Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

Παρουσία χιλιάδων πιστών τελέστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου, η πανηγυρική Θεία Λειτουργεία προεξάχοντος του Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ, Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου.

Δείτε παρακάτω το πλούσιο φωτορεπορτάζ από την Παναγία Σουμελά του Βερμίου μόνο στο Pella-News.Blogspot.com

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ιερά μονή Παναγίας Σουμελά


Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Μια ιστορία, μια παράδοση και ένας θρύλος αγκαλιάζουν το σύμβολο του Πόντου, την Παναγία Σουμελά. Ήταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς αυτός που χάραξε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά, βρέθηκε μετά το θάνατο του Λουκά στην Αθήνα και για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα.

Στο τέλος του 4ου αιώνα (380- 386) ιδρύθηκε στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο (κατά κόσμο Βασίλειος και Σωτήρχος, θείος και ανιψιός, κάτοικοι και οι δυο Αθηνών). Με μοναδικά εφόδια την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα, οι δυο ερημίτες μοναχοί, κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό.

Από τότε έγινε γνωστή ως ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ (Εις του Μελά-στου Μελά-Σουμελά).

Μέχρι το 1922, υπήρξε ο οδηγός, ο παρηγορητής, ο συμπαραστάτης, το καταφύγιο και ο εμψυχωτής των Ελληνοποντίων. Υπήρξε επίσης ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας, καθώς και της αναζωπύρωσης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των πιστών.

Ο αναπάντεχος ξεριζωμός, ερήμωσε μαζί με τον αλησμόνητο Πόντο και τη Βίγλα της Σουμελιώτισσας. Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν, και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, ύστερα από ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς την τουρκική κυβέρνηση του Ισμέντ Ινονού.

Από το 1952, αρχίζει μια νέα περίοδος. Η ελλαδική ιστορία της Παναγίας Σουμελά. Το 1951-1952 η εικόνα παραχωρείται στο σωματείο "Παναγία Σουμελά" Θεσσαλονίκης, το οποίο και άρχισε την ανέγερση της Μονής, σε ένα επίπεδο του Βερμίου, πάνω από το χωριό Καστανιά, που είχε παραχωρήσει δωρεάν 500 στρέμματα για την ανέγερση του Προσκυνήματος.

Η " Αθηνιώτισσα" και "Σουμελιώτισσα" γίνεται τότε Βερμιώτισα και πανελλήνιο Προσκύνημα.

Από το 1952 που χτίστηκε ο μικρός ναός, η Εικόνα θρονιάστηκε στο νέο της θρόνο. Σκοπός της ανέγερσης της Μονής δεν ήταν η ίδρυση στον ελλαδικό χώρο, ακόμη ενός μοναστηριού, αλλά η ανέγερση ενός προσκυνήματος που θα αποτελούσε σύμβολο και φάρο.

Χάρη στην ευλάβεια και θεοσέβεια των Ποντίων και φιλοποντίων, δημιουργήθηκαν διάφορα κτίρια. Η διοίκηση της Παναγίας Σουμελά, φρόντισε για τη δημιουργία μουσειακής συλλογής από ιερά σκεύη, εικόνες και άμφια, αλλά και τη δημιουργία αξιόλογης βιβλιοθήκης.

Σήμερα το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει δυο εκκλησίες δέκα ξενώνες με 620 κρεβάτια, ένα εστιατόριο, δυο τουριστικά περίπτερα βρύσες, τηλέφωνα, ηλεκτρικό φως, χώρους στάθμευσης, πλατεία, εκατοντάδες καλλωπιστικά και καρποφόρα δέντρα.

Κάθε χρόνο, το τριήμερο του 15Αύγουστου, είναι πρωτοφανής η συρροή χιλιάδων προσκυνητών από όλα τα διαμερίσματα της χώρας και το εξωτερικό. Η περιφορά της Εικόνας, μέσα στο χώρο του ιερού προσκυνήματος, γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, είναι μια από τις πιο συγκινητικές και κατανυκτικές ακολουθίες.

Πηγή : http://www.akalanthis.gr/soumela.htm

ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...

...που αφορούν 2 κλεμμένα Κλιματιστικά εξωτερικού χώρου μάρκας Keruilai που αφαιρέθηκαν 9-10 Αυγούστου από άγνωστους δράστες προσφέρεται από την ιδιοκτήτρια εταιρία.

Έτσι λοιπόν, αν πέσει στην αντίληψη σας...

- ότι κάποιος έβαλε εδώ και λίγες ημέρες τέτοια μηχανήματα σε κάποιο μαγαζί (όπως στην φωτογραφία),
- αν πρότειναν να σας πουλήσουν ή
- αν γνωρίζεται ή έχετε ακούσει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τους.

Παρακαλείστε να επικοινωνήσετε στο τηλ: 23810-29992 (με τον κο Α.Σ.) ή μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αστυνομία Έδεσσας που είναι ήδη ενημερωμένη.

______________________
Το είδαμε στο facebook: εδώ

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Φιλική «πεντάρα» ο Εδεσσαϊκός

Ξεμούδιασμα έκανε ο Εδεσσαϊκός κόντρα στην Ελπίδα δεσσας και επικράτησε εύκολα 5-0, με τον Βασίλη Ασλανίδη να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει του super cup.

Η ομάδα έδειξε ότι είναι σε καλή κατάσταση και χειροκροτήθηκε από τους 150 περίπου φιλάθλους!! που παρακολούθησαν το παιχνίδι.
Το πρώτο ημίχρονο έληξε 2-0 με δυο γκολ του Vasko Georgiev στο 15΄ και στο 32΄.

Ο Ασλανίδης ήθελε να δει την αγωνιστική ετοιμότητα όλων των παικτών του και χρησιμοποίησε μια νέα ενδεκάδα στο δεύτερο ημίχρονο, όπου και σημειώθηκαν άλλα 3 γκολ, στο 46΄ ο Γκόγκος και στο 65΄και 78΄με πέναλτι ο Ρέτζια.

Οι σύνθεσεις του Εδεσσαϊκού.
-1ο ημίχρονο
Πασχαλίδης, Ιωσηφίδης Αν, Καπαγιάρογλου, Γιάντσης, Γεωργίου, Τσόρμπας Ε., Παπαγεωργίου, Γκεοργκιεφ, Λαφαζανίδης, Λούσης, Τσάτσε.

-2ο ημίχρονο
Τζίγκας, Παπαδόπουλος, Μουζάκης, Τεκελίδης, Πεχλιβάνης, Γκίνης, Τσόπτσης, Τσόρπας Β., 75΄ Ρεϊζ), Γκόγκος, Ρέτζια, Ιωσηφίδης Ι.,(75΄Γεωργιάδης)

Δεν αγωνίσθηκαν οι Κυριακίδης, Βοτάρης, Ουζούνης για προληπτικούς λόγους επειδή νοιώθουν κάποιες ενοχλήσεις και ο κώουτς θεώρησε καλό να τους ξεκουράσει.

___________________________
Πηγή: Το blog του Εδεσσαϊκού

Ρωσία: Μνημείο για τους Έλληνες που έπεσαν θύματα των Σταλινικών διώξεων, την περίοδο 1937-1938


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προσπάθειες για την ανέγερση μνημείου για τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στα γκουλάγκ της Σιβηρίας κατά την περίοδο 1937-1938, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας (ΑΓΟΟΡ), βουλευτή της Ρωσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδη.

Το μνημείο θα ανεγερθεί στο κέντρο του Μαγκαντάν, σε έκταση που παραχώρησε η διοίκηση της περιοχής Κολιμά, τόπος θανάτου πολλών εξόριστων Ελλήνων κατά την περίοδο των Σταλινικών διώξεων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kolyma.ru, έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια ρούβλια, για την «Στήλη της μνήμης», από άσπρο μάρμαρο, βάρους περίπου δύο τόνων.

Η απόφαση για την ανέγερση του μνημείου πάρθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», στο οποίο εντάσσεται και η πολύχρονη έρευνα του συγγραφέα και ερευνητή, Ιβάν Τζούχα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας , η «ελληνική επιχείρηση» εκκαθάρισης, ντιρεκτίβα Νο 50215 της NKBD (την μετέπειτα KGB), υπογεγραμμένη από τον διευθυντή Νικολάι Γιεζόφ, στενό συνεργάτη του Στάλιν, είχε ως αποτέλεσμα να "εξαφανιστούν" στη «μαύρη τρύπα» των γκουλάγκ τριάντα οκτώ χιλιάδες ελληνικής καταγωγής Σοβιετικοί πολίτες.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου του 1937, ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Πάνω από 20.000 εκτελέστηκαν και οι μισοί από τους υπόλοιπους στάλθηκαν στα στρατόπεδα της Κολιμά, όπου ελάχιστοι κατάφεραν να επιζήσουν.

«Μετά από επτά δεκαετίες τα παιδιά και τα εγγόνια των αδικοχαμένων ελλήνων ομογενών άρχισαν να μαθαίνουν για τον τόπο και την αιτία θανάτου τους, χάρη στο σχέδιο της Ομοσπονδίας , «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», που ερευνά όλες τις διαστάσεις των καταπιέσεων της σταλινικής εποχής κατά των Ελλήνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.