Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές

Μεγάλος θα είναι αριθμός των δικαιούχων


Ερωτηματικά δημιουργεί ένα από τα σημεία του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας ως προς τις μετεγγραφές το οποίο και δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής». Το «Βήμα» παρουσιάζει 7 σημεία με τα 5 εξ αυτών να είναι προκύπτουν μέσα από την κείμενη νομοθεσία .

Ήδη είναι γνωστά κάποια από τα θέματα που θα αναφέρονται στις Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες θα εκδοθούν εντός των ημερών και θα καθορίζουν, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, τα ακόλουθα:


1. Τα χρονικά πλαίσια των αιτήσεων των μετεγγραφών που θα είναι τέτοια ώστε να μη χάσουν οι πρωτοετείς που θα λάβουν μετεγγραφή το Α εξάμηνο των σπουδών τους, σύμφωνα με τη βούληση του υπουργού Παιδείας. Θυμίζουμε ότι το 2013-14 οι μετεγγραφές ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο με αποτέλεσμα οι φοιτητές να χάσουν το Α εξάμηνο των σπουδών τους.

2. Θα ανακοινωθούν οι αντιστοιχίες των σχολών για τις μετεγγραφές . Θυμίζουμε ότι στο άρθρο 53 αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η αντιστοιχία των Σχολών και των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους τίτλους των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται. Η απόφαση εκδίδεται μετά από γνώμη της Α.ΔΙ.Π. η οποία περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα (10) ημερών από την περιέλευση σε αυτή του ερωτήματος του Υπουργού

Να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή οι πρωτοετείς που ανήκουν στην περίπτωση γγ, δηλαδή, με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, θα πρέπει τα πιο πάνω να αποδεικνύονται με πιστοποιητικά αναπηρίας του οικείου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Επίσης να αναφέρουμε ότι επιτρέπεται η αμοιβαία μεταφορά θέσης χωρίς ποσοτικό περιορισμό και εισοδηματικά κριτήρια σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Η αμοιβαία μεταφορά θέσης δεν επιτρέπεται από και προς σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η εφημερίδα προσθέτει στα παραπάνω ότι επί δύο αδελφών η μετεγγραφή του δεύτερου γίνεται στο ίδρυμα που έχει εγγραφεί ο πρώτος. Αν πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή γίνεται ελεύθερα και στο ίδρυμα του προσφάτως επιτυχόντος.

Επίσης, σύμφωνα με το «Βήμα» στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν, θα εκπαιδεύονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές που πέτυχαν στο οικείο τμήμα και στη συνέχεια οι φοιτητές από μετεγγραφή.

Το σημείο αυτό προκαλεί ερωτηματικά καθώς αυτομάτως, αν ισχύσει, θα υπάρξουν φοιτητές δυο ταχυτήτων. Αυτοί που έχουν εισαχθεί μέσω των πανελλαδικών και θα μπορούν απρόσκοπτα να παρακολουθούν όλα τα μαθήματα τους και από την άλλη οι φοιτητές που πήραν μετεγγραφή και θα αντιμετωπίζονται ως φοιτητές Β κατηγορίας ιδίως στις σχολές όπου υπάρχουν εργαστήρια όπως είναι οι πολυτεχνικές και τμήματα των ΤΕΙ.

Επίσης η βούληση της μετεγγραφής που θα κληθούν από τη Δευτέρα να δηλώσουν οι πρωτοετείς πιθανόν, σύμφωνα και με σχετική ανάρτηση της ΑΣΠΕ και σχολιασμό από τον Γενικό Γραμματέα κ. Χρυσόγελο, να μην οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα αφού κάθε φοιτητής που έχει εισαχθεί σε περιφερειακό τμήμα θα μπορεί να δηλώσει ότι θέλει μετεγγραφή. Ο κ. Χρυσόγελος αναρωτιέται μήπως τα επισφαλή αριθμητικά δεδομένα αποτελέσουν την πρόφαση για την αλλαγή στις προϋποθέσεις των μετεγγραφών.

Βέβαια ο υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ότι είναι ανοιχτός σε τροποποιήσεις όμως ο νόμος που έχει ψηφιστεί και δίνει το δικαίωμα των ελεύθερων μετεγγραφών σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και όσους εντάσσονται στα κοινωνικά κριτήρια δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στο MEGA o κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι κατά μια προσέγγιση του προηγούμενου Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Ρέμελη δικαίωμα αποκτούν με βάση αυτό το νόμο που ισχύει περίπου 40.000 φοιτητές. «Πόσοι θα το ασκήσουν δεν ξέρουμε. Θα το ασκήσουν 10.000, 15.000, 20.000 φοιτητές; Τα νούμερα που μόλις είπα, οι αριθμοί που μόλις είπα είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Με αυτά τα νούμερα δε μπορούμε να το ρυθμίσουμε για τη μία χρονιά, άρα δεν μπορούμε το πάμε και για τις προηγούμενες. Δε βγαίνει πέρα» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.