Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

«Εξυπνη» μπαταρία λιθίου προειδοποιεί για πυρκαγιές

Το «έξυπνο» σύστημα των αμερικανών ερευνητών ανιχνεύει έγκαιρα το πρόβλημα και μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στον κάτοχο της συσκευής ότι η μπαταρία θέλει αντικατάσταση.


Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν την πρώτη «έξυπνη» μπαταρία λιθίου - ιόντων, που προειδοποιεί έγκαιρα προτού υπερθερμανθεί και τυλιχτεί στις φλόγες. Μια σειρά από σχετικά περιστατικά τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει ανησυχίες διεθνώς για την ασφάλεια αυτών των μπαταριών.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί στις κοινές μπαταρίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς επίσης σε μεγαλύτερες μπαταρίες για αυτοκίνητα και αεροπλάνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιστήμης υλικών και μηχανικής Γι Τσούι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», τόνισαν ότι «στόχος είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα σώζει ζωές και περιουσίες».

Το βραχυκύκλωμα και η έκρηξη της μπαταρίας μπορεί να συμβεί λόγω διείσδυσης μεταλλικών σωματιδίων ή σκόνης στο εσωτερικό της, λόγω υπερβολικά γρήγορης φόρτισης ή όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.

Το 2013 η Boeing «προσγείωσε» προσωρινά τον στόλο των νέων αεροσκαφών της «787 Dreamliner», μετά από δύο μπαταρίες που έπιασαν φωτιά για αιτίες που ακόμη δεν έχουν βρεθεί. Το 2006 η Sony ανακάλεσε εκατομμύρια μπαταρίες λιθίου - ιόντων μετά από αναφορές χρηστών για πάνω από δέκα φορητούς υπολογιστές της που έπιασαν φωτιά. Η εταιρεία αναγνώρισε ότι στη διάρκεια της κατασκευής τους μικροσκοπικές μεταλλικές «ακαθαρσίες» είχαν εισχωρήσει στις μπαταρίες, προκαλώντας βραχυκύκλωμα κάποια στιγμή.

«Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μία στο εκατομμύριο. Παρ’ όλα αυτά παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα πουλιούνται κάθε χρόνο. Θέλουμε να μειώσουμε την πιθανότητα της πυρκαγιάς στην μπαταρία στην μία στο ένα δισεκατομμύριο ή ακόμη και στο μηδέν», δήλωσε ο Γι Τσούι.

Το «έξυπνο» σύστημα των αμερικανών ερευνητών ανιχνεύει έγκαιρα το πρόβλημα και μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στον κάτοχο της συσκευής ότι η μπαταρία θέλει αντικατάσταση. Το ίδιο προειδοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλου είδους μπαταρίες, όπως ψευδαργύρου, αλουμινίου και άλλων μετάλλων.

Το υπό ανάπτυξη καινοτομικό σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει τα τυχόν προβλήματα στη διάρκεια της λειτουργίας μιας κανονικής μπαταρίας, αλλά δεν έχει εφαρμογή σε μπαταρίες που έχουν υποστεί ζημιά συγκρούσεις ή άλλα ατυχήματα.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.