Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Χάγη: μάλλον κερδισμένοι παρά χαμένοι…

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος

Τολμώ ένα πρώτο σχόλιο για την απόφαση της Χάγης (πηγή πληροφοριών taxalia στο twitter): πολύ μελάνι χύθηκε τις προηγούμενες μέρες κατά του Κ. Καραμανλή για το «όχι» που είπε στο Βουκουρέστι και τα Σκόπια δεν μπήκαν στο ΝΑΤΟ με ψευδεπίγραφο όνομα, αλλά ούτε και ως FYROM που όμως έχει δήθεν..
αλυτρωτικές διεκδικήσεις.
Το μηντιακό σύστημα με τους προοδευτικούς κονδυλοφόρους και τα παπαγαλάκια του, βρήκε τη ευκαιρία να βγάλει και πάλι χολή χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα «για την υπόθεση που χάσαμε». Όλοι αυτοί που πασχίζουν εδώ και χρόνια να χαρίσουμε το όνομα της Μακεδονίας, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων ακόμη και τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πει ότι το όνομα είναι το όχημα του αλυτρωτισμού για τους Σκοπιανούς, δηλαδή το πάτημα για να αποκτήσουν νομικά δικαιώματα εναντίον της Ελλάδας, τις τελευταίες μέρες «τα χώνουν» στον κακό Καραμανλή γιατί είπε όχι στους επικίνδυνους τυχοδιώκτες των Βαλκανίων και στους προστάτες τους.
Από τις πρώτες πληροφορίες, πάντως, δεν προκύπτει απόφαση κατά της Ελλάδας υπό την εξής έννοια: καταδικαζόμαστε για το τυπικό, απορρίπτονται όμως τα Σκόπια επί της ουσίας. Δηλαδή, ναι μεν παραβιάσαμε την ενδιάμεση συμφωνία, πλην όμως διατηρούμε το δικαίωμα να βάλουμε βέτο σε διεθνή οργανισμό.
Επίσης, μπορεί να απορρίφθηκαν τα επιχειρήματά μας για παραβίαση των συμφωνιών με την χρήση των συμβόλων από τα Σκόπια, αλλά δεν γίνεται αποδεκτό από τους διεθνείς οργανισμούς το κλοπιμαίο συνταγματικό όνομα της FYROM.
Τέλος, οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν επηρεάζουν τις διαδικασίες επίλυσης του ονόματος, ενώ το δικαστήριο δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση του ΝΑΤΟ για μη ένταξη των Σκοπίων, καθώς πρόκειται για συλλογική απόφαση που ελήφθη ομοφώνως από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008.
Δηλαδή, επί της ουσίας η Ελλάδα και ο… Καραμανλής «καταδικάζονται» γιατί έκαναν μια κακή… δήλωση, ενώ τα Σκόπια καλώς έμειναν εκτός ΝΑΤΟ και δεν θα μπουν εάν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος. Με άλλα λόγια, μάλλον κερδισμένοι παρά χαμένοι από τη Χάγη… Ίσως είναι μια Σολομώντεια απόφαση, που γέρνει εμφανώς υπέρ της ελληνικής πλευράς. Και πάντως δεν προσφέρεται για σπέκουλα κατά του «όχι» του Κ. Καραμανλή, έστω κι αν πολλά μπορούμε να πούμε για συνέχεια του «όχι», αλλά και για τη συνολική άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής.

Και όσοι θα εστιάσουν στον Καραμανλή για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες, καλά θα κάνουν τώρα, την ύστατη ώρα, να μην εκμεταλλευτούν την τυπική καταδίκη για να πουν δεν «ναι» στο ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Καλά θα κάνουν να συμβάλλουν σε μία λύση πραγματική και όχι σε μια λύση που θα επιτείνει το πρόβλημα και μπορεί να έχει και απρόβλεπτες συνέπειες στα Βαλκάνια.

διαβάστε και το άρθρο του taxalia:

Η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.