Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

ΤΡΑΝΤΑΧΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ – ΠΛΗΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΙΚΟΚΟ!

ΠΗΡΕ ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΔΥΟ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΑΤ» ( ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ);

• Διάθεση προϊόντων σε στρατόπεδα-νοσοκομεία-παιδικούς σταθμούς-γηροκομεία-ιδρύματα
• Δηλώσεις ΕΛΓΑ
• Αναπλήρωση εισοδήματος μέσω μηχανισμού -de minimis-

Είναι αλήθεια ότι με την ανάγνωση της επικεφαλίδας του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την σύσκεψη με παραγωγούς-φορείς για το βιομηχανικό βερίκοκο πήγε λίγο να γελάσει το χειλάκι μας αλλά στην συνέχεια πάγωσε γιατί διαπιστώσαμε ότι απουσίαζε ο Νομός Πέλλας. Είναι λυπηρό η Πέλλα να απέχει από συσκέψεις που αφορούν το μεροκάματο του αγροτικού πληθυσμού της και την ίδια απορία εκφράζει και ο αγρότης
Τσιρανίδης Χρήστος ο οποίος με επιστολή του στην εφημερίδα σχολιάζει το γεγονός:

«
Συγχαρητήρια στους νοτιοελλαδίτες συναδέλφους γιατί σέβονται τον ιδρώτα τους και διεκδικούν τα αυτονόητα, έχουν ομάδες παραγωγών που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των παραγωγών καθώς και βουλευτές που συμμετέχουν στις συσκέψεις. Σε αντίθεση με εμάς εδώ στην Βόρεια Ελλάδα, στην ακριτική Μακεδονία, τα βερίκοκα πηγαίνουν προς τους μεταποιητές σε άγνωστη τιμή (ακούγεται 18 με 22 λεπτά κατά κιλό όσο και το κοστολόγιο μας).

Οι ομάδες παραγωγών, οι αγροτικοί σύλλογοι δεν έχουν προβεί σε κάποιες ανακοινώσεις αλλά ούτε συμμετείχαν σε κάποιες συσκέψεις για να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές, εκτός και εάν ξέρουν κάτι που εμείς δεν το γνωρίζουμε και δεν μας το λένε. Όσον αφορά τους βουλευτές μας οι εκλογές τελείωσαν, πήραν την ψήφο μας και απ’ ότι φαίνεται δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που υπάρχει γύρω μας με το βερίκοκο, δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Νομός είναι κυρίως αγροτικός, ότι στο ΥΠΑΑΤ γίνονται (ΔΥΟ) συσκέψεις που αφορούν και εμάς τους παραγωγούς και τέλος ότι στα προβλήματα που αφορούν το Νομό θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις και όλοι μαζί να διεκδικούν με μια φωνή. Τέλος για τον κανονισμό ενίσχυσης –de minimis- ας αφήσουμε τους βουλευτές και τις ομάδες παραγωγών να πιάσουν δουλειά, να βγουν και να μιλήσουν αυτοί γιατί ένα δεν το κάνουν εδώ είμαστε πάλι
».

Να δούμε τώρα τι έγινε στην πρώτη σύσκεψη, στις 13 Ιουνίου, πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου «υπό την προεδρεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια πραγματοποιήθηκε, σήμερα(σ.σ.13/6/2012), ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βερίκοκων, που προορίζονται για μεταποίηση, στους Νομούς Αργολίδας και Κορινθίας.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γ. Κανελλόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Γ. Μπαζώτη, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θ. Σαρρής, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων του νομού Αργολίδας Ιωάννης Ανδριανός (ΝΔ), Δημήτρης Κοδέλλας (ΣΥΡΙΖΑ), Ιωάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) και του Νομού Κορινθίας Χρίστος Δήμας (ΝΔ), Μαρία Θελερίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Ευστάθιος Μπούκουρας (Χρυσή Αυγή).

Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών βερίκοκου, των επαγγελματικών οργανώσεων των παραγωγών και των βιομηχανιών μεταποίησης βερίκοκου για την παρασκευή χυμού.
Κατά τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέθεσαν στον Υπουργό κ. Μαραβέγια τα προβλήματα του κλάδου, όπως:
-οι δυσκολίες διάθεσης της παραγωγής τους, δεδομένης της μειωμένης ζήτησης από τις βιομηχανίες,
-η προσφορά χαμηλών τιμών από τις βιομηχανίες, ενόψει της έναρξης της συγκομιδής του προϊόντος,
-το υψηλό κόστος παραγωγής (22 έως 25 λεπτά ανά κιλό),
-το ενδεχόμενο σημαντικής απώλειας της παραγωγής τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες.

Οι Ομάδες Παραγωγών προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος τους, ζήτησαν από τον Υπουργό την ενεργοποίηση του κανόνα «de minimis», που αφορά ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, ενώ παράλληλα ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για την προστασία του εισοδήματός τους, μέσω αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, σε περίπτωση καταστροφών λόγω καύσωνα».

Αυτά είναι τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, προβλήματα που απασχολούν και τους παραγωγούς της Πέλλας που βάζουν βερίκοκο. Κι όμως, ενώ οι συνάδελφοι τους της Νότιας Ελλάδας περίμεναν τη δεύτερη σύσκεψη για να λάβουν απαντήσεις και αφού είχαν τη συμπαράσταση ΟΛΩΝ των ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ τους, ασχέτως κόμματος, χρώματος και… αρώματος, στην Πέλλα είχαμε Καθαρά Δευτέρα και πετούσαμε τον αετό των εκλογών, βλέποντας ο καθένας τον εαυτούλι του. Να το αποτέλεσμα το οποίο έχει συνέχεια και είναι η 2η σύσκεψη που έγινε δέκα μέρες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, στις 27 Ιουνίου. Όπως βλέπετε δεν ξεχάστηκαν τα ζητήματα, όπως όταν έρχονται Υπουργοί στην Πέλλα, δίνουν υποσχέσεις κι εμείς μπουκετάκια με…λουλουδάκια.

Να δούμε το δελτίο του Υπουργείου, μετά και την 2η σύσκεψη, που είχε ουσιαστικά αποτελέσματα, με απτές αποφάσεις:

«Με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παραγωγή των βερίκοκων πραγματοποιήθηκε σήμερα(σ.σ.27/6/2012) σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του Υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των αγροτών από συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών της Αργολίδας και της Κορινθίας, ενώ παρευρέθηκαν και βουλευτές από τις δύο περιοχές. Από την πλευρά των παραγωγών, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τα προβλήματα της παραγωγής και επισημάνθηκαν κυρίως οι ζημιές από ανεμοθύελλες και καύσωνα. Από την πλευρά της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες της και τονίσθηκε η συμπαράστασή της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των γεωργών.

Για τα συγκεκριμένα προβλήματα των καλλιεργητών βερίκοκου αναφέρθηκαν:

• Για τις περιπτώσεις των ζημιών, όπου και σε όποια έκταση υπάρχουν, θα γίνει ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ. Αμέσως μετά την υποβολή δηλώσεων από τους παραγωγούς, θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση ο κανονισμός του οργανισμού. Εφόσον οι γενικές καταγραφές και οι εξατομικεύσεις καταδείξουν την ύπαρξη ζημιάς από τις συγκεκριμένες φυσικές καταστροφές, θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων.
• Θα εξαντληθούν τα περιθώρια για την απορρόφηση ποσοτήτων από τα τοπικά στρατόπεδα, μέσω των διαδικασιών που ακολουθεί για τις προμήθειες τροφίμων το αρμόδιο Υπουργείο Άμυνας
• Οι ομάδες παραγωγών αναλαμβάνουν να κινήσουν τις διαδικασίες για τη διάθεση ποσοτήτων σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία και άλλα ιδρύματα. Στην προσπάθειά τους θα έχουν την άμεση συμπαράσταση του Υπουργείου, αποφεύγοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες.
• Εφόσον εκπληρώνονται τα κριτήρια τίθεται σε ενέργεια ο μηχανισμός de minimis, για αναπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών.
Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκαν ζητήματα σταθερότητας των τιμών από την πλευρά των τυποποιητών (χυμός – κομπόστα), ειδικά για τα βερίκοκα που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο».

Όπως διαπιστώνετε, πήραν εγγυήσεις, θα επιτελέσουν και κοινωνικό έργο, θα αποζημιωθούν και από τον ΕΛΓΑ, ενώ θα τεθεί (και θα το κυνηγήσουν να γίνει) και θέμα μηχανισμού De Minimis, για «αναπλήρωση του εισοδήματος τους». Και εδώ στην Πέλλα, οι παραγωγοί βερίκοκου κλαίνε τη μοίρα τους. Οι εκλογές έχουν τελειώσει και, αγαπητοί παραγωγοί, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται στο…ταμείον της κάλπης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.