Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Οι Μακεδόνες για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

pan logo_art
ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ





Η ημερομηνία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Αθήνας για την υποτιθέμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 ήρθε και πέρασε. Για την ελληνική πλευρά υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία αν και φαινομενικά τα Σκόπια κέρδισαν τη δίκη. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να ασκήσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά όμως είναι κατανοητό πως το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία επί του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική του ΝΑΤΟ.

Άλλωστε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, εκφράζοντας την αυτονομία του ΝΑΤΟ πέρα από κάθε δέσμευση οντοτήτων όπως το ΔΔΧ, έσπευσε να δηλώσει: “Το βούλευμα δεν επηρεάζει την απόφαση που πάρθηκε από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι. Συμφωνήσαμε ότι η πρόσκληση θα παραταθεί για την πΓΔΜ, έως ότου βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της Ονομασίας. Η απόφαση επαναλήφθηκε σε μεταγενέστερες συνόδους και υπουργικές συναντήσεις.”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης δεν δίνει το πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης κ. Φούλε, καθώς μετά από μακρά συζήτηση οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν ομόφωνα, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Η επιθετική πολιτική των Σκοπίων κατά της Ελλάδας προσπαθώντας να αξιοποιήσει την απόφαση της Χάγης υποσκάπτεται από τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι, στο Radio Free Europe. Ο πρώην Πρόεδρος του VMRO επιτίθεται κατά του νυν Πρωθυπουργού Γκρουέβσκι και την πολιτική «αρχαιοποίησης» που προωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια: «Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα. Για μένα είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας».

Η Ελλάδα εξάλλου έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί εξωτερική πολιτική ανάλογα με τα συμφέροντά της. Αν τα συμφέροντά της απειλούνται, ιδιαίτερα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όχι μόνον έχει δικαίωμα, αλλά είναι καθήκον της να παρεμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε κάθε οργανισμό που είναι μέλος και απαιτείται η συναίνεσή της.

Συγχαίρουμε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα γιά τον χειρισμό του θέματος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ κατά τη διάσκεψη των 27 Υπουργών της ΕΕ, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δήμα δεν έχουν συμπεριλάβει την ορολογία περί «σύνθετης ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» προηγουμένων Ελληνικών κυβερνήσεων. Ευελπιστούμε ότι αυτό έγινε κατόπιν σχεδιασμού, καθώς πιστεύουμε ότι είναι τώρα ευκαιρία για την Κυβέρνηση της Ελλάδος να εγκαταλείψει τη θέση των τελευταίων Κυβερνήσεων για την ονομασία των Σκοπίων, και να τονιστεί και πάλι η θέση μας ότι οποιαδήποτε επίλυση του ονόματος της γειτονικής χώρας δεν πρέπει να περιέχει τη λέξη "Μακεδονία" ...

Προτρέπουμε δε να εγκαταλειφθεί η πολιτική των υποχωρήσεων της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία όπως αποδείχτηκε είναι επιζήμια. Η πολιτική των Σλάβων της ΠΓΔΜ με την μακρόχρονη ενδοτική και αδρανή στάση της Ελλάδας, ιδιαίτερα με την απόφαση της παρελθούσης διακυβέρνησης ότι αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όχι μόνον δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, αλλά έκανε και τη Σκοπιανή ηγεσία πιο αδιάλλακτη και αλυτρωτική. Το δε γεγονός πως η Ελλάδα δεν κατήγγειλε ποτέ τα Σκόπια για τις πάμπολλες παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας όχι μόνον μας έφερε στο σημείο να είμαστε εμείς οι κατηγορούμενοι, αλλά θα προβεί ολέθριο για την εικόνα της αδιαφορίας που μεταφέρει στα διεθνή φόρα.

Θα ήταν ιδιαίτερα προσβλητικό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, αν κατόπιν της ετυμηγορίας του ΔΔΧ η εξωτερική πολιτική επιμείνει στην λανθασμένη πολιτική της σύνθετης ονομασίας. Και πόσο τραγικό θα ήταν για τους στρατιώτες μας, ιδιαίτερα τους προερχόμενους από τη Μακεδονία, αν υποχρεώνονταν να παραβρεθούν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη με τους «Μακεδόνες» στρατιώτες!

Καλούμε λοιπόν την Ελληνική κυβέρνηση σε εθνική επαγρύπνηση για τη Μακεδονία, μακριά από οποιοδήποτε ενδοτισμό, και αποδοχή «λύσεων» που αντιβαίνουν στο εθνικό μας συμφέρον, το δίκαιο και την ιστορία του τόπου μας. Πρέπει να παίρνει δύναμη και κουράγιο από το λαό της ο οποίος πάντοτε αποδεικνύει το μεγαλείο του σε κάθε κίνδυνο από την αρχαιότητα μέχρι την εποποιία του 40!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.