Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ομιλία Ιορδάνη Τζαμτζή στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου για έργα Ν.Πέλλας

«Ομιλία Ιορδάνη Τζαμτζή στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου για το Φράγμα Γράμμου & Αλμωπαίου Ποταμού, για τα Σχέδια Βελτίωσης των Αγροτών και για τις εκκρεμότητες πληρωμών που αφορούν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ».

Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής μιλώντας στις 11 Δεκεμβρίου 2012 στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου ζήτησε από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο τα εξής:


 «Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνω ότι έχετε βομβαρδιστεί με ερωτήσεις, όμως πραγματικά είναι η αγωνία που βγάζουμε όλοι μας, είτε για έργα που αφορούν την εκλογική μας περιφέρεια, τον τόπο μας, είτε για γενικότερα έργα, αλλά και πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσετε. Έτσι, προκύπτει το μεγάλο θέμα της αναθεώρησης που πρόκειται να γίνει. Πιστεύω ότι έργα τα οποία έχουν ετοιμότητα, έργα τα οποία έχουν ωριμότητα θα πρέπει να προωθηθούν, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για υλοποίηση. Έχουμε συναντηθεί στο γραφείο σας, βλέπω πίσω σας την κυρία Γιότη με την οποία έχουμε συζητήσει κατά κόρον το μεγάλο θέμα που απασχολεί την Πέλλα και μιλάω για τα τμήματα που πρέπει να υλοποιηθούν, την εθνική οδό Θεσσαλονίκη - Έδεσσα, με προτεραιότητα στην παράκαμψη Γιαννιτσών, στην παράκαμψη της Χαλκηδόνας αλλά και το τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα, όπου εκεί ουσιαστικά ολοκληρώνονται οι μελέτες και αποκτούν ωριμότητα. Θα ήθελα να βάλω και μια άλλη διάσταση, δεν μπορεί ένα ΕΣΠΑ να έχει μόνο έργα οδοποιίας. Είμαι από αυτούς που τονίζουν ότι χωρίς δρόμους δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν μια σειρά ανάγκες οι οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Θέλω να πάρω πρώτα απ' όλα τον αγροτικό τομέα, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εκκρεμότητα έργα μέσω των τομεακών προγραμμάτων, τα λέω σε σας γιατί είστε ο γενικός συντονιστής όλων αυτών των προγραμμάτων που έχει το ΕΣΠΑ. Μιλάω για έργα τα οποία έχουν ετοιμότητα και δεν έχουν προχωρήσει. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, το φράγμα Γράμμου, στον πρώην δήμο Κύρρου στην Πέλλα. Το έργο δημοπρατήθηκε και η προ-προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας το απ’ ένταξε. Αυτές δεν είναι λογικές. Έχουμε σε εκκρεμότητα το φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού, για το οποίο πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ενταχθεί. Μελέτες και έργα ΟΠΑΧ, είναι έργα για τα οποία πραγματικά υπάρχουν ώριμες μελέτες κατατεθειμένες στην Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Γεωργίας, το γνωρίζει η Ειδική Γραμματεία. Είναι έργα τα οποία έχουν ανάγκη κατά τόπους οι δήμοι. Έργα που πραγματικά φέρνουν ανάπτυξη στις περιοχές και πρέπει να προχωρήσουν, όπως και τα έργα leader πρέπει να έχουν το δικό τους κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία. Ομοίως, τα σχέδια βελτίωσης που αυτή τη στιγμή περιμένουν εναγωνίως οι αγρότες. Πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μπορέσει να προχωρήσει ο αγρότης στις διαδικασίες για την επένδυση που κάνει. Νομίζω ότι ήδη έχουμε πει πολλά για τα έργα των δήμων και εδώ θα πρέπει να προχωρήσουμε τα έργα που τουλάχιστον έχουν ωριμότητα στους δήμους. Οι δήμοι το έχουν ανάγκη, πρέπει να πάρουν ανάσα. Οι δήμοι δεν έχουν τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει δυνατότητα οι δήμοι να κάνουν έργα με δικά τους έξοδα, είμαι δημοτικός σύμβουλος στο δήμο της Ύδρας και σας λέω ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να κάνουν οι δήμοι έργα από μόνοι τους. Εάν δεν πάρουν έργα από το ΕΣΠΑ δεν θα γίνει κανένα έργο στους δήμους.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν εκκρεμότητες στις επιχειρήσεις και το ξέρετε, όπως ξέρω ότι κάνετε αγώνα δρόμου για να πληρωθούν. Πρέπει τα έργα που έχουν υλοποιήσει οι επιχειρήσεις να πληρωθούν, τουλάχιστον να πάρουν προκαταβολές, να πάρουν πρώτη δόση, για να μπορέσουν να κινηθούν. Υπάρχουν έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, αλλά καθυστερεί η διαδικασία μέσα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και αυτό δημιουργεί πολύ σημαντικά προβλήματα στους επιχειρηματίες.

Το ΕΤΕΑ πρέπει να προχωρήσει άμεσα γιατί οι επιχειρηματίες περιμένουν να στηριχθούν από αυτό το πρόγραμμα.

Κλείνω με μια κουβέντα, έχουμε μπροστά μας τη νέα προγραμματική περίοδο από το 2013-2020, ξέρουμε την αγωνία, τον αγώνα που γίνεται στο να αυξηθούν τα κονδύλια. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα δουν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και το γεγονός που ήδη αναφέρθηκε, ότι όλες οι περιοχές πληρούν τους όρους του στόχου 1. Οπότε, θα πρέπει να πιέσουμε όσον μπορούμε την Ε.Ε. έτσι ώστε τα χρήματα να μη μείνουν στα 12 δις, στα οποία υπολόγιζαν να μας δώσουν, αλλά να αυξηθούν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.