Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Αριδαία: Εορτή για τα «100 χρόνια Ελεύθερης Αλμωπίας» από την Περ. Αυτ. Πέλλας

Με την εκδήλωση «100 χρόνια Ελεύθερη Αλμωπία» συνεχίστηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας 
Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Τιμή στους αγωνιστές και
καθήκον μας να συνεχίσουμε τον Αγώνα τους»

Στην Αριδαία συνεχίστηκαν την Παρασκευή 2/11, οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση, «100 χρόνια Ελεύθερη Αλμωπία» πραγματοποιήθηκε στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο με λαμπρότητα και ένα πλούσιο πρόγραμμα. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική πιάνου από σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Αριδαίας που έδωσαν ένα διαφορετικό τόνο στην εκδήλωση. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη η οποία, ως συντονίστρια της εκδήλωσης, αρχικά, κάλεσε στο βήμα τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε το διπλό περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων: «Πρώτα απ’ όλα είναι εκδηλώσεις τιμής σε όλους εκείνους που με τον αγώνα τους οδήγησαν την Ελλάδα στον 20ο αιώνα. Είναι όμως και εκδηλώσεις κατανόησης του καθήκοντος που απαιτούν οι καιροί από όλους για να οδηγηθεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να τονίσω ότι η περιοχή της Αλμωπίας μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στην Π.Ε. Πέλλας για παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία της Πέλλας για την έξοδο από την κρίση που ταλανίζει την κοινωνία και τη Χώρα μας». 

Εν συνεχεία, ο πρώτος ομιλητής κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μίλησε για τον Αρχιμανδρίτη Παπανίκανδρο, Απελευθερωτή της Αλμωπίας με μία πλούσια παρουσίαση σε νόημα, αφηγήσεις και φωτογραφικό υλικό. Ακολούθως, ο Συνταγματάρχης - Επιτελάρχης της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κ. Ιωάννης Μακρής αναφέρθηκε ειδικότερα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των αγωνιστών και στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Αριδαίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης σε πρόσωπα της περιόδου που διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την απελευθέρωση. Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον κ. Ανέστη Παπαδάκη, Σύμβουλο Ανάπτυξης του γραφείου Αντιπεριφερειάρχη ο οποίος με την ομιλία του συνέδεσε το ρόλο της περιοχής της Αλμωπίας στον αγώνα για την Απελευθέρωση με το σήμερα. Εξάλλου, παρουσίασε περιληπτικά το ειδικό στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακό πρόγραμμα της Π.Ε. Πελλας στο οποίο η Αλμωπία κατέχει περίοπτη θέση στον προγραμματισμό και την υλοποίηση για έξοδο από την κρίση και μία ισχυρή πατρίδα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμητικής διάκρισης στον κ. Νικόλαο Ξενιτίδη, ευεργέτη της ευρύτερης περιοχής της Αλμωπίας με καταγωγή από τη Χρυσή Αλμωπίας. Ο κ. Ξενιτίδης εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στη ζωή του, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και την τιμή της βράβευσης και τόνισε ότι θα συνεχίσει το πολυδιάστατο έργο της κοινωνικής του προσφοράς.

Ακόμη, βραβεύτηκαν απόγονοι Μακεδονομάχων, πεσόντων στο Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλμωπίας σε μία ατμόσφαιρα συγκινησιακής φόρτισης. Έπειτα, ο κ. Μπίνος Δημήτριος, εισηγήθηκε κάποια αποσπάσματα από αγωνιστές που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη θετική έκβαση της μάχης. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά που έγινε από τον κ. Παπαλαζάρου στην έκθεση που είχε οργανωθεί στον εξωτερικό χώρο του Ξενιτιδείου σχετικά με επιφανείς αγωνιστές της Αλμωπίας όπως ο Αγγελής Γάτσος, Αρχιμανδρίτης Παπανίκανδρος και πολλοί άλλοι. Η πλούσια έκθεση με πρωτότυπα κείμενα, σπάνιες φωτογραφίες και αφηγήσεις ξύπνησε μνήμες από την Απελευθέρωση της Αλμωπίας και τη συμβολή των ανθρώπων οι οποίοι ανιδιοτελώς θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού σε πιάνο από τους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Αριδαίας. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Πέλλας κκ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Θ. Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Πασόης, ο Στρατηγός Διοικητής της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κ. Π. Γεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Αλμωπίας κ. Τραπεζανίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου. 

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζονται στην πόλη των Γιαννιτσών, στο Πνευματικό Κέντρο, το Σάββατο 10/11 και ώρα 20.00. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση με θέμα τις τρεις αλώσεις της Θεσσαλονίκης με αναφορά στα Γιαννιτσά από τη θεατρική ομάδα “Τριωδία Θεσσαλονίκης”. Είναι μία παράσταση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Άλλωστε, εκδηλώσεις θα υπάρξουν και αργότερα μέσα στο επόμενο δίμηνο που περιλαμβάνουν διήμερο συνέδριο με θέμα την εκπαίδευση, έκθεση χαρτών με όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλες τις μάχες που δόθηκαν και προβολή ντοκιμαντέρ για τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση των πολιτών καθώς επίσης προωθείται και έκδοση ειδικού λευκώματος για τις εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.