Οι πολίτες της Πέλλας, αρθρογραφούν.
Τελικά τι ήταν αυτή η επί δεκαετίες φημολογούμενη "σύγκλιση" των ευρωπαϊκών χωρών μέσα από τη χρήση του κοινού νομίσματος;
Για τις χώρες που διέθεταν και διαθέτουν παραγωγική βάση (οποιαδήποτε - όχι μόνο βιομηχανία) ήταν και θα είναι ένας καλός μηχανισμός οικονομικής ανάπτυξης με μεταφορά κεφαλαίων του κοινού νομίσματος προς την ενδοχώρα που παράγει.
Ωστόσο για τη δική μας περίπτωση, μιας κατεξοχήν αγροτικής-τουριστικής οικονομίας με χαρακτηριστικά ελαφριάς βιομηχανίας αλλά και ενός κορυφαίου εφοπλιστικού κλάδου όλα κατέληξαν σε ένα φιάσκο χωρίς προηγούμενο που μόνο πολιτικά τυφλοί θα μπορούσαν να αγνοήσουν την πρόβλεψή του.
Στην πράξη η ελληνική οικονομία επανασχεδιάστηκε να λειτουργεί εσωτερικά με τον εύκολο δανεισμό σε προσωπικό-επιχειρηματικό επίπεδο ώστε να καταναλώνει η πολυπληθής μεσοαστική τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μιας σύγχρονης τεχνολογικά γειτονιάς (κεντρική ευρώπη) έχοντας την ψευδαίσθηση της ισοτιμίας.
Όσο διαρκούσε αυτός ο εύκολος δανεισμός τα προβλήματα πρωτογενούς ρευστότητας κρύβονταν καλά στην πίσω αυλή της χώρας ξεγελώντας τον αγαθό αλλά και εύπιστο λαό με την ευχαρίστηση της προσωρινής ευμάρειας και αφθονίας.
Τίποτε δεν κατευθύνθηκε μελετημένα και συστηματικά προς την μετατόπιση του ύφους της οικονομίας μας σε μια νέα μορφή, συντονισμένη στην παραγωγικότητα και την καινοτομία.
Την ώρα που οι λοιποί συν-ευρωπαίοι παρήγαγαν αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, πλοία, αεροπλάνα, υψηλή τεχνολογία, υπηρεσίας επικοινωνίας και τόσα άλλα, εμείς όχι μόνο δεν επιλέξαμε τον ανταγωνισμό, αλλά παραιτηθήκαμε και από την παραγωγική μας βάση με αποτέλεσμα τώρα που έκλεισαν οι στρόφιγγες των εύκολων δανεικών, να μας τρομάζει μια καθόλα αναμενόμενη αλλά εφικτή και πάντως όχι καταστροφική χρεοκοπία που θα μας απελευθέρωνε από τα δεσμά του τοκογλυφικού δανεισμού. Καταλήξαμε δηλαδή να φοβόμαστε εμείς οι ίδιοι και όχι οι δανειστές μας τη χρεοκοπία γιατί δεν διαθέτουμε την αυτάρκεια εκείνη ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πρώτες μέρες της χρεοκοπίας όταν όλα τα εισαγόμενα αγαθά θα είναι είδη πολυτελείας στα ράφια των supermarkets.
Στέγνωσε η αγορά μας από χρήμα σε κυκλοφορία (αυτό είναι που δίνει ζωή σε μια οικονομία) και έτσι τα ευρώ που μας δάνειζαν εύκολα έφυγαν σε προϊόντα και αγαθά της κεντρικής ευρώπης και χωρών έξω από αυτή, την ώρα που τα ευρώ που δίνουμε για να αγοράσουμε ντόπια βασικά είδη διατροφής και ένδυσης είναι ελάχιστα γιατί απλά τέτοια δεν παράγουμε!
Άκουσον άκουσον, χώρα της ευρώπης με αποδομημένη (όχι όμως εντελώς κατεστραμμένη) παραγωγική βάση σε είδη πρώτης ανάγκης.
Σε μια υποτιθέμενη λοιπόν χρεοκοπία, που συχνά όλοι συζητούμε και αναμένουμε, θα είχαμε όντως πρόβλημα να ανταποκριθούμε στην παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης;
Είναι ένα ερώτημα που όταν το απαντήσουμε και μάλιστα αρνητικά. τότε πρέπει και να χρεοκοπήσουμε.
Έως τότε, η πολιτεία, αν υπάρχει ακόμη υπ'αυτό τον όρο , θα πρέπει να προετοιμάζει το έδαφος και να εργάζεται στο επίπεδο της νέας αγροτικής πολιτικής και μικρής βιοτεχνίας που θα ξανασηκώσει στις πλάτες της τις ανάγκες της πρώτης ημέρας.
Και αυτή δεν αργεί.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε όλοι, τόσο ευκολότερα θα είναι τα πράγματα για εμάς.
Και κάτι τελευταίο....
Κανένας λαός δεν εξαφανίστηκε από μια χρεοκοπία.
Το πολύ πολύ, κάποιοι δανειστές - επενδυτές να έχασαν τα κέρδη που επένδυσαν στις πλάτες του.
Άρα τι είναι αυτό που μας φοβίζει;
Ο φόβος για το μένος των δανειστών που θα χάσουν χρήματα, ή ο φόβος για μια νέα δύσκολη αλλά αξιοπρεπή, πολύ αξιοπρεπέστερη από τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα;
Πάντως όχι το πρώτο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:
Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.
Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.