Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ

Η δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ υπάρχει αναλυτικά στην σελίδα: http://www.skai.gr/files/1/000000/BARPISSUEJAN12.pdf

Αξιοσημείωτα:
  • Το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η χώρα πάει στην σωστή κατεύθυνση, αν και παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, μέσα σε ένα χρόνο έχει ανέβει από το 7% στο 25% και σε μια περίοδο με την κυβέρνηση να λαμβάνει πολύ αντιλαϊκά μέτρα. Αντίθετα (αν και παραμένει πολύ υψηλό) το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση έχει μειωθεί από το 87% σε 68% μέσα σε ένα χρόνο.
  • Αντίστοιχα ποιοτικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και σε άλλα ερωτήματα όπως "Ικανοποίηση από την ζωή" και "Λειτουργία του Κράτους". Στασιμότητα παρατηρούμε στην "προσδοκία για την προσωπική οικονομική κατάσταση" αλλά εκεί η σύγκριση γίνεται με δεδομένα του μήνα Δεκεμβρίου του 2012. 
  • Στο ενδεχόμενο "χρεοκοπίας της χώρας" το ποσοστό που πίστευε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Νοέμβριο ήταν 38%, τον Δεκέμβριο 30%, ενώ στην μέτρηση του Ιανουαρίου στο 21%. Αντίστοιχα όσοι δεν πιστεύουν ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα ήταν τον Νοέμβριο 46%, τον Δεκέμβριο 56% και τον Ιανουάριο 64%. Αντίστοιχα μόνο το 9% πιστεύει ακόμα ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ζώνη του Ευρώ.
  • Στην επιρροή των πολιτικών αρχηγών: Οι θετικές γνώμες ξεπερνάνε τις αρνητικές μόνο στην περίπτωση του Φώτη Κουβέλη, που παραμένει το δυνατό χαρτί της ΔΗΜ.ΑΡ. κι ο οποίος ποντάρει στην επιτυχία της κυβέρνησης συνεργασίας. Εν συντομία οι θετικές γνώμες: Φ. Κουβέλης 51%, Α. Σαμαράς 45%, Α. Τσίπρας 37%, Π.Καμμένος 32%, Α. Παπαρήγα 25% , Ε. Βενιζέλος 22%, Ν. Μιχαλολιάκος 16%
  • Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δημοσκόπησης είναι η Δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και μάλιστα οι μεταβολές. Φ. Κουβέλης από το 49% στο 51%. (+2%) Α. Σαμαράς από το 40% στο 45% (+5%), Α. Τσίπρας (χάνει την δεύτερη θέση από τον Α. Σαμαρά) από το 44% στο 37% (-7%), Π. Καμμένος από το 40%  στο 32% (-8%), Α. Παπαρήγα από το 26% στο 25% (-1%), Ε. Βενιζέλος από το 24% στο 22% (-2%) και Ν. Μιχαλολιάκος από το 17% στο 16% (-1%). Οι δύο πρωταγωνιστές του αντικυβερνητικού μετώπου Τσίπρας και Καμμένος καταποντίζονται με ποσοστά 7 -8 % χαμηλότερα μέσα σε ένα μόλις μήνα.
  • Καταλληλότητα πρωθυπουργίας: Α. Σαμαράς 48%, Κανένας 25%, Α. Τσίπρας 24%.
  • Κατάλληλη κυβέρνηση: Ν.Δ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ. 40% (+5%), Καμμία 38% (+1%), Κυβέρνηση Τσίπρα 19% (-4%)
  • Ικανοποίηση: Κυβέρνηση 24 % - Αξ. Αντιπολίτευση 14%
  • Καλύτερο κόμμα αντιπολίτευσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά κατάφερε να ισοφαρίσει πέφτοντας από το 33% (Νοέμβριος) στο ποσοστό 28% (Ιανουάριος) μαζί με το "κανένα".
Σχόλιο: 
Η τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, παρά τα πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα, αντέχει και κερδίζει έδαφος στην συνείδηση του κόσμου, ως μόνη λύση για την διακυβέρνηση της χώρας και την έξοδο από την οικονομική κρίση. Η Δημάρ αντέχει στις πιέσεις, με πρωταγωνιστή τον Φ. Κουβέλη ως πυλώνα μιας κεντροαριστεράς. Ο Ε. Βενιζέλος πληρώνει τις παλαιές αμαρτίες της διακυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ και ιδίως του Γ. Παπανδρέου. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε μπορεί να εισπράξει την λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά χάνει δυνάμεις λόγω των ασαφών του θέσεων της ηγεσίας αλλά και των επικίνδυνων απόψεων και δράσεων στελεχών του, που πολλοί κινούνται στα όρια της αναρχίας και της ανομίας. 

________________________________
DK/ Συνεργάτης του blog pella-news


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.