Σχολιάζει ο συνεργάτης του pella-news κ. Δημήτριος Καλπακίδης.
Σπάνια δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στις δημοσκοπήσεις, παρότι αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν αντικαθιστούν τους θεσμούς και φυσικά το υπέρτατο δικαίωμα των εκλογών. Εντούτοις επιτρέψετέ μου να σχολιάσω κάποια ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της Public Issue για τον ΣΚΑΪ:
Σπάνια δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στις δημοσκοπήσεις, παρότι αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν αντικαθιστούν τους θεσμούς και φυσικά το υπέρτατο δικαίωμα των εκλογών. Εντούτοις επιτρέψετέ μου να σχολιάσω κάποια ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της Public Issue για τον ΣΚΑΪ:
Πρόθεση ψήφου:
Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) : 31%
Η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με 31% αυξημένο μόνο κατά 0,5% από τον Φεβρουάριο του 2011. Το ποσοστό είναι ικανοποιητικό για δημοσκόπηση, αν αναλογιστούμε ότι η Ν.Δ. υπέστη εκλογική συντριβή του 2009 και ταυτίστηκε με ευθύνες για την οικονομία και διάφορα σκάνδαλα. Δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από απόσχιση τμήματός της (ΔΗ.ΣΥ. 2%) και αντέχει ακόμα παρά την στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν δείχνει όμως σημαντική δυναμική αυτοδυναμίας, η οποία δεν εξαρτάται τόσο από το ποσοστό της Ν.Δ. όσο από την (μη) είσοδο πολλών κομμάτων στην Βουλή. Αυτό μπορεί να το επιδιώξει σε κλίμα πόλωσης να αποφύγει την είσοδο ΔΗ.ΣΥ., της Χρυσής Αυγής στην Βουλή και του ΛΑ.Ο.Σ. Το πρώτο εύκολο, το δεύτερο όχι ανέφικτο, αλλά το τρίτο πολύ δύσκολο. Θεωρώ ταυτόχρονα την διαφορά 13% από την... Δημοκρατική Αριστερά (και 23% για το ΠΑΣΟΚ) χρυσή ευκαιρία για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, να απαλλαγεί από στελέχη- βαρίδια τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Σε τυχόν παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου εκτιμώ ότι θα έχει προβλήματα και στις δημοσκοπήσεις και εσωκομματικά.
Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) : 18%
Εντυπωσιακή η άνοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς από το 2,5% τον Φεβρουάριο του 2011 στο 18%, φαινόμενο το οποίο είναι αξιοπρόσεκτο αλλά θεωρώ πως είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Ο μεγαλύτερος πυρήνας φαίνεται να ήταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και λίγοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Μπορούμε να θυμηθούμε το φαινόμενο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, χωρίς να σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και πάλι, διότι:
α) τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση κι όχι κυβέρνηση και
β) είναι απίστευτα κοινωνικά ανάλγητη η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ που δύσκολα θα "επαναπατρίσει" αριστερούς ψήφους.
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Κ.Κ.Ε.) : 12,5%
Όχι μόνο για πολιτικούς (διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης) αλλά και για "ψυχολογικούς λόγους" θα ήθελε- έστω και οριακά- το Κ.Κ.Ε. να είναι τρίτο κόμμα. Το μωσαϊκό κομμάτων που το περικλείουν δεν ξέρω αν θα το επιτρέψει αυτό. Καταγράφει μια άνοδο του 2% σε σχέση με το Φεβρουάριο 2011 η οποία είναι σημαντική για το παραδοσιακότερο κόμμα της Αριστεράς με την πιο αντιμνημονιακή και αντιευρωπαϊκή ρητορεία.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) : 12%
Παρά την διάσπαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Δημοκρατική Αριστερά) και παρότι μένει πίσω στις δημοσκοπήσεις από το κόμμα του κ. Κουβέλη, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταγράφει άνοδο από το 4,5% στο 12%. Ισχύουν κι εδώ οι ίδιες παρατηρήσεις με την Δημοκρατική Αριστερά.
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) : 8%
Κατάρρευση στις δημοσκοπήσεις για το κυβερνών κόμμα. Από το 38% που έδειχναν πέρσι τα γκάλοπ το 30% δείχνει (στις δημοσκοπήσεις πάντα) να το εγκαταλείπει. Και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν πλήρη εικόνα αποσύνθεσης. Εκτιμώ πως ακόμα υπάρχουν υποστηρικτές (αν και χωρίς ψυχολογία) και δεξαμενή να αντλήσει - και θα παλέψει να κερδίσει έστω και οριακά... την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός κι αν διασπαστεί...
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) : 5%
Ενώ ψήφισε το Μνημόνιο 1 πληρώνει την συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τις τεράστιες "κωλοτούμπες" του κ. Καρατζαφέρη. Πτώση 1% από τον Φεβρουάριο του 2011, η οποία εκτιμώ ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα συνεχιστεί προς όφελος της Ν.Δ. Πάντως πλήττεται περισσότερο από την εντυπωσιακή άνοδο της Χρυσής Αυγής παρά από την Ν.Δ. προς το παρόν.
Οικολόγοι Πράσινοι : 3,5%
Με καλή παρουσία στις βουλευτικές εκλογές δείχνει μια σταθερότητα στις δημοσκοπήσεις και θα παλέψει για την είσοδο στην βουλή με πολλές πιθανότητες επιτυχίας.
Χρυσή Αυγή : 3%
Με αρκετή οργάνωση τον τελευταίο καιρό καταφέρνει να "υποχρεώσει" τις εταιρίες δημοσκοπήσεων να την εμφανίζουν στις δημοσκοπήσεις. Θα είναι στοίχημα η είσοδός της στην Βουλή. Δε θεωρώ ότι θα πιεστεί από Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. διότι είναι καθαρά αντιμνημονιακή η γραμμή της.
Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗ.ΣΥ.) : 2%
Δεν έχει καταφέρει ούτε σε μια δημοσκόπηση να ξεπεράσεις το όριο του 3% που θα δίνει το δικαίωμα στην Ντόρα Μπακογιάννη να ελπίζει. Πρωτοκλασσάτο στέλεχος της Ν.Δ. και υπουργοός ηττήθηκε ανέλπιστα από τον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου 2009. Πολύ ένθερμοι υποστηρικτές της στην περίοδο της σύγκρουσής της με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να την ακολουθήσουν. Η στήριξη στις Δημοτικές Εκλογές στον κ. Μπουτάρη και τα "πολιτικά" παιχνίδια σε Αθήνα και Κρήτη φανερώνουν μια "πολιτική βεντέτα" με τον Αντώνη Σαμαρά με ένα προσωποπαγές κόμμα, παρά διάθεση για την οργάνωση ενός κόμματος αρχών και ιδεών. Πολύ δύσκολο το πολιτικό μέλλον. Ίσως ζητήσει καταφύγιο σε άλλα σχήματα για να σωθεί.
Εκλογές, Μνημόνιο, Δημοκρατία
- Και από την δημοσκόπηση φαίνεται πως είναι επιτακτική η ανάγκη προσφυγής στις κάλπες.
- Το 58% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζονται εκλογές...
- Κατά του Μνημονίου είναι το 79%...
- Το 91% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση
- Το 79% δηλώνει δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία...
Συμπέρασμα:
- Εκλογές το συντομότερο δυνατό με σαφείς θέσεις των κομμάτων για το Μνημόνιο 2, αλλαγή πολιτικών και κατεύθυνσης της χώρας και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Δημοκρατίας κάτω από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με την ελπίδα ο λαός να ψηφίσει με σοφία και τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, με σοβαρότητα και συνέπεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:
Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.
Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.