Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η πιο "βρώμικη" κούρσα (βίντεο)

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1988 γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων με τον Μπεν Τζόνσον να πιάνεται θετικός σε χρήση αναβολικών.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1988 οκτώ διάσημοι σπρίντερ πήραν θέση στη γραμμή της αφετηρίας και όλος ο κόσμος περίμενε να δει μια από τις καλύτερες κούρσες όλων των εποχών που έμελλε όμως αργότερα να χαρακτηριστική ως η πιο "βρώμικη".

Πριν από τον αγώνα οι ειδικοί του αθλήματος είχαν προβλέψει ότι θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια ώστε να κατέβει κάποιος αθλητής το 9.80.
Ο Μπεν Τζόνσον τους διέψευσε αφού με χρόνο 9.79 κατέκτησε το χρυσό στα 100μ. κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Ο χρόνος του ήταν εκείνος που έκανε τους ειδικούς να ασχοληθούν μαζί του και τις υποψίες να φουντώσουν.
Δύο μέρες αργότερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα με τον Μπεν Τζόνσον να βρίσκεται θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι είχε κάνει χρήση στανοζολόλης.
Το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθεί με αποκλεισμό και στέρηση του μεταλλίου του το οποίο κατέληξε στον δεύτερο Καρλ Λιούις.
Δεν ήταν όμως μόνο η αφαίρεση του χρυσού μεταλλίου και η υπόθεση του Τζόνσον η οποία έμεινε από τη συγκεκριμένη κούρσα.
Μέσα στην επόμενη πενταετία, δηλαδή μέχρι και το 1993, άλλοι τέσσερις αθλητές από αυτούς που συμμετείχαν στον τελικό των 100μ. στη Σεούλ πιάστηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Συγκεκριμένα, ο Βρετανός Λίνφορντ Κρίστι (3ος), ο Αμερικανός Ντένις Μίτσελ (5ος), ο Καναδός Ντεσάι Γουίλιαμς (7ος) και ο Τζαμαϊκανός Ρέι Στιούαρτ (8ος) βρέθηκαν αργότερα θετικοί σε έλεγχο αντιντόπινγκ.
Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του Καρλ Λιούις. Το όνομα ενός εκ των κορυφαίων αθλητών είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο ντόπινγκ το οποίο ξέσπασε στην Αμερική το 2003 στην Αμερική και αφορούσε Αμερικανούς αθλητές που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ και της Βαρκελώνης.
Είχαν ανιχνευθεί στον οργανισμό του ουσίες με τον Λιούις να δικαιολογείται πως πήρε ένα φάρμακο για το κρύωμα. Παρά το γεγονός πως αποκλείστηκε αρχικά από την αμερικανική ομοσπονδία, έκανε έφεση και δικαιώθηκε. Μάλιστα, η κόντρα ανάμεσα στον Τζόνσον και τον Λιούις κρατάει ακόμα.
Έτσι, οι μοναδικοί που δεν συνδέθηκαν ποτέ με υπόθεση ντόπινγκ ήταν ο 4ος Κάλβιν Σμιθ (ΗΠΑ) και ο 6ος Ντα Σίλβα (Βραζιλία).

Δείτε ξανά την κούρσα:



Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.