Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Γ.Καρασμάνης: Να δοθούν άμεσα προκαταβολές προς τους πληγέντες κερασοπαραγωγούς

Τι γίνεται με το Πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας των κερασοκαλλιεργειών

Με αφορμή τις τελευταίες σφοδρές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα κερασοχώρια της Έδεσσας, αλλά και άλλων δημοτικών διαμερισμάτων του Νομού, ο Γιώργος Καρασμάνης περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσε ο ίδιος τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν.

Ο Βουλευτής επικοινώνησε με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ και αφού την ενημέρωσε για το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής, της ζήτησε το αυτονόητο να μεριμνήσει για έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις και να δοθούν προκαταβολές προς τους πληγέντες παραγωγούς προκειμένου να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, ο Γιώργος Καρασμάνης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητεί να γνωστοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής από τον ΕΛΓΑ του Προγράμματος κάλυψης με αντιχαλαζικές μεμβράνες και δίχτυα και αν και πότε, θα καταστεί δυνατή η πρακτική εφαρμογή του στα χωράφια των κερασοπαραγωγών. Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

«
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


ΘΕΜΑ: « Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας της κερασοπαραγωγής ; ».

Τις τελευταίες εβδομάδες μέχρι και προχθές, σφοδρές χαλαζοπτώσεις έπληξαν για πολλοστή φορά κυρίως τα κερασοχώρια της Έδεσσας αλλά και άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων του νομού, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και την παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. Ήταν μια ακόμη επαλήθευση των επιστημονικών εκτιμήσεων, ότι οι εκδηλώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων θα είναι όλο και πιο συχνές και πιο έντονες, με δραματικές συνέπειες για περιοχές όπως ο Νομός Πέλλας και ειδικότερα για την κερασοπαραγωγή που είναι μια από τις πλέον ευαίσθητες καλλιέργειες. Γεγονός που καθιστά εξαιρετικά επίκαιρο το ζήτημα της ενεργητικής προστασίας αυτών αλλά και άλλων καλλιεργειών από φυσικούς κινδύνους.

Το 2008, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ, η τότε Διοίκηση του Οργανισμού, αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος κάλυψης της καλλιέργειας της κερασιάς με πλαστικά φύλλα για την προστασία των καρπών, το οποίο και ξεκίνησε σε δύο επιλεγμένα αγροτεμάχια στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας στα οποία εγκαταστάθηκαν δύο συστήματα αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας.

Σε παλαιότερη Ερώτηση του υπογράφοντα (18286/22-06-2011) για το συγκεκριμένο θέμα, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στην απάντησή της ανέφερε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα του παραπάνω προγράμματος είναι ενθαρρυντικά σε ότι αφορά την προστασία των καρπών από το σχίσιμο και το χαλάζι, όμως, τα τελικά αποτελέσματα θ’ ανακοινωθούν μετά την πάροδο της τριετούς διάρκειας εφαρμογής του».

Επειδή η προβλεπόμενη τριετής διάρκεια πιλοτικής εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος έχει παρέλθει προ πολλού, αλλά μέχρι σήμερα τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν γνωστοποιηθεί, κρατώντας σε εύλογη αγωνία τους κερασοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν εναποθέσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τις ελπίδες τους για τη μέγιστη δυνατή προστασία των καλλιεργειών και του εισοδήματός τους, με την μελλοντική εφαρμογή του στα χωράφια τους…

Επειδή όπως προαναφέρθηκε, όλο και περισσότερες και μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στην παραγωγή από τα κάθε χρόνο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα με πιο πρόσφατη επιβεβαίωση τις καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα κερασοκαλλιέργειας στον ορεινό όγκο της Έδεσσας, από τις τελευταίες σφοδρές χαλαζοπτώσεις...

Επειδή τέλος είναι σαφές ότι το όφελος από την πρακτική εφαρμογή του Προγράμματος θα είναι διπλό, αφού και οι κερασοπαραγωγοί θα προστατευθούν αποτελεσματικά, αλλά και ο ΕΛΓΑ θ’ ανακουφισθεί από την αιμορραγία των πολλαπλών και συνεχών αποζημιώσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Κύριος Υπουργός:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Πρόγραμμα σύνθετης προστασίας της κερασοπαραγωγής με αντιβρόχινες μεμβράνες παράλληλα με τα αντιχαλαζικά δίχτυα;
Ποια είναι τα τελικά αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του;
Αν και πότε, θα καταστεί δυνατή η πρακτική εφαρμογή του στα χωράφια των κερασοπαραγωγών;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.