Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Επιτυχής η συνάντηση ΠΟΥΤΙΝ - ΣΑΜΑΡΑ

Πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα, η συνάντηση...
του Ρώσου Πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν
με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.


Η συνάντηση κράτησε 75′,πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και ήταν κατ΄ ιδίαν ,”στο προσωπικό γραφείο του Πούτιν, μπροστά στο τζάκι“, όπως μας πληροφορούν Ρώσοι δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, κατά το ρωσικό πρωτόκολλο θεωρείται σημαντικό γεγονός η παραχώρηση από τον Ρώσο ηγέτη ιδιαίτερης συνάντησης σε ξένο πολιτικό και μάλιστα αρχηγό κόμματος και όχι πρωθυπουργό. Για να ξεπερασθεί το πρωτόκολλο, ο κ. Πούτιν, συναντήθηκε με τον Α. Σαμαρά υπό την ιδιότητα του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της “Ενιαίας Ρωσίας”, “αδελφού” κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διεξοδική, σε όλα τα ζητήματα. Εξέθεσα στον κ. Πούτιν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα και τις προοπτικές που υπάρχουν. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας. Μιλήσαμε ακόμα για τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και εξετάσαμε τρόπους να ξεπεραστούν. Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όλους τους φίλους της. Και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας φίλος πολύτιμος».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ” ανάπτυξη των διμερών ρωσο-ελληνικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία σε πολλούς και διάφορούς τομείς”. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κ. Πούτιν και Σαμαράς αντάλλαξαν επίσης λεπτομερώς απόψεις σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Β. Πούτιν εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την οικονομική τους διάσταση, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, οι οποίες κατά εκτιμήσεις ρωσικών διπλωματικών πηγών έχουν οδηγηθεί στο χειρότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας. Συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και το ρωσικό ενδιαφέρον για διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πιθανώς και σιδηροδρόμους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο συνομιλητή του ότι έως τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κλπ), θέμα, που συζητήθηκε νωρίτερα το πρωί και μεταξύ του Α. Σαμαρά και του προέδρου του ΔΣ της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Στη συζήτηση Σαμαρά – Πούτιν επανήλθε και το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει, ως φαίνεται, να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά

Από ελληνικής πλευράς τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, όπου παρατηρείται ενθαρρυντική αύξηση για τις ελληνικές εξαγωγές, γεγονός για το οποίο ήταν καλά ενημερωμένος και ο Β. Πούτιν, όπως και για τις υπάρχουσες δυσκολίες στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες συνδέονται συχνά και με την ταλαιπωρία των Ρώσων πολιτών, που υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν μεγάλες μετακινήσεις για να εξασφαλίσουν μια βίζα για τις διακοπές τους.


Συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο
Προηγουμένως, ο πρόεδρος της ΝΔ, συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την απόφασή του, από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, να συμβάλει στο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας και να βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες σημείωσε ότι «καμιά φορά η πολιτική διαιρεί, αλλά η θρησκεία πάντοτε ενώνει».

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Μόσχας χαρακτήρισε «πολύ καλές» τις σχέσεις μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής Εκκλησίας. Οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών , επισήμανε, έχουν πολύ μεγάλη σημασία «και για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων ορθόδοξων χωρών, όπου είναι παρούσα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».

«Πρόκειται για τους πλέον γερούς δεσμούς, από εκείνους, που συνδέουν τις χώρες μας», ανέφερε ο Ρώσος Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι «η πολιτική συγκυρία έρχεται και φεύγει, αλλάζει, ενώ αυτοί οι δεσμοί που ανάγονται στο βάθος των αιώνων, παραμένουν».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε επίσης ότι έχει ξεκινήσει ο συντονισμός των ρωσικών φιλανθρωπικών οργανώσεων και των αντίστοιχων της Εκκλησίας της Ελλάδας, “προκειμένου να μπορέσει η Ρωσική Εκκλησία να συμμετάσχει σ’ αυτήν την καλή πράξη, παροχής βοήθειας σε όσους είναι εν ανάγκη στην Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι “σήμερα, πράγματι, περνάμε μια δύσκολη στιγμή, αλλά ελπίζουμε ότι, μέσα στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σύντομα στις μεγάλες δυσκολίες, που έχουν προκύψει, αλλά και στη μεγάλη πρόκληση να βγούμε από την κρίση αλώβητοι”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και η Ευρώπη “θα ξεπεράσει τις δικές της αναταράξεις και ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει σαν βασικό της μέσο την ανάπτυξη, γιατί χωρίς αυτήν δημιουργούνται στρατιές ανέργων, τεράστια προβλήματα ανέχειας σε όλον τον κόσμο”.

Ο Πατριάρχης Μόσχας χαρακτήρισε “πολύ καλές σχέσεις” εκείνες μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής Εκκλησίας, εκτιμώντας ότι οι παραδοσιακές αυτές σχέσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία “και για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων ορθόδοξων χωρών, όπου είναι παρούσα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

“Πρόκειται για τους πλέον γερούς δεσμούς, από εκείνους, που συνδέουν τις χώρες μας”, είπε ο Ρώσος Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι “η πολιτική συγκυρία έρχεται και φεύγει, αλλάζει, ενώ αυτοί οι δεσμοί που ανάγονται στο βάθος των αιώνων, παραμένουν”.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι “εκτός από την ανάγκη να κάνει κανείς αναλύσεις με αριθμούς και με λογιστικά μέσα, έχουμε, ως λαός, την ανάγκη να υπάρχει και πνευματική ανάταση. Χαίρομαι που η Ορθοδοξία προσβλέπει ακριβώς σ’ αυτό, δηλαδή στο δικαίωμα που δίνει στον απλό τον κόσμο να στηρίζεται πάνω της, για να έχει τη δύναμη της πνευματικής αυτής ανάτασης, που είναι απαιτούμενο προκειμένου να βγούμε από την κρίση και πιο εύκολα και πιο ομαλά”.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος χαρακτήρισε την Ορθοδοξία “πολύ σημαντικό συστατικό της εθνικής ταυτότητας, τόσο των Ρώσων όσο και των Ελλήνων” και αναφέρθηκε σε σειρά ιερών κειμηλίων από την Ελλάδα, όπως τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου και η Τίμια Ζώνη της Παναγίας από το Άγιο Όρος, για τα οποία “ο ρωσικός λαός αποκρίνεται πολύ εγκάρδια στην έλευση προσκυνημάτων”.

“Εκατομμύρια άνθρωποι, παρά το δυνατό κρύο, περιμένουν επί πολλές ώρες στις ουρές να προσκυνήσουν τα κειμήλια αυτά. Ούτε ένα πολιτικό συλλαλητήριο, ούτε ένα αθλητικό γεγονός δεν έχει συγκεντρώσει τόσους ανθρώπους, όσοι προσέρχονται να προσκυνήσουν τα κειμήλια που μας φέρνουν. Και όσο ισχύει αυτό, έχουμε ελπίδα για το μέλλον”, είπε ο Ρώσος Πατριάρχης, αναφερόμενος ειδικότερα και στο θέμα της τίμησης των νεομαρτύρων, τόσο των Ρώσων όσο και των Ελλήνων, “τους οποίους αντιμετωπίζουμε με πάρα πολύ μεγάλη ευλάβεια”.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Gazprom
Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ενεργειακού γίγαντα της Ρωσίας Gazprom ,Alexey Miller. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προοπτικές για την εμβάθυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής παραγωγής ενέργειας. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην προμήθεια αέριου και στο πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ Μάκης Παπαγεωργίου και κατά τη διάρκειά της τέθηκε στο τραπέζι από πλευράς Gazprom και μια νέα ιδέα για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, το περισσεύων ηλεκτρικό ρεύμα της οποίας θα μπορούσε να εξάγεται στην Ιταλία.

________________________________________________________

●Τι μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων


Το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νόβοστι με τίτλο «Ο Πούτιν συζήτησε με ηγέτη ελληνικού κόμματος την κρίση στη Ευρωζώνη» μετέδωσε το ακόλουθο τηλεγράφημα:
«Ο Ρώσος πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος “Ενιαία Ρωσία” Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος του κόμματος “Νέα Δημοκρατία” της Ελλάδας Αντώνιος Σαμαράς συζήτησαν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τυπου του Ρώοσυ πρωθυπουργού Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο κ. Πούτιν υποδέχθηκε τον κ. Σαμαρά υπό την ιδιότητα του ηγέτη του κόμματος “Ενιαία Ρωσία”, καθώς αυτό το κόμμα προσκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στη Μόσχα.
“Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η τωρινή κατάσταση καθώς και προοπτικές της ανάπτυξησης των διμερών ρωσο-ελληνικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία σε πολλους και διάφορούς τομείς”, δήλωσε ο κ. Πεσκόφ.
Σύμφωνα με όσα είπε, οι κ.κ. Πούτιν και Σαμαράς αντάλλαξαν λεπτομερώς απόψεις σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη».
Τηλεγράφημα με τις ίδιες δηλώσεις του κ. Πεσκόφ μεταδόθηκε και από το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, με έμφαση πάλι στην ιδιότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν ως ηγέτη του κόμματος «Ενιαία Ρωσία».

______________________________________________________

● Τι μετέδωσε το ΑΠΕ


Αριθμός Είδησης: 10829884
Τρόποι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών συζητήθηκαν απόψε μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν για περισσότερο από μία ώρα.

«Η συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διεξοδική σε όλα τα ζητήματα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση στους Έλληνες δημοσιογράφους. «Εξέθεσα στον κ. Πούτιν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα και τις προοπτικές που υπάρχουν. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας. Μιλήσαμε ακόμη για τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και εξετάσαμε τρόπους να ξεπεραστούν. Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη όλους τους φίλους της και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος φίλος», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Β. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ ο Ρώσος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Α. Σαμαρά υπό την ιδιότητα του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», «αδελφού» κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία (σ.σ. προφανώς για να γίνει δυνατή η αναγκαία υπέρβαση του αυστηρού ρωσικού πρωτοκόλλου). Κατά τη συνάντηση, ανέφερε, συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία στους πλέον ποικίλους τομείς, ενώ οι δύο ηγέτες «αντήλλαξαν αναλυτικά και απόψεις σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Β. Πούτιν εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την οικονομική τους διάσταση, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, οι οποίες κατά εκτιμήσεις ρωσικών διπλωματικών πηγών έχουν οδηγηθεί στο χειρότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας. Συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και το ρωσικό ενδιαφέρον για διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πιθανώς και σιδηροδρόμους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο συνομιλητή του ότι έως τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κλπ), θέμα, που συζητήθηκε νωρίτερα το πρωί και μεταξύ του Α. Σαμαρά και του προέδρου του ΔΣ της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ Μάκης Παπαγεωργίου και κατά τη διάρκειά της τέθηκε στο τραπέζι από πλευράς Gazprom και μια νέα ιδέα για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, το περισσεύων ηλεκτρικό ρεύμα της οποίας θα μπορούσε να εξάγεται στην Ιταλία.

Στη συζήτηση Σαμαρά – Πούτιν, στην οποία συμμετείχε επίσης και ο υποδιευθυντής του γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού Γιούρι Ουσακόφ, επανήλθε και το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει, ως φαίνεται, να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά.

Από ελληνικής πλευράς τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, όπου παρατηρείται ενθαρρυντική αύξηση για τις ελληνικές εξαγωγές, γεγονός για το οποίο ήταν καλά ενημερωμένος και ο Β. Πούτιν, όπως και για τις υπάρχουσες δυσκολίες στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες συνδέονται συχνά και με την ταλαιπωρία των Ρώσων πολιτών, που υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν μεγάλες μετακινήσεις για να εξασφαλίσουν μια βίζα για τις διακοπές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.