Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Δελαβέκουρας: Σταθερή η θέση της Ελλάδας για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειες του προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με την ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας κατά τη σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Το μήνυμά μας προς τα Σκόπια είναι να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας», υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και ξεκάθαρη και την επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων πρωτοβουλιών από την πλευρά του ΟΗΕ, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι ο κ. Νίμιτς βρίσκεται σε επαφή και με τα δυο μέρη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Ωστόσο, παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του κ. Νίμιτς υπενθυμίζοντας ότι ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη, ειδικά μετά από την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, οι δυο πλευρές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μέσω διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ.

Σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο κ. Δελαβέκουρας εστίασε στο γεγονός ότι το Δικαστήριο αποφάσισε να μην προδικάσει την μελλοντική συμπεριφορά της Ελλάδας, ενώ παράλληλα κάλεσε τις δυο χώρες να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.

«Αυτή είναι και η πολιτική βούληση της Ελλάδας, η οποία το έχει διαμηνύσει με κάθε ευκαιρία, και αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, όσο και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας.

«Αυτή η εβδομάδα ήταν πολύ σημαντική. Η ελληνική εξωτερική πολιτική και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες συνθήκες στις υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παρά τις δύσκολες συνθήκες μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρέθηκαν μπροστά μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την πολιτική ανοιχτών θυρών, το γεγονός, δηλαδή, ότι είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν τις υποψήφιες χώρες για ένταξη σε αυτούς τους οργανισμούς, επαναλαμβάνοντας τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που υπάρχουν προκειμένου να πετύχουν αυτό τον στόχο. Πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα που πρέπει να αξιοποιήσουν οι υποψήφιες χώρες».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικές αυτές οι αποφάσεις, είναι πολύ σημαντικό ότι έρχονται μετά και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ελπίζουμε ότι θα δώσουν το έναυσμα για να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να επιλύσουμε το θέμα της ονομασίας με αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Στ. Δήμα με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι στις Βρυξέλλες, ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ότι «ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, κατά την οποία και οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν στη σημασία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο ΟΗΕ» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξέφρασε τη σταθερή βούλησή της για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στόχος της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων

Η Ελλάδα έχει εργαστεί για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσει να το κάνει. Στο επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια με ορίζοντα την ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε κοντά μας όλους τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή είναι η λογική μας, γιατί πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό όραμα της περιοχής είναι στην ουσία ένα όραμα ειρήνης και ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας.

Αναφερόμενος στη λεγόμενη «διευρυνσιακή κόπωση» που παρατηρείται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στη δική της γειτονιά» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα αγωνιστεί για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, και γι΄αυτό το σκοπό στοχεύει να διοργανώσει και μια Σύνοδο Κορυφής επί του θέματος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014.


Πηγή: History-of-Macedonia Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.