Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη κ. Βασιλικής Λεβεντάκη στον "MusicCreations"




Σήμερα έχουμε την τιμή και την χαρά να έχουμε στον σταθμό μας την συγγραφέα Βασιλική Λεβεντάκη.
-          Σάββας Τριανταφυλλίδης:  Καλησπέρα κ. Λεβεντάκη, κατ’ αρχήν να σας καλώς ορίσω στην εκπομπή μας και να σας ευχαριστήσω που δεχτήκατε να παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό μας.
-          Βασιλική Λεβεντάκη:  Καλησπέρα. Είναι μεγάλη χαρά είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενούμαι  απόψε στον ραδιοφωνικό σταθμό MusicCreations, έναν από τους αγαπημένους μας ραδιοφωνικούς σταθμούς, που μας κρατάει συντροφιά το καλοκαίρι τρεις φορές την εβδομάδα, τώρα δύο, αν και θα θέλαμε περισσότερο, σας ευχαριστώ ειλικρινά, θερμά πάρα πολύ.
-          Σ.Τ. Εμείς σας ευχαριστούμε. Κ. Λεβεντάκη  πέστε  μας που γεννηθήκατε, πως ήταν τα παιδικά σας  χρόνια και  ότι  άλλο που εσείς  θέλετε να μοιραστείτε με τους ακροατές μας  για να σας  γνωρίσουν καλύτερα.
-          Β.Λ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά, συγκεκριμένα στην συνοικία της Αγίας Σοφίας, είναι  μια γειτονιά κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, είναι κοντά στην θάλασσα. Η θάλασσα η οποία είναι το αγαπημένο μου φυσικό τοπίο, που ακόμα και τώρα θέλω, όσο γίνεται,  να βρίσκομαι περισσότερο κοντά της.
-          Σ.Τ. Είναι μία πηγή έμπνευσης φαντάζομαι για εσάς.
-          Β.Λ. Ηρεμώ, γαληνεύω ταξιδεύω, όπως συνηθίζω να χρησιμοποιώ συχνά αυτή την λέξη. Μεγάλωσα λοιπόν στον Πειραιά στην Αγία Σοφία τα παιδικά μου χρόνια. Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα τρυφερές σκηνές, νοσταλγικές αναμνήσεις, ήταν αγαπησιάρικα χρόνια, ήμουν μοναχοπαίδι, δεν έχω άλλα αδέρφια και μεγάλωσα σε μια οικογένεια που μου χάρισε πολύ αγάπη, μου έμαθε βασικές αρχές για να πορεύομαι στην ζωή μου, σεβόμενη τον εαυτό μου αλλά και τους γύρω μου, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό άνθρωπο.
-          Έχετε  γράψει 2 βιβλία, ένα παιδικό μυθιστόρημα με τίτλο «Για μια χούφτα αστέρια», και ένα μυθιστόρημα για μεγάλους με τίτλο «Οι δαιμονισμένες». Διαβάζοντας το βιβλίο Οι δαιμονισμένες,  διαπίστωσα πως είναι καλογραμμένο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές, η ιστορία διαδραματίζεται στην πατρίδα σας  την Σύρο. Πέστε μας δυο λόγια για το βιβλίο αυτό.
-          Β.Λ. Κατ αρχήν ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια,  το βιβλίο,  οι Δαιμονισμένες ήταν για μένα ένα ταξίδι , ήταν μια διαδρομή προς έναν άγνωστο προορισμό. Παραδομένη καθαρά στην πορεία που χάραζε το συναίσθημά μου, ακριβώς επειδή γράφτηκε στην Σύρο, το τόπο καταγωγής μου, έναν τόπο που κυριολεκτικά λατρεύω, ξεκίνησα να περπατώ στα χρόνια της εμπορικής της ανάπτυξης, προσπαθώντας να συνθέσω μια ατμοσφαιρική ιστορία με έντονες δόσεις μυστηρίου που θα κατάφερνα να κερδίσω κάθε αναγνώστη ακόμα και αυτόν που δεν θα ήταν φανατικός ή δεν θα αγαπούσε το είδος του αστυνομικού  του θρίλερ.
-          Σ.Τ. Οπότε να φανταστούμε πως πολλά στοιχεία στο βιβλίο σας είναι αληθινά.
-           Β.Λ. Αληθινά είναι όλα τα ιστορικά στοιχεία, όλες οι πληροφορίες που αφορούν την εμπορική ανάπτυξη του τόπου, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα είναι πραγματικά στοιχεία καθώς και οι τοποθεσίες που αναφέρονται. Όσον αφορά τον μύθο των δαιμονισμένων είναι καθαρά φαντασία.
-          Σ.Τ. Διάβασα επίσης και το παιδικό μυθιστόρημα με το οποίο ενθουσιάστηκα, προσφέρει γνώσεις στα παιδιά, έχει χιούμορ, προσεγμένη δουλειά, περνάει μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους. Είναι μία πολύ καλή δουλειά. Μιλήστε  μας και γι αυτό, πως εμπνεύστηκες ..
-          Β.Λ. Το βιβλίο «Για μια Χούφτα Αστέρια» ήταν μια περιπέτεια για μένα, ένα τελείως διαφορετικό είδος, ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, ριψοκίνδυνο απαιτητικό, αφού είχα έντονο το συναίσθημα της ευθύνης, μιας και αναφερόταν στα παιδιά,  οι οποίοι είναι και οι πιο δύσκολοι αναγνώστες μας,  οι πιο απαιτητικοί. Έπρεπε λοιπόν να συνδυάσω, τουλάχιστον όπως εγώ το βίωνα κατά την διάρκεια που το έγραφα, την ψυχαγωγία με την γνώση, ώστε να γίνει ένα πάντρεμα που θα κατάφερνε να διασκεδάσει τα παιδιά πλέκοντας μυθολογικά στοιχεία της ιστορίας μας, με την οικολογία και την περιβαλλοντική συνείδηση που προσπαθεί να λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.
-          Σ.Τ. - Υπήρξαν κάποιοι παράγοντες στη ζωή σας  που σας οδήγησαν στη συγγραφή βιβλίων;
-          Β.Λ. Οι μόνοι παράγοντες είναι η αστείρευτη αγάπη μου για την συγγραφή και η ανάγκη μου να εκφραστώ, ήταν το μόνο πράγμα που ήθελα να κάνω από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου.
-          Σ.Τ- Κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας, κατά τη γνώμη σας;
-          Β.Λ. Η γραφή θεωρείτε χάρισμα, ταλέντο και υποτίθεται πως με τα ταλέντα μας ή τις χάρες μας γεννιόμαστε, από την άλλη εγώ πιστεύω ακράδαντα πως ότι αγαπάμε πολύ ή ότι θέτουμε ως στόχο μας, πραγματοποιείτε. Θα κατέληγα πως τίποτα στην ζωή μας δεν αποκλείεται αρκεί η επιθυμία μας να γίνεται και κινητήρια δύναμη μας.
-          Σ.Τ. Υπάρχει κάτι που προσπαθείτε να περάσετε, μέσα από τα βιβλία σας, στους αναγνώστες σας;
-          Β.Λ. Τα βιβλία και τα δύο παρόλο που το ένα είναι παιδικό και το άλλο είναι ένα μυθιστόρημα όπως ήδη αναφέραμε και μάλιστα αστυνομικού περιεχομένου, θρίλερ, θεωρώ ότι θίγουν και τα δύο κοινωνικά ζητήματα και βασικές ηθικές αξίες και θα τολμούσα να πω ότι κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας όσο παράδοξο και αν αυτό ακούγεται για τις δαιμονισμένες, οι οποίες είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στα τέλη 18ου με αρχές 19ου αιώνα, πιστεύω ότι θίγει κοινωνικό ζήτημα που αφορά ακόμα και την δική μας εποχή και οπωσδήποτε, όπως ήδη είπα, βασικές ηθικές αξίες.
-          Σ.Τ. Ο συγγραφέας πρέπει να ζει έντονα και ακραία για να εμπνευστεί;
-          Β.Λ. Η έμπνευση παγιδεύει το θύμα της, με ποικίλους τρόπους, κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, αν μία έντονη ζωή θα μπορέσει να βοηθήσει και να απογειώσει την έμπνευση και το ταλέντο ενός συγγραφέα ή να τον προσγειώσει ανώμαλα.
-          Σ.Τ. Η Αθήνα είναι μια μητρόπολη πρόσφορη για δημιουργούς;
-          Β.Λ.  Η Αθήνα είναι μία μεγάλη πόλη και όπως κάθε μεγάλη πόλη δίνει ευκαιρίες  στους πολίτες της, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι η μόνη μεγάλη πόλη που δίνει ευκαιρίες. Είπα και προηγουμένως και θα το επαναλάβω ότι κινητήρια δύναμη για μένα είναι η ψυχή μας, ο στόχος και ο σκοπός που βάζουμε, αυτά θεωρώ πως οδηγούν πάντα στην επιτυχία και στην πραγματοποίηση των επιθυμιών μας, των στόχων μας. Αυτά είναι οι κινητήρια δύναμή μας και όχι σε πιο μέρος, σε πια τοποθεσία βρισκόμαστε. Θεωρώ πως στην εποχή μας πλέον, γίνεται δουλειά από όλες τις πόλεις της Ελλάδος είτε αυτές είναι μικρές είτε μεγαλύτερες, υπάρχει δίψα από τις πόλεις και από τους πολίτες από τον κόσμο των πόλεων αυτών  όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα ώστε να γίνουν προσπάθειες για να προσωρήσει ο κάθε δημιουργός  και να εκφραστεί μέσα από το έργο του.
-          Σ.Τ. Ετοιμάζετε κάτι  καινούργιο το διάστημα αυτό;
-          Β.Λ. Υπάρχει ένα βιβλίο το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά, το 2013, είναι μυθιστόρημα πάλι και είναι αστυνομικού περιεχομένου.  Ο τίτλος και ελπίζω να ισχύσει μέχρι τότε είναι «Η Συμφωνία της Σιωπής»
-          Σ.Τ. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτή την συνέντευξη. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας να έχετε πάντα επιτυχίες.
-          Β.Λ.  Η χαρά είναι όλη δική μου, σας ευχαριστώ  και πάλι θερμά από τα βάθη της καρδιάς μου, κάνετε καταπληκτική δουλειά, είστε υπέροχοι, το βλέπετε άλλωστε και από την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό σας. Είστε η παρέα μας, σας εύχομαι κάθε επιτυχία που θα την έχετε γιατί η δουλειά σας γίνεται με μεράκι και αγάπη.  Να χαίρεστε και το κοριτσάκι σας, ευχαριστώ πολύ και τους ακροατές σας που άκουσαν αυτή την συνέντευξη. Καλό βράδυ και πάλι ευχαριστώ πολύ.

Η Βασιλική Λεβεντάκη στις 24 Νοεμβρίου θα βρεθεί στη λατρεμένη μας Θεσσαλονίκη!!!! 

1 σχόλιο:

  1. συγχαρητήρια.. για την συνέντευξη...
    και στην κα Λεβεντάκη! καλή επιτυχία στα βιβλία της!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.