Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Παρέμβαση του Βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Ζητά την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων σε ιδιοκτησίες εξ’ αδιαιρέτου αγροτεμαχίων και το συμψηφισμό των προγενέστερων πληρωμών στο ΙΚΑ με τα νέα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο 4014/2011.


Διονύσης Σταμενίτης: «Σήμερα όλοι διαπιστώνουμε ότι το κράτος πάσχει από πολλές ασθένειες. Μια από αυτές είναι η γραφειοκρατία.

Η πρωτοβουλία να δοθεί στο ΤΕΕ η λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων ήταν μια σωστή επιλογή.

Διευκόλυνε, κωδικοποίησε και οργάνωσε σωστά όλοι τη διαδικασία των αυθαιρέτων. Επιπρόσθετα παρέχει πραγματική και σημαντική βοήθεια στους πολίτες, στους μηχανικούς και στο Δημόσιο.

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο το ΤΕΕ λειτουργεί ως επίσημος τεχνικός σύμβουλός του κράτους.

Αυτή η κατάκτηση ή εξέλιξη θα πρέπει με κάθε τρόπο να προφυλαχθεί από τυχαία γεγονότα ή σχεδιασμένες δράσεις, οι οποίες θα μετατρέπουν το το Τεχνικό Συμβούλιο του Κράτους σε συντεχνία. Ενέργειες, οι οποίες ταλαιπωρούν τους πολίτες, αδρανοποιούν την παραγωγική διαδικασία, αναστέλλουν την ήδη χαμηλή οικοδομική δραστηριότητα και στρέφονται εναντίον των ίδιων των μελών του ΤΕΕ, των μηχανικών και γενικά στον τεχνικό κλάδο.

Η πρόταση του Υπουργείου η οποία περιγράφεται στο άρθρο 1 είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς δίνει λύση στο πρόβλημα, διευκολύνει τους πολίτες και τους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ και ξεπερνάει τα όποια προβλήματα προκύπτουν μέχρι σήμερα. Το Υπουργείου με την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας αποδεικνύει ότι αφουγκράζεται τη κατάσταση και τις ανάγκες της κοινωνίας και στέκεται κοντά στους πολίτες.

Το ίδιο ισχύει και στο άρθρο 2, όπου δεδομένης της δημοσιονομικής συγκυρίας και οικονομικής κατάστασης της χώρας παρέχει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης του προστίμου οπότε με την εξόφληση του 30% του συνολικού προστίμου αποδεσμεύεται η σύναψη οποιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου και η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Με τον τρόπο αυτό και έσοδα υπάρχουν αλλά ταυτόχρονα συνεχίζεται και η οικοδομική δραστηριότητα της χώρας και προκύπτουν θετικά αποτελέσματα στους τομείς τουρισμού, οικοδομής και εμπορίου.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι το Υπουργείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα που προκύπτει στην τακτοποίηση μεμονωμένων αυθαιρέτων κτισμάτων σε ιδιοκτησίες αγροτεμαχίων εξ αδιαιρέτου, στις οποίες δεν εμφανίζεται κοινή συμφωνία από πλευράς ιδιοκτητών για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Επίσης το δεύτερο σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι η αδικία που προκύπτει από τη μη αποδοχή ως πληρωθέντων προστίμων, στη διαδικασία συμψηφισμού με τα νέα πρόστιμα που επιβάλλει ο νόμος 4014/2011. Τα ποσά που πλήρωσε δηλαδή ο ιδιοκτήτης όταν έγινε η βεβαίωση ανέγερσης αυθαίρετου ακίνητου τη στιγμή που το 15% των νέων προστίμων εισπράττεται από το ΙΚΑ. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζεται μια εμφανή αδικία, η οποία όπως προείπα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τέλος η ενιαία αντιμετώπιση των αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί από το 1993 έως το 2003 που οδηγεί σε μεγάλες στρεβλώσεις και αδικίες.

Πιστεύω και ζητώ από το Υπουργείο και τον Υπουργό να προβούν σε ρυθμίσεις οπού θα παρέχουν τη δυνατότητα μεμονωμένης τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες αγροτεμαχίων με την αποδοχή του συμψηφισμού των πληρωμών του ΙΚΑ.

Θεωρώ βέβαιο κ. Υπουργέ ότι, θα δείξετε και σ’ αυτό το ζήτημα την ίδια ευαισθησία που έχετε δείξει και με τη σημερινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.