Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Μπροστά η ΝΔ απ΄τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση Alco: Πώς πέρασε μπροστά η ΝΔ. 

Ικανοποίηση στη ΝΔ, προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για τους λόγους που έφεραν την αλλαγή στην πρωτιά.
Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με ανατροπή στη σειρά κατάταξης των κομμάτων, φέρνουν οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ μειώνεται η αποδοχή της κοινής γνώμης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό της κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία μπαίνει πρώτη στη στροφή προς τις ευρωεκλογές, καθώς προσπερνά, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, τον ΣΥΡΙΖΑ και αποκτά, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», προβάδισμα της τάξης του 0,4%.


Πώς έχασε τον αέρα νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι εκλογικοί αναλυτές που επεξεργάστηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία της δημοσκόπησης εκτιμούν ότι «αν και το παιχνίδι για την πρωτιά στις ευρωεκλογές είναι ακόμη ανοιχτό», η τάση που τείνει να δημιουργηθεί είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να χάνει τον αέρα νίκης που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα, παρόλο που, όπως φαίνεται στο γράφημα με τη διαχρονική εξέλιξη των δημοσκοπικών επιδόσεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ξεφύγει πολύ μπροστά ακόμη και όταν η κυβέρνηση βρέθηκε στον ασφυκτικό κλοιό της μνημονιακής μέγγενης. Η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου και έφτασε στο 1,4% σε μια περίοδο που οι τροϊκανοί είχαν στυλώσει τα πόδια και καθυστερούσαν τις διαπραγματεύσεις και τη συνομολόγηση της συμφωνίας που θα εκταμίευε τις επόμενες δόσεις.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στο εντεινόμενο κλίμα αποσυσπείρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρατηρείται συνέβαλαν καθοριστικά οι επιλογές που έκανε το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με την αμφισβήτηση αφενός της δυνατότητας να βγει η χώρα στις αγορές, αφετέρου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι αστοχίες αυτού του είδους φαίνεται να πλήττουν καίρια πρωτίστως την εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται αποδυναμωμένος.

Εξάλλου, η Βαβέλ των απόψεων που εκφράζονται στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι αντιπαραθέσεις παλαιότερα γύρω από τις θέσεις του υπεύθυνου για τα οικονομικά κ. Γιώργου Σταθάκη και πιο πρόσφατα του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιάννη Δραγασάκη, περιορίζουν την απήχηση του κόμματος. Απήχηση, η οποία, κατά τους αναλυτές, είναι σαφές ότι επηρεάζεται και από την προφανή αδυναμία των επιλογών της Κουμουνδούρου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές -με εξαίρεση την υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου- να δημιουργήσουν νικηφόρα προοπτική και ατμόσφαιρα πολιτικής ανατροπής υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με μεγάλη δόση έκπληξης, έμπειρος περί τα εκλογικά αναλυτής σημειώνει ότι είναι η δεύτερη φορά την τελευταία 25ετία που, παραμονές εκλογών, παρατηρείται ανατροπή του προβαδίσματος που κατείχε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η προηγούμενη ήταν το 1996, όταν μετά την αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το τότε κυβερνών κόμμα με την εκλογή του κ. Κώστα Σημίτη ανέτρεψε το προβάδισμα που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία του Μιλτιάδη Εβερτ.



Τα ευρήματα της έρευνας της Alco στην πρόθεση ψήφου προοιωνίζονται, πάντως, μεγάλο κατακερματισμό της ψήφου στις επερχόμενες εκλογές. Το σκηνικό που διαμορφώνεται θυμίζει έντονα το αντίστοιχο των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2012.
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 18,9%, αυξάνοντας ελαφρώς τη δύναμή της από το 18% που είχε πριν από ένα δεκαπενθήμερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 18,5% από το 19,1% που είχε στην αμέσως προηγούμενη έρευνα.

Στην τρίτη θέση φαίνεται να εδραιώνεται το «Ποτάμι» με 8,2% ( -0,6% από πριν) και στην τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 7,2% (+0,3%). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,8%, που παρουσιάζει τη σημαντικότερη άνοδο ( +1,8%). Χαμηλή πτήση κάνει η «Ελιά» με 4,8% (-0,3%), που πάντως βελτιώνει ελαφρώς τα ποσοστά που είχε μέχρι πρότινος το ΠΑΣΟΚ. Χαμηλότερα κινούνται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που υποχωρούν στο 3,9% (-0,6%), ενώ κάτω από το όριο του 3% παραμένει η ΔΗΜ.ΑΡ. με 2,4% (+0,2%). Από όσους επιλέγουν άλλο κόμμα και αθροιστικά φτάνουν στο 4,6% (-0,6%), κανείς σχηματισμός δεν ξεπερνά το 1%, το οποίο προσεγγίζει μόνον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το οριακό 0,9%.

Σε υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες, είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει στο 11,8%, ενώ ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι επιλογές του λευκού, που ανέρχεται στο 3,5%, και της αποχής που εκτινάσσεται στο 9,4%, δημιουργώντας στους ειδικούς την πεποίθηση ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ο αριθμός των ψηφοφόρων που δεν θα προσέλθουν στις κάλπες. Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων (χωρίς δηλαδή το λευκό και την αποχή), η Ν.Δ. συγκεντρώνει 21,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, το «Ποτάμι» 9,4%, η Χρυσή Αυγή 8,2%, το ΚΚΕ 7,8%, η «Ελιά» 5,5%, οι ΑΝ.ΕΛ. 4,5%, η ΔΗΜ.ΑΡ. 2,8%, «άλλο κόμμα» 5,3% και οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο 13,6%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.