Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ...



Ιδού ένα ακόμη παράδειγμα που ενδυναμώνει τη θέση της ΕΛλάδας για την ανάγκη το συνταγματικό όνομα της πΓΔΜ θα πρέπει ν αλλάξει:
Ρεπορτάζ των τηλεοράσεων Kanal5 και Sitel προβάλλουν τις δηλώσεις εκπροσώπων των οργανώσεων των Σλαβομακεδόνων σε γειτονικές της πΓΔΜ χώρες, στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Βουλή της πΓΔΜ, με θέμα τη διεξαγωγή της Απογραφής 2011 στην Αλβανία καθώς και, γενικότερα, την παρουσία «μακεδονικής» μειονότητας στην Αλβανία, το Κόσοβο και την Ελλάδα. Οικοδεσπότης της εκδήλωσης που συγκέντρωσε εκπροσώπους των «μακεδονικών» μειονοτήτων ήταν ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γκιόρτσεβ. Σύμφωνα με όσα αναφερθηκαν στην εκδήλωση, επισημαίνει ο τ/σ Kanal5, στην Απογραφή στην Αλβανία μόνο οι κάτοικοι του Πούστετς θα έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούν ως «Μακεδόνες», ενώ όσοι ζουν στο Γκόλο Μπρντο και την Πρέσπα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του Πούστετς και ιδρυτή του κόμματος «’Μακεδονική’ Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση», κ. Τεμέλκο, η πολιτική που ακολουθεί το αλβανικό κράτος δίνει την εντύπωση ότι η Αλβανία δεν είναι πολυεθνοτικό κράτος. «Ελπίζουμε ότι θα έρθει στο φως η αληθινή εικόνα της Αλβανίας και θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας βάσει των αποτελεσμάτων της απογραφής. Έχω αμφιβολίες για το εάν η απογραφή θα διεξαχθεί δίκαια, επειδή αυτό φαίνεται εξ αρχής», δήλωσε ο κ. Τεμέλκο, ο οποίος πρόσθεσε ότι το έντυπο της απογραφής ειναι πολύπλοκο και χρησιμεύει περισσότερο για την απόκρυψη της ύπαρξης μειονοτήτων παρά για την καταμέτρηση των μελών τους.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του τ/σ Sitel προβάλλονται δηλώσεις της Έλενα Κολάμοβσκα, μέλους της «Ένωσης των ‘Μακεδόνων’ της Μικρής Πρέσπας», η οποία υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στους Σλαβομακεδόνες της Αλβανίας, παρέχοντας υποτροφίες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσον αφορά στο Κόσοβο, το ρεπορτάζ του τ/σ Sitel αναφέρει ότι σε 18 χωριά ζουν περίπου 30.000 μουσουλμάνοι «Μακεδόνες». Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του τ/σ Kanal5, οι Σλαβομακεδόνες του Κοσόβου αναμένεται να δημιουργήσουν πολιτικό κόμμα μέσω του οποίου θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Τέλος, αναφορικά με τη Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τ/σ Kanal5, στην εκδήλωση επισημάνθηκε ότι από το 1952 η χώρα έχει απαγορεύσει στους πολίτες της να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες». Ο «Αρχιμανδρίτης» Νικόδημος Τσαρκνιάς σε σχετικές δηλώσεις του στον τ/σ ανέφερε: «Στην απογραφή όλοι δηλώνονται ως Έλληνες. Όλοι όσοι ζουν στην Ελλάδα είναι ορθόδοξοι και Έλληνες.

Δεν υπάρχουν άλλες θρησκείες, δεν υπάρχουν άλλες εθνικότητες. Πρόκειται για μεγάλο και επικίνδυνο εθνικισμό (…) Στα Βαλκάνια χειρότερο απ’ ολα είναι το Ελληνικό Κράτος. Καθημερινά πιέζουν την Τουρκία για να αναγνωρίσει δικαιώματα στην ελληνική μειονότητα, αλλά οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα σε καμία μειονότητα. Μόνο η ‘μακεδονική’ κυβέρνηση, η οποία είναι μέλος σε πολλούς διεθνείς θεσμούς, μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας».

Σύμφωνα με έτερο ρεπορτάζ του τ/σ Kanal5, μέλη του κόμματος των αυτοαποκαλούμενων «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, του Ουράνιου Τόξου, πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τον Π/Θ και την Ελληνική Κυβέρνηση) με τους οποίους συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων, την απαγόρευση επιστροφής τους στην Ελλάδα, τη συμπερίληψη της σλαβομακεδονικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στις περιοχές της Ελλάδας όπου ομιλείται, καθώς και το ζήτημα της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση των «Μακεδόνων» από την Ελλάδα με ελληνικό κρατικό θεσμό. Εκπρόσωπος του Ουράνιου Τόξου χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «εποικοδομητικές» και έκρινε ότι η συνάντηση ήταν «ιστορικής σημασίας».

Πηγή: Λόγιος Ερμής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.