Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Εκδήλωση μνήμης Μακεδονομάχων στo Μεσημέρι Πέλλας

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τους επτά ήρωες Μακεδονομάχους του Μεσημερίου οι οποίοι σφαγιάστηκαν άνανδρα από Βούλγαρους κομιτατζήδες, στις 2 Φεβρουαρίου 1905. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτές Πέλλας κκ. Β. Γιουματζίδης, Η. Θεοδωρίδης, Γ. Καρασμάνης και Θ. Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου κ. Αντώνιος Βλαδίκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων κ. Τρύφων Σιβένας, ο πρώην Νομάρχης κ. Πάκης Σιβένας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου. Το ιστορικό της ημέρας ανέπτυξε ο κ. Χρήστος Βέσκος, μέλος του συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης και Αλμωπίας ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και εξήρε τον αγώνα και την αυτοθυσία των γηγενών Μακεδονομάχων οι οποίοι συνέβαλλαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του ιερέα Ευστάθιου Παπαστογιάννη, ενός εκ των πεσόντων ηρώων της 2ας Φεβρουαρίου 1905, που είναι στημένο στο προαύλιο χώρο του ναού, με τη συμμετοχή στρατιωτικής παράταξης και της μπάντας της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την πραγματοποίηση του 1ου Αγώνα Δρόμου Μνήμης Μακεδονομάχων Μεσημερίου, μήκους 12 χιλ., που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Βετεράνων αθλητών στίβου Έδεσσας και το Τοπικό Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου του Δήμου Έδεσσας. Ο αγώνας είχε σημείο εκκίνησης και τερματισμό την κεντρική πλατεία του Μεσημερίου του Δήμου Έδεσσας, συμμετείχαν πολλοί αθλητές με μεγάλο εύρος ηλικιών και οργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος των 100 χρόνων από τον Μακεδονικό Αγώνα (1912 -2012).

Αντιπεριφερειάρχης Πελλας
Θεόδωρος Θεοδωρίδης:
Τιμούμε τους ήρωες
Μακεδονομάχους και
εμπνεόμαστε από
τον αγώνα τους
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε: «Τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων ηρώων του Μεσημερίου και όλων των Μακεδονομάχων αγωνιστών και πεσόντων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ο αγώνας και η αυτοθυσία που επέδειξαν μας εμπνέουν, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της».



Στη συνέχεια αναφέρονται τα ονόματα των επτά ηρώων Μακεδονομάχων:

1. Ιερέας Ευστάθιος Παπαστογιάννης
2. Τρύφων Αθανασίου
3. Κωνσταντίνος Κίτσος
4. Νικόλαος Μποζίνης
5. Κωνσταντίνος Ζαφειρίου
6. Στέργιος Γιαννάκης, και
7. Τρύφων Θωμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.