Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Παρουσίαση βιβλίου του καθηγητή Καρακελίδη Κωνσταντίνου «Το χωριό μου. Το Κάμενικ-Η Πετριά-Η Πετραία»


Γράφει ο Στάθης Δ. Παπαδόπουλος, Έφηβος Βουλευτής του Ν.Πέλλας στη Γ΄ σύνόδο της Βουλής των Εφήβων, 1997-98.

Την 11η πρωινή της Κυριακής 28ης Νοεμβρίου 2010, στην ασφυκτικά γεμάτη από περίπου 300 άτομα, αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Σκύδρας, έλαβε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου του τέως Λυκειάρχη Σκύδρας (τον οποίο, ο γράφων είχε την χαρά να έχει καθηγητή και Λυκειάρχη) Καρακελίδη Δ. Κωνσταντίνου, με θέμα: Το χωριό μου. Το Κάμενικ-Η Πετριά-Η Πετραία. ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ. 1860-2010.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, ο Ιερέας του χωριού Πατήρ Ασλανίδης Ανδρέας (από τον οποίο μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να προμηθευτεί το βιβλίο, λόγω παραχώρησης των δικαιωμάτων από τον συγγραφέα προς το Εξωκλήσσι της Αγίας Παρασκευής Πετριάς, στην συμβολική τιμή των12 €), ο Βουλευτής Ν.Πέλλας και Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων Καρασμάνης Γεώργιος, ο πρώην Βουλευτής Ν.Πέλλας, πρώην Δήμαρχος Σκύδρας Τζαμτζής Ιορδάνης, όπως επίσης και ο Δήμαρχος Μενηίδας Παπαδόπουλος Αναστάσιος (Τάσος), ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και Διευθυντής του Δήμου Σκύδρας Τριανταφυλλίδης Σπύρος, ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Σκύδρας Ταπαζίδης Δημήτριος και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Πετριάς Σεμερτζίδης Κώστας.

Τον συγγραφέα προλόγισαν οι: Γερεμτζές Λάμπης (συγγραφέας), Γιαγκιόζης Φαίδων (Δημοσιογράφος) και ο Λυκειάρχης Σκύδρας Νικολαΐδης Ιωάννης (Μαθηματικός).

Ο Συγγραφέας και Καθηγητής Καρακελίδης Κωνσταντίνος, ανέπτυξε στο βιβλίο που θα πρέπει να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη, την ιστορία των τελευταίων 150 χρόνων της γενέτειράς του, της Πετριάς. Έγραψε με πολύ αγάπη, ένα κειμήλιο αποτελούμενο από 12 κεφάλαια, με 101 ενότητες και 416 σελιδες. Στο εξώφυλλο η φωτογραφία της Αγίας Παρασκευής από το 1915 και στο οπισθόφυλλο η ατμομηχανή, που υποννοεί τραίνο προγενέστερης εποχής και συγκεκριμμένα από το 1892 που πρωτοεμφανίστηκε το πρώτο τραίνο στο τότε Κάμενικ-την σημερινή Πετριά. Στην αριστερή σελίδα υπάρχει αεροφωτογραφία της Πετριάς και στα δεξιά η αφιέρωση που κάνει ο συγγραφέας στους γονείς του Δαμιανό και Θεοδώρα. Ενώ στην πρωτελευταία σελίδα αναφέρετε το βιογραφικό του.

Μέσα από το βιβλίο, προσπαθεί ο συγγραφέας να κάνει ένα παραλληλισμό της παλιάς εποχής με την νέα. Ενώ κάνει παρενέσεις προς τους νέους, για να μην απογοητεύονται από την ζωή και να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια, παρά την άσχημη κατάσταση την οποία οι μεγάλοι κληρονομούν στους νέους. Και τους προτρέπει να μην απαξιούν την Ιστορία, την Λαογραφία και την Παράδοση.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, ότι τελετάρχης της όλης εκδήλωσης ήταν η νεαρή Καρακελίδου Ευαγγελία (Βένια), -εγγονή του συγγραφέα και κόρη του γνωστού Δικηγόρου, Προέδρου στο σύνδεσμο διαιτητών ποδοσφαίρου Ν.Πέλλας και πρόσφατα εκλεγμένου Δημοτικού συμβούλου με την μείζωνα αντιπολίτευση του Δήμου Σκύδρας, Καρακελίδη Δαμιανού- η οποία θα πρέπει να είναι περήφανη για το σπουδαίο έργο του παππού της.


Pella-News/Pap_Stathis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.