Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ε ΡΕ ΚΑΙ ΝΑ΄ ΜΟΥΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ...

Γράφει ο Νίκος Κανελλόπουλος στο logia-starata

Πόσα συμβαίνουν γύρω μας και πόσα θα συμβούν… ΔΝΤ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, Μνημόνιο σε μας και σύντομα και σ’ άλλους, επαναστάσεις και πολιτικές ανατροπές στην Τυνησία και την Αίγυπτο, διαμελισμοί κρατών (Σουδάν), αναγνωρίσεις προτεκτοράτων (Κόσσοβο), ΑΟΖ αλά κάρτ και άλλα πολλά.

Ένας καλός σεναριογράφος, με λίγη γνώση της διεθνούς σκακιέρας και πολύ φαντασία πολλά θα μπορούσε να βάλει στο χαρτί, απλά και μόνο ενθυμούμενος το παρελθόν.

Υποτεθίστω για παράδειγμα ότι τα πράγματα στην Αίγυπτο παραμένουν… δύσκολα. Το Ισραήλ γιατί να μην επαναλάβει έναν πόλεμο 100 ημερών; Κάτι τέτοιο είτε θα συγκρατούσε τον Μουμπάρακ για τουλάχιστον άλλη μια τριετία στην εξουσία (άρα κανένας φόβος για αύξηση ισλαμικού φονταμενταλισμού, για τη διώρυγα του Σουέζ, για το φυσικό αέριο, τα πετρέλαια, τον τουρισμό…), είτε θα προσέφερε άνετα στο Ισραήλ το ήμισυ της διαχείρισης της Διώρυγας και μεγαλύτερο κομμάτι στην θαλάσσια ΑΟΖ. Άρα γιατί να μην πάρει την πρωτοβουλία και να βγεί κερδισμένο σε κάθε περίπτωση;

Από την άλλη, ένα τέτοιος πόλεμος θα καθιστούσε ακόμα πιο αναγκαία την παρουσία και δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή και έτσι οι «μεγάλοι φίλοι» μας θα είναι πανευτυχείς. Επίσης, παραδόξως, ακόμα και οι Σαουδάραβες και λοιποί πετρελαιάδες θα προτιμούσαν τον εξ ημισείας έλεγχο της Διώρυγας από την οποίαν περνούν όλα τα δεξαμενόπλοια, παρά την αβεβαιότητα και τα «ζόρια» που συνεπάγεται η δράση των ισλαμιστών (ειδικά τώρα που το νέο κράτος του Νοτίου Σουδάν με τα πλούσια κοιτάσματα θα χρειάζεται διόδους εξαγωγών).

100 ημέρες λοιπόν σε επανάληψη… άραγε τι ανταπόκριση στο κοινό θα είχε ένα τέτοιο σίκουελ; Και τι συγγενικού περιεχομένου σενάρια θα μπορούσαν να γραφτούν… για το Σουδάν, την Παλαιστίνη, το Λίβανο, τη Λιβύη, την Υεμένη, αλλά και την Κύπρο και τους Ορθοδόξους της Αιγύπτου;

Ε ρε και νά ‘μουνα σεναριογράφος…


Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εκπαιδευτικός ΠΕ05
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.