Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα Έθιμα της Έδεσσας

Το Χριστουγεννιάτικο
δέντρο της Έδεσσας
Στις 22 Δεκεμβρίου 2011 στο Βαρόσι ώρα 7 το απόγευμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρόσι Έδεσσας οργανώνει Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα & Μελωδίες, μέσα στην παλιά πόλη. Ζήστε Ζεστές Χριστουγεννιάτικες Διαδρομές.

Στις 23 Δεκέμβρη 2011 μόλις βραδιάσει λίγο μετά το απόγευμα στην Έδεσσα, περιοχή Αλώνια/Ντερέ, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Ριζάρι, Μεσημέρι, Άγρας, Σωτήρα, Κλησοχώρι, Κερασιά προετοιμαζόμαστε για το έθιμο Κόλιντα Μπάμπω (Κάλαντα Γιαγιά) με τεράστιες φωτιές με φασολάδα (με ή) χωρίς χοιρινό κρέας, λουκάνικα και δαμάσκηνα, με τσίπουρο, εδέσματα, χορούς και ζωντανή τοπική Μακεδονική παραδοσιακή μουσική όπου είστε όλοι καλεσμένοι να ζεστάνετε τα πρόσωπά σας γύρω από την φωτιά. Στο χωριό Κεσαριανά, θα εορταστεί φέτος για 1η φορά το έθιμο Κόλιντα Μπάμπω (Κάλαντα Γιαγιά), ενώ στο χωριό Πλατάνη μαζεύονται όλοι στην γιορτή των Χριστουγέννων (κτίριο Κοινότητας) γίνεται ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο Παζάρι και ακολούθως συνοδεία παιδιών με φαναράκια τραγουδώντας το παραδοσιακό Κόλιντα Μπάμπω, πηγαίνουν όλοι δίπλα στο σχολείο ανάβοντας την μεγάλη φωτιά με τον πολιτιστικό σύλλογο και τις γυναίκες του χωριού να προσφέρουν φασολάδα, τουρσί με κρασί και τσίπουρο ενώ μετά τις 12 αρχίζουν τα Κάλαντα από τα παιδιά του χωριού.

Παραμονή Χριστουγέννων και το πρωί η παιδική χορωδία τραγουδά τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Νοσοκομείο, το Γηροκομείο, το Διοικητήριο και το Δημαρχείο της Έδεσσας.

Το απόγευμα το αναστηλωμένο ιστορικό βυζαντινό μνημείο της Κοίμησης Θεοτόκου που παλαιότερα ήταν ο μητροπολιτικός Ναός της Έδεσσας ανοίγει από τις παιδικές φωνές που ψάλλουν Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες της παιδικής χορωδίας του Ωδείου Δήμου Έδεσσας.

Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι πολύτιμες και προτείνουμε να τις περάσετε με την οικογένειά σας ή με τους φίλους σας γιατί όχι σε ένα από τα καταλύματα στην Έδεσσα και την ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Πέλλας. Όσοι θέλουν να περάσουν παραδοσιακά Χριστούγεννα μπορούν να παρακολουθήσουν τις Χριστουγεννιάτικες λειτουργίες από τις μικρές και ταπεινές εκκλησίες των χωριών της περιοχής έως τον μητροπολιτικό ναό της Αγ.Σκέπης στην Έδεσσα δίπλα στην ιστορική παραδοσιακή συνοικία της πόλης, το Βαρόσι ενώ ειδική θεία λειτουργία για ξενύχτηδες οργανώνεται στην Αγία Κυριακή.

Μετά τα Χριστούγεννα έρχεται η πρωτοχρονιά όπου στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 11πμ στην Πλατεία Ωρολογίου στον «Μέγα Αλέξανδρο» παρουσιάζονται κλασσικές και σύγχρονες Χριστουγεννιάτικες Ταινίες στο Κινηματογράφο Μέγας Αλέξανδρος. Είσοδος Ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.