Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Συναπάντεμαν στην πλατεία Λουτροχωρίου, ανήμερα του Προφήτη Ηλία

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013 και ώρα 8 μ.μ.
στην πλατεία Λουτροχωρίου 
στα πλαίσια του εορτασμού 
του Ιερού Εξωκλησίου "Προφήτη Ηλία".

● Την παραμονή της εορτής 19/07 θα προηγηθεί
Μέγας εσπερινός στις 6.30 μ.μ.

● Ενώ ανήμερα της εορτής από τις 7.00 π.μ.
θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


Για καλύτερη ενημέρωση ρίξτε μια ματιά στην αφίσα...

18ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΨΑΛΟΥ 2013

ΗΜΕΡΑ 1η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

1) Μεσαίο Τμήμα Αψαλου
2) Μορφωτικός Σύλλογος Προμάχων ''Οι Προμαχοι''
3) Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολύκαρπης ''Ο Αριστοτέλης''

ΠΟΝΤΙΑΚΟ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

Τραγούδι:ΦΟΣΤΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Λύρα : ΑΛΕΞΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Νταούλι : ΤΣΑΚΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Κλαρίνο : ΜΑΝΤΖΕΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
Πλήκτρα: Δ.Φουντουκίδης

ΗΜΕΡΑ 2η ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

1) Μικρο Τμήμα Αψαλου
2) Μορφωτικός Σύλλογος Μαυροβουνίου ''Ελπίδα 2000''
3) Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ζωής ''Ζωοδόχος Πηγή''

Λύρα-Τραγουδι : ΔΙΟΓΕΝΗΣ
Νταούλι: ΟΥΣΤΑΠΑΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Κλαρίνο: ΨΑΘΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Πλήκτρα: Δ.Φουντουκίδης

ΗΜΕΡΑ 3η ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

1) Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ριζοχωριου ''Τοξιδου Ελένη''
2) ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΑΨΑΛΟΥ

ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ : ''ΘΕΟΦΙΛΟ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗ''

Λύρα : ΜΑΝΤΖΕΡΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Νταούλι: ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Κλαρίνο: ΜΑΝΤΖΕΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ..
Πλήκτρα: Δ.Φουντουκίδης

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ....


https://www.facebook.com/events/272568609547707/

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ψήφισμα 11ου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΦΗΛΙΟΥ

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013.

11ο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου


Η Ύπατη Πρόεδρος των Παμμακεδονικών Ενώσεων
 της Υφηλίου κα. Νίνα Γκατζούλη στο 11ο Παγκ. Συνέδριο.
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά την υφήλιο σε συνεδρίαση του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου στη Φλώρινα που συνήλθε από τις 13 έως τις 14 Ιουλίου του 2013 έχοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες εξελίξεις στην Π.Γ.Δ.Μ αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Διαφωνούμε εντόνως με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματεύεται τη σύνθετη ονομασία και με όσα κράτη και διεθνείς φορείς προωθούν αυτή τη λύση.

2. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΕΣ και ως πατρική κληρονομιά δεν δύνανται να παραχωρηθούν σε τρίτους.

4. Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη γείτονα χώρα οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ή παράγωγά του. Το όνομα δεν θα αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους της.

5. Ζητούμε όπως δοθούν σε άτομα Ελληνικής καταγωγής και ελληνικής συνείδησης κατοικούντων στις χώρες της Π.Γ.Δ.Μ και της Αλβανίας όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.

6. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια της Μακεδονίας. Το απαιτεί η Ιστορία.

7. Πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε ο Ελληνικός Λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας των Σκοπίων.

8. Ζητούμε την καθιέρωση ημέρας μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής 1916-18 στην ανατολική Μακεδονία (Νομοί Σερρών, Δράμας και Καβάλας) την 29η Σεπτεμβρίου.

9. Οι Καλλάς, είναι Έλληνες, απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα βόρεια Ιμαλάια στην ορεινή περιοχή Χιντου Κους του Πακιστάν. Ο γηγενής λαός των Καλλάς κατόρθωσε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό και παραδόσεις του από τον 4ο αιώνα π.χ. αλλά απειλείται με αφανισμό. Ως αδερφοί Έλληνες, Μακεδόνες, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.

10. Παρακαλούμε να ζητήσουμε την άμεση επιστροφή της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βουδαπέστη στους φυσικούς ιδιοκτήτες υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθόσον οι ιδρυτές ήταν "οι εν Πέστη Γραικοί τε και Βλάχων Μακεδονίται", όπως έγραφαν στην ιδρυτική πράξη της Ελληνικής Βλάχικης Κοινότητας της Πέστης την 9η Νοεμβρίου του 1802. Σημειώσετε ότι με την αλλαγή στην Ουγγαρία η μόνη εκκλησία που δεν έχει ακόμα επιστραφεί είναι η Ελληνική και τελεί μέχρι σήμερα υπό Ρωσική κατοχή.

11. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη διεθνή κοινότητα να λάβει υπ' όψιν τις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.



Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την Μακεδονία, δήλωσαν οι Μακεδόνες της Υφηλίου

Κατά, οποιασδήποτε οριστικής ονομασίας για τη γειτονική Κεντροβαλκανική Δημοκρατία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγα του και παράλληλα, υπερ της διενέργειας δημοψήφισματος για τον ίδιο λόγο, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των απανταχού ανά την υφήλιο Μακεδόνων, οι οποίοι έστειλαν αποφασιστικό μύνημα προς πάσα κατεύθυνση, για την μέχρις εσχάτων προάσπιση των δικαίων της Μακεδονίας και του Ελληνισμού.

Στο ψήφισμα του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Φλώρινα, οι εκπρόσωποι των απανταχού Μακεδόνων, ζήτησαν απο την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε συμβιβασμό με τα Σκόπια, που θα τους επιτρέπει να καπηλευτούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της φυλής των Καλάς του ορεινού Πακιστάν κ. Ίας Μπαζίκ. Οι Καλάς θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αδέρφια των Ελλήνων. "Ήρθαν Σκοπιανοί να μας προσεγγίσουν, αλλά τους διώξαμε γιατί ξέρουμε την αλήθεια για τις ρίζες μας. Μετά αυτή στράφηκαν στους Χούντζα. Οι Καλάς είμαστε μια κουκίδα 4000 ανθρώπων, ανάμεσα σε εκατομμύρια μουσουλμάνους. Κάθε χρόνο ο αριθμός μας γίνεται μικρότερος λόγω των πιέσεων για εξισλαμισμό. Μοναδικό μας στήριγμα είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες, που ήδη έχουν προσφέρει αρκετά. Ωστόσο μετά την απαγωγή και την απελευθέρωση του δασκάλου - εθελοντή Θανάση Λερούνη, τίποτα πλέον δεν κινείται στα χωριά μας" δήλωσε απο την πλευρά του ο κ.Μπαζίκ, που έτυχε θερμής υποδοχής απο τους συνέδρους.

Δείτε το σχετικό βίντεο με την ομιλία του Καλλάς Ίας:



Η σελίδα του Καλλάς, Ίας Μπατζίκ: http://greekkalasha.webs.com

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε, οι απόδημοι Μακεδόνες σημειώνουν, ότι οι Καλάς, στο Πακιστάν, είναι απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκφράζουν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.

Παράλληλα, ζητείται παράλληλα απο το υπουργείο Εσωτερικών να καθιερωθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής (1916-1918) στην Ανατολική Μακεδονία.

Στο συνέδριο συμμετείχαν απόδημοι Μακεδόνες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, καθώς και εκπρόσωποι μακεδονικών συλλόγων και φορέων απο την Ελλάδα. Ενεργή συμμετοχή στο 11o Π.Σ.Π.Ε από το Ν.Πέλλας είχαν η Κίνηση Δημοτών Έδεσσας Ιων Δραγούμης και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Γιαννιτσών Φίλιππος.

Από την Πέριφέρεια Πέλλας επίσης το παρόν έδωσαν ο Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης και ο Γεν. Γραμ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ τον Δήμο Έδεσσας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Γιάννου, οι οποίοι υποστήριξαν την πρόταση της Κίνησης Δημοτών Έδεσσας Ιων Δραγούμης, ώστε το επόμενο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων να πραγματοποιηθεί στην Έδεσσα.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Έγινε η τελετή έναρξης του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων

Ραντεβού στη μακεδονική γη, στην επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της, έδωσαν την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2013, οι Μακεδόνες απ' όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του αγιασμού και της εθιμοτυπικής τελετής έναρξης για το 11° Παγκόσμιο Συνεδρίο των Παμμακεδονικών Ενώσεων καθώς και της έναρξης των εργασιών για το 67° συνεδρίου της Παμμακεδονικής ΗΠΑ, στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, στο Λιτόχωρο της Πιερίας.

«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική», είναι το ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που αντήχησε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χάρη στο έργο και τις προσπάθειες των αποδήμων Μακεδόνων, τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών.

«Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι εκείνοι που επιμένουν σκανδαλωδώς να παραχαράσσουν την ιστορία, επιχειρώντας να οικειοποιηθούν κάτι που δεν τους ανήκει», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καράογλου και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε λαμπρή ιστορία και δεν χρειάζεται να την κατασκευάσουμε. Έχουμε πλούσιο πολιτισμό και δεν καπηλευόμαστε των γειτονικών χωρών».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη, ότι το όραμα των Βαλκανίων της ευημερίας, της ειρήνης, της σταθερότητας, και της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ, για το οποίο η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά, μπορεί να πραγματοποιηθεί, μόνο αν όλοι οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εργαστούν σκληρά από κοινού. Σημείωσε, ακόμη, ότι στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων η Ελλάδα θέλει δίπλα της τους απόδημους, που έτσι και αλλιώς εκπληρώνουν, όπως είπε, στο ακέραιο το εθνικό και πατριωτικό τους χρέος.

«Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις για περισσότερο από μισό αιώνα, υπηρετούν με συνέπεια τη Μακεδονία και Ελληνισμό, αποτελώντας τη θεμέλιο λίθο ενός ισχυρού και ακμαίου οικουμενικού ελληνισμού», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης εξαίροντας το έργο των απόδημων Μακεδόνων.

Δείτε το βίντεο με τον χαιρετισμό του Υπουργού Μακεδονίας & Θράκης Θεόδωρου Καράογλου...



«Η συνεισφορά της Παμμακεδονικής Ένωσης στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για την αναστήλωση της εικόνας της και της αξιοπιστίας της διεθνώς, αλλά και για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας απέναντι στην παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων είναι ανεκτίμητη», είπε, από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δείτε απόσπασμα από το βίντεο με τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα...



Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Κώστας Χατζηστεφανίδης ,τόνισε στο χαιρετισμό του ότι η θέση της οργάνωσης είναι αμετάβλητη και δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο του στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Οι καιροί επιβάλλουν να δράσουμε ενωμένοι και με ομοψυχία και να συμβάλλουμε εις μια σωστή λύση του ονόματος των γειτόνων μας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία κατά τρόπο που τους εξυπηρετεί», πρόσθεσε.

Δείτε απόσπασμα από το βίντεο με τον χαιρετισμό του πρόεδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Κώστα Χατζηστεφανίδη...



Εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού, αρμοδίου για θέματα αποδήμου Ελληνισμού, 'Ακη Γεροντόπουλου, χαιρέτισε την εκδήλωση ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πρέσβης Γιώργος Μαρκαντωνάτος, ο οποίος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς του Έλληνες της διασποράς για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν «για την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων μας και την προάσπιση της ιστορικής αλήθειας, για την αναβάθμιση των θέσεων της πατρίδας μας στις χώρες τους και την προβολή της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Τόνισε, δε, ότι «η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να είναι πάντοτε κοντά σας. Ακόμη και υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να νοιώθετε την παρουσία και το άμεσο ενδιαφέρον της μητέρας-Πατρίδας».

Την αποφασιστικότητα των απανταχού Μακεδόνων, να συνεχίσουν τον αγώνα για την προάσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, εξέφρασαν στον χαιρετισμό τους οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων, Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Οντάριο Καναδά-Τερέζα Νικολαίδη, Καναδά-Μιχάλης Κοντογεωργίου, Αφρικής-Αγγελική Ζαμάνη και Μελβούρνης Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς.

Στην έναρξη των εργασιών παρεβρέθηκαν και 25 γερουσιαστές και βουλευτές ελληνικής καταγωγής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, Γιάννη Πανταζόπουλο. Χαιρετίζοντας τους συνέδρους, ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, ένωσε τη φωνή των 250 και πλέον ομογενών βουλευτών με αυτή των απανταχού Μακεδόνων για την εξεύρεση, όπως είπε, μιας δίκαιης λύσης για το όνομα της Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ΠΑΔΕΕ, "ειδικότερα στην κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα μας, καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομικών και όχι μόνο δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες όπου εκλέγονται".

Χαιρετισμό απηύθυναν, ακόμη, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, και ο πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως, ένας από τους πρωτεργάτες για τη θεμελίωση του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος, Δημήτρης Παντερμανλής.

Την τελετή έναρξης πλαισίωσαν η Φιλαρμονική Λιτοχώρου, η χορωδία και η παιδική ορχήστρα του Δίου και τα χορευτικά συγκροτήματα των ομογενειακών οργανώσεων Φιλαδέλφειας και Βοστώνης , καθώς και της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες για το 67° Συνέδριο της Παμμακεδονικής ΗΠΑ ξεκίνησαν την Δευτέρα 8 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013, με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης.

Το 11° Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο (από το πρωί μέχρι το μεσημέρι) 13 και 14 Ιουλίου 2013, στη Φλώρινα.

Επίσης, τις απογευματοβραδυνές ώρες της Παρασκευής 12ης Ιουλίου καθώς και  του Σαββατοκύριακου 13 και 14 Ιουλίου 2013, οι απανταχού Μακεδόνες θα παραβρεθούν στο 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στη Σιταριά Φλώρινας, όπου θα χορέψουν χορευτικά από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου.




Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Δ.Σταμενίτης στην Εκπομπή Τώρα στο ΣΚΑΪ (βίντεο)

Η παρουσία του Βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη
στην Εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου "Τώρα" στο ΣΚΑΪ στις 26-06-2013.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:

.

3/7/2013 7μμ | Αριδαία | ομιλία Π.Θεοδωρίδη

Κάλεσμα προς όλους απευθύνει το κίνημα «Αντίσταση τώρα» με αφορμή την ομιλία του γνωστού Οικονομολόγου Παναγιώτη Θεοδωρίδη, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 19:00, στο ''Ξενιτίδειο'' Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.



Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Δ. Τζαμτζής: Ο ΕΛΓΑ θα εξετάσει το θέμα της πληρωμής προκαταβολών στους αγρότες

«Οι αγρότες του Νομού Πέλλας βρίσκονται σε απόγνωση μετά την τελευταία χαλαζόπτωση που έπληξε για άλλη μια φορά τις περιοχές Δήμου Σκύδρας & Δήμου Έδεσσας» τόνισε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στη συνάντηση που είχε σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουλίου, με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Μποτό.

Ο κ. Τζαμτζής συναντήθηκε με τον κ. Μποτό για να τον ενημερώσει για την δραματική πλέον κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες μετά την τελευταία χαλαζόπτωση.

Ο Βουλευτής παρέδωσε στον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ φωτογραφικό υλικό από τις τελευταίες καταστροφές στις καλλιέργειες και του ζήτησε ο Οργανισμός να κινηθεί άμεσα για την καταγραφή και τις αποζημιώσεις των ζημιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζαμτζής ζήτησε από τον κ. Μποτό

α) να γίνουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών από τον Οργανισμό 

β) να χρησιμοποιήσει γεωπόνους και από άλλες διευθύνσεις ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στις εκτιμήσεις των ζημιών & οι εκτιμήσεις να είναι δίκαιες.

Επίσης, γνωρίζοντας πολύ καλά τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και με δεδομένη την δύσκολη οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες εξαιτίας των καταστροφών στις καλλιέργειες, ο κ. Τζαμτζής ζήτησε από τον κ. Μποτό.

α) Να δοθούν από τον ΕΛΓΑ άμεσα προκαταβολές αποζημιώσεων στους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά στις καλλιέργειες τους γιατί πλέον έχουν περιέλθει σε απόγνωση και σε δεινή οικονομική κατάσταση.

β) Οι αγρότες που έχουν κάνει ήδη δηλώσεις ζημιάς για την προηγούμενη χαλαζόπτωση και έχουν πληρώσει την δήλωσή τους να μην πληρώσουν για δεύτερη φορά.

γ) Με δεδομένο ότι όσοι έχουν να πάρουν επιδοτήσεις οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ θα παρακρατηθούν από αυτές, για τους αγρότες που δεν έχουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις, ο ΕΛΓΑ να μεριμνήσει να γίνει συμψηφισμός τις ασφαλιστικής εισφοράς με την αποζημίωση που δικαιούνται από την χαλαζόπτωση. 

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Μποτός παρουσία του Βουλευτή κ.Ιορδάνη Τζαμτζή επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης ζητώντας να διαθέσει προσωπικό στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας για να πραγματοποιηθούν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών από την τελευταία χαλαζόπτωση.

Ο κ. Μποτός δέχτηκε ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στους αγρότες εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και ότι πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για τους αγρότες και δήλωσε ότι ο Οργανισμός θα εξετάσει το θέμα καταβολής προκαταβολών αποζημιώσεων στους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές.

Γ.Καρασμάνης: Να δοθούν άμεσα προκαταβολές προς τους πληγέντες κερασοπαραγωγούς

Τι γίνεται με το Πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας των κερασοκαλλιεργειών

Με αφορμή τις τελευταίες σφοδρές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα κερασοχώρια της Έδεσσας, αλλά και άλλων δημοτικών διαμερισμάτων του Νομού, ο Γιώργος Καρασμάνης περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσε ο ίδιος τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν.

Ο Βουλευτής επικοινώνησε με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ και αφού την ενημέρωσε για το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής, της ζήτησε το αυτονόητο να μεριμνήσει για έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις και να δοθούν προκαταβολές προς τους πληγέντες παραγωγούς προκειμένου να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, ο Γιώργος Καρασμάνης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητεί να γνωστοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής από τον ΕΛΓΑ του Προγράμματος κάλυψης με αντιχαλαζικές μεμβράνες και δίχτυα και αν και πότε, θα καταστεί δυνατή η πρακτική εφαρμογή του στα χωράφια των κερασοπαραγωγών. Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

«
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


ΘΕΜΑ: « Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας της κερασοπαραγωγής ; ».

Τις τελευταίες εβδομάδες μέχρι και προχθές, σφοδρές χαλαζοπτώσεις έπληξαν για πολλοστή φορά κυρίως τα κερασοχώρια της Έδεσσας αλλά και άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων του νομού, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και την παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. Ήταν μια ακόμη επαλήθευση των επιστημονικών εκτιμήσεων, ότι οι εκδηλώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων θα είναι όλο και πιο συχνές και πιο έντονες, με δραματικές συνέπειες για περιοχές όπως ο Νομός Πέλλας και ειδικότερα για την κερασοπαραγωγή που είναι μια από τις πλέον ευαίσθητες καλλιέργειες. Γεγονός που καθιστά εξαιρετικά επίκαιρο το ζήτημα της ενεργητικής προστασίας αυτών αλλά και άλλων καλλιεργειών από φυσικούς κινδύνους.

Το 2008, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ, η τότε Διοίκηση του Οργανισμού, αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος κάλυψης της καλλιέργειας της κερασιάς με πλαστικά φύλλα για την προστασία των καρπών, το οποίο και ξεκίνησε σε δύο επιλεγμένα αγροτεμάχια στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας στα οποία εγκαταστάθηκαν δύο συστήματα αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας.

Σε παλαιότερη Ερώτηση του υπογράφοντα (18286/22-06-2011) για το συγκεκριμένο θέμα, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στην απάντησή της ανέφερε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα του παραπάνω προγράμματος είναι ενθαρρυντικά σε ότι αφορά την προστασία των καρπών από το σχίσιμο και το χαλάζι, όμως, τα τελικά αποτελέσματα θ’ ανακοινωθούν μετά την πάροδο της τριετούς διάρκειας εφαρμογής του».

Επειδή η προβλεπόμενη τριετής διάρκεια πιλοτικής εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος έχει παρέλθει προ πολλού, αλλά μέχρι σήμερα τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν γνωστοποιηθεί, κρατώντας σε εύλογη αγωνία τους κερασοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν εναποθέσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τις ελπίδες τους για τη μέγιστη δυνατή προστασία των καλλιεργειών και του εισοδήματός τους, με την μελλοντική εφαρμογή του στα χωράφια τους…

Επειδή όπως προαναφέρθηκε, όλο και περισσότερες και μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στην παραγωγή από τα κάθε χρόνο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα με πιο πρόσφατη επιβεβαίωση τις καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα κερασοκαλλιέργειας στον ορεινό όγκο της Έδεσσας, από τις τελευταίες σφοδρές χαλαζοπτώσεις...

Επειδή τέλος είναι σαφές ότι το όφελος από την πρακτική εφαρμογή του Προγράμματος θα είναι διπλό, αφού και οι κερασοπαραγωγοί θα προστατευθούν αποτελεσματικά, αλλά και ο ΕΛΓΑ θ’ ανακουφισθεί από την αιμορραγία των πολλαπλών και συνεχών αποζημιώσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Κύριος Υπουργός:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Πρόγραμμα σύνθετης προστασίας της κερασοπαραγωγής με αντιβρόχινες μεμβράνες παράλληλα με τα αντιχαλαζικά δίχτυα;
Ποια είναι τα τελικά αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του;
Αν και πότε, θα καταστεί δυνατή η πρακτική εφαρμογή του στα χωράφια των κερασοπαραγωγών;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας