Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Οι τρεις επιτυχίες Σαμαρά στη Μασσαλία

Ικανοποιημένος για την υποδοχή και το θερμό χειροκρότημα που του επεφύλασσαν τα αδελφά κόμματα στη Σύνοδο του Ε.Λ.Κ. στη Μασσαλία, εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, που αποτιμά ως δικαίωση των προσπαθειών του, τα διθυραμβικά σχόλια του Προέδρου Μαρτένς, που έκανε λόγο για «ηγετική κίνηση», Σαμαρά «να πρωτοστατήσει στη δημιουργία της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης».



Στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΛΚ, εγκρίθηκαν μάλιστα και τρεις «γαλάζιες» τροπολογίες που αφορούν:

• την προστασία του ευρωπαίου αγρότη. Συγκεκριμένα ζητείται από τα κράτη -εκτός Ε.Ε.- όπου εισάγονται αγροτικά προϊόντα να τηρούν τις ίδιες προδιαγραφές και τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για τους ευρωπαίους αγρότες.

• το θέμα της ΑΟΖ, όπου εγκρίθηκε ενισχυτική τροπολογία στο ψήφισμα του κυπριακού κόμματος ΔηΣυ. Στην τροπολογία ζητείται να ενθαρρύνει η Ευρώπη την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

• Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης όπου εγκρίθηκε η παρέμβαση της Ν.Δ. ώστε να υπογράφονται ως προτεραιότητα διακρατικές συμφωνίες -είτε με την Ε.Ε. είτε μεμονωμένα με τα κράτη μέλη- για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών.

Η συνάντηση με τον Μπερίσα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποτιμά ως εξαιρετικά σημαντικές και τις επαφές που είχε στη Μασσαλία. Ο κ. Σαμαράς συνάντησε, με πρωτοβουλία του, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Σ. Μπερίσα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας.

Μάλιστα ο αρχηγός της ΝΔ, ζήτησε από τον κ. Μπερίσα τον απόλυτο σεβασμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας των Βορειοηπειρωτών, που ζει μέσα στα σύνορα του αλβανικού κράτος, υπογραμμίζοντας ότι η μειονότητα αυτή αποτελεί την καλύτερη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Έθεσε στον πρωθυπουργό της γείτονος ειδικότερα ζητήματα, που απασχολούν τη μειονότητα, όπως: τα θέματα απάλειψης της εθνικότητας και του θρησκεύματος από τα κρατικά έγγραφα, θέματα μειονοτικών περιουσιών και εκπαίδευσης, ενώ συζήτησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, το ξεμπλοκάρισμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας -ύστερα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος-.

Η «πόρτα» στον Γκρουέσφκι

Στη ΝΔ προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη μη πραγματοποίηση της συνάντηση Σαμαρά-Γκρούεφσκι, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η συνάντηση με τον αρχηγό των Σκοπίων, δεν ήταν προγραμματισμένη και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν τα ΜΜΕ της γείτονος, ο κος Σαμαράς επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου.

Οι επαφές Κορυφής

O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε πάντως την ευκαιρεία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, να συναντηθεί ακόμη κατ΄ ιδίαν, με τον π. Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζ.Κ.Τρισέ, τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Μ.Ραχόι, τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ.Β. Μαρτένς, τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ κ. Γ.Ντολ και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κέννυ. Με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, συζήτησαν τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και την κατάσταση σε Ελλάδα και Ιρλανδία. Συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού αναχώματος κατά των κερδοσκοπικών πιέσεων. Αυτό είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.