Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕ;


Ελεγχόμενη απευθείας ανάθεση 1,1 εκατ. ευρώ


του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγήθηκε η υπόθεση της κατασκευής του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν τα κονδύλια των 14 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων διατίθενται από το ταμείο συνοχής, και να επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε τεχνική εταιρεία που συμμετείχε με κοινοπραξία στον διαγωνισμό του δήμου Γιαννιτσών για την κατασκευή του έργου, αλλά αποκλείστηκε παράτυπα, όπως υποστηρίζει. Η ίδια καταγγέλλει επίσης ότι η δημοτική αρχή στη συνέχεια παρανόμως προχώρησε σε απευθείας ανάθεση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου.
Το έργο του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών είχε διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς κρίθηκαν παράτυπες κάποιες διαδικασίες για την ανάθεσή του σε συγκεκριμένη κοινοπραξία και ακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Η υπόθεση μάλιστα έφθασε στο ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε ο δήμος Γιαννιτσών.
Ο δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του έργου ΧΥΤΑ Γιαννιτσών (μελέτη - κατασκευή) έγινε από το δήμο στις 9 Μαΐου του 2007, με τη συμμετοχή πέντε εργοληπτικών επιχειρήσεων. Η δημαρχιακή επιτροπή Γιαννιτσών που συγκλήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2008, με την 308 απόφασή της, δεν έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλε μια εκ των εργοληπτικών επιχειρήσεων και με την 309 απόφασή της ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Εισήγησης για Ανάθεση και ανακήρυξε ανάδοχο άλλη εργοληπτική εταιρεία. Ο δήμος μάλιστα υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο και ξεκίνησαν οι εργασίες. Ακολούθησε σειρά ενστάσεων στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία τελικά ακύρωσε τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου και στη συνέχεια το θέμα έφθασε στο ΣτΕ.
Η απόφαση του ΣτΕ ανέφερε ότι, σε περίπτωση που ο δήμος δεν μπορεί να συνεχίσει την κατασκευή του έργου με αυτεπιστασία, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει για την εκτέλεση του μη εκτελεσθέντος τμήματός του με δημοπράτηση ή με απευθείας ανάθεση “εάν, βεβαίως, συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις”.
Τον περασμένο Ιούλιο η δημοτική αρχή Γιαννιτσών αποφάσισε να συνεχίσει το έργο με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία που αναδείχτηκε ανάδοχος στον ακυρωθέντα διαγωνισμό. Η απευθείας ανάθεση και μάλιστα στην ίδια εταιρεία προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης του δήμου όσο και εταιρειών που είχαν αποκλειστεί από τον αρχικό διαγωνισμό καθώς και του τοπικού συνδέσμου εργοληπτών. Ο δήμος υποστήριξε ότι η ενέργειά του ήταν σύννομη και σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ.
Στην προσφυγή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τεχνική εταιρεία που αποκλείστηκε υποστηρίζει ότι δεν υπήρχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την απευθείας ανάθεση του έργου, διότι “η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία σε περίπτωση που η διάλυση της σύμβασης πραγματοποιείται με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής”. Επίσης η αποκλεισθείσα τεχνική εταιρεία υποστηρίζει ότι, εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση, φορέας κατασκευής είναι ο δήμος Γιαννιτσών και εξαιτίας διαπιστωμένων παρατυπιών του ακυρώθηκε η σύμβασή του με την εταιρεία, δεν μπορεί να κάνει απευθείας ανάθεση, αλλά πρέπει να επαναδημοπρατήσει το έργο.


Τι απαντά η δημοτική αρχή

Η δημοτική αρχή Γιαννιτσών υποστήριξε ότι δεν έκανε διαγωνισμό, διότι θα απαιτούσαν πολύ χρόνο οι διαδικασίες και αποφάσισε την ανάθεση για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το έργο και να μη χαθεί η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Η αρχή του δήμου αιτιολόγησε την ανάθεση στην ίδια εταιρεία με το σκεπτικό ότι τής ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα της τεχνικής μελέτης του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών, λόγω μη αποπληρωμής της αμοιβής της μελέτης. Η αποκλεισθείσα όμως τεχνική εταιρεία υποστηρίζει ότι, όπως φαίνεται από τιμολόγια του δήμου (τα οποία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αποκλεισθείσα τεχνική εταιρεία), η τεχνική μελέτη έχει πληρωθεί και, ως εκ τούτου, τα πνευματικά δικαιώματα της περιήλθαν στην κυριότητα του δήμου.
Η νομιμότητα ή μη της χρηματοδότησης του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών θα εξεταστεί από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η απόφασή της θεωρείται κρίσιμη, διότι εκτός από τον κίνδυνο να επιβληθούν κυρώσεις για μη σύννομη κατασκευή θα ακολουθήσουν εντός του 2011 και πρόστιμα για μη συμμόρφωση στις οδηγίες για την κατάργηση και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
Σημειώνεται ότι σήμερα τα απορρίμματα του δήμου Γιαννιτσών οδηγούνται στο ΧΑΔΑ έξω από τον Πενταπλάτανο Πέλλας, κοντά στην περιοχή που έχει χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ.


ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ:
http://www.makthes.gr/news/reportage/64014/
( ...το αναδημοσιεύουμε από: taxalia.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.