Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ο Καραμανλής και οι off the record διάλογοι

Οι αθέατες πτυχές της κυβέρνησης Καραμανλή σε βιβλίο του Μ. Κοττάκη. Ο συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι των σχέσεων Καραμανλή με τους βαρόνους των media, μέχρι το σκάνδαλο Βατοπεδίου και τις σοβαρές καταστροφές, μετά από κάθε συμφωνία με τη Ρωσία. Διαβάστε το απόσπασμα των απόρρητων διαλόγων, όπως το συνέταξε η Μίκα Κοντορούση στο NEWS 247.
Ένα βιβλίο 500 σελίδων υπό τον εύγλωττο τίτλο "Καραμανλής - off the record" πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες, ενώ αποσπάσματά του δημοσιεύονται στο 112ο τεύχος του περιοδικού "Επίκαιρα" (της 8/12/2011).

Μέσα από τις αθέατες αλλά σημαντικές πτυχές της 5ετούς διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, οι αναγνώστες του νέου βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη θα έχουν την τύχη να γνωρίσουν το παρασκήνιο των αποφάσεων που στιγμάτισαν την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας.

Οι νταβατζήδες και το Βατοπέδι

Σύμφωνα με το απόσπασμα του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη και το περιοδικό "Επίκαιρα", ο πόλεμος κατά της διαπλοκής αναδείχτηκε σε βασικό όπλο του Καραμανλή στην προσπάθεια ανάληψης της διακυβέρνησης.

Ο συγγραφέας θυμάται την περιβόητη ατάκα για τους νταβατζήδες και ξετυλίγει το κουβάρι των σχέσεων Καραμανλή με τους βαρόνους των media, από την έμπνευση του νόμου περί βασικού μετόχου μέχρι την ανακάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

"Αυτή η παράταξη Μανώλη δεν έχει νταβατζήδες, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο. Τους γνωστούς. Εμάς προσπάθησε κάποια στιγμή η Βλάχου, όχι όπως αυτοί. Δεν τα κατάφερε ποτέ", είχε πει ο Κώστας Καραμανλής.

Και όταν ένας υπουργός της ΝΔ που επισκέφτηκε προηγουμένως τον Χρήστο Λαμπράκη στην Αναγνωστοπούλου τού πρότεινε να ρίξει γέφυρες προς εκείνον για λογαριασμό του, ο Καραμανλής τον στραβοκοίταξε και του είπε: "Μα, καλά πώς τον εμπιστεύεσαι αυτόν, νομίζεις ότι πιάνεται πάντα φίλος;".

Από τους ισχυρούς επιχειρηματίες, άλλοι αναδιπλώθηκαν και άλλοι συνέχισαν τον πόλεμο, με πρωτοστάτη τον Γιώργο Μπόμπολα.

Όμως ο αυτοδημιούργητος Γιώργος Μπόμπολας που στη ζωή του έφτιαξε τα πάντα από το μηδέν και έδωσε και τη ψυχή του για να στήσει "Το Έθνος", στεναχωρήθηκε με την παρ' ολίγον απώλειά του (θα το αγόραζε η Γιάννα Αγγελοπούλου),και απλά δεν μπόρεσε να ξεχάσει. Και παρά τις επισκέψεις υπουργών της ΝΔ στο γραφείο του στο Χαλάνδρι, τα αισθήματά του για τον πρωθυπουργό δεν άλλαξαν ποτέ. Αντιθέτως".

Η αντεπίθεση συμφερόντων σάλπισε με την υπόθεση Βατοπεδίου. Ο ίδιος εμφανίζεται απογοητευμένος με τις ευρωεκλογές 2009 και εκμυστηρεύεται στον συγγραφέα: "Έχω χάσει την πίστη μου στους Έλληνες. Φεύγω 3 μέρες και 20 άτομα τσακώνονται μεταξύ τους. Εμένα βέβαια δεν μου έχουν κάνει μπαμπεσιά, μεταξύ τους όμως... Περνάμε προς τα έξω την εικόνα ενός διαλυμένου κράτους, γεμάτου σκάνδαλα. Και εντάξει η Siemens είναι. Το Βατοπέδι όμως; Πιστεύεις αλήθειας ότι τα πήρε κάποιος; Αν είναι δυνατόν!", αναφέρει στον συγγραφέα.

Τα Δεκεμβριανά και η βαζελίνη από τη Βραζιλία

Το απόγευμα της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου ο Καραμανλής κάλεσε στο γραφείο του το Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Τον βρήκε απογοητευμένο και δυσαρεστημένο και του είπε: "Γνωρίζεις ότι στα επεισόδια πρωταγωνιστούν ξένοι αναρχικοί; Ότι μέσα στη Νομική η βασική γλώσσα συνεννόησης είναι τα Ιταλικά; Γνωρίζεις ότι στο δεύτερο υπόγειο του Πολυτεχνείου κατασκευάζονται 80.000 μολότοφ με βαζελίνη εισαγόμενη από τη Βραζιλία;", σημειώνεται στο βιβλίο.

Η χώρα, η κυβέρνηση και ο Καραμανλής ήταν πλέον στο στόχαστρο ξένων δυνάμεων και μυστικών πρακτόρων, που εφάρμοζαν το γνωστό σχέδιο "Πυθία".

Ποτέ δεν ήταν Αμερικανόδουλος, απλά Αμερικανόφιλος

Οι σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τις ΗΠΑ πέρασαν από πολλά στάδια. Αν και σπούδασε στην Αμερική, ποτέ δεν πίστεψε ότι οι φιλίες υπερβαίνουν το εθνικό συμφέρον.

Ο Καραμανλής είχε δώσει από πολύ νωρίς τα διαπιστευτήριά του για το πώς αντιλαμβάνεται τις συμμαχικές σχέσεις.

"Το 1995 σε ένα συνέδριο στην Βοστόνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απλός βουλευτής Θεσσαλονίκης τότε, αντιδίκησε πίσω από τις κλειστές πόρτες με στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας, όταν εκείνα υπέδειξαν ωμά στους συμμετέχοντες να βάζουν πλάτη για τα τουρκικά θέματα και να ρίξουν τους τόνους για τα δικά μας δίκαια", υπογραμμίζει ο Μανώλης Κοττάκης στο βιβλίο του, απόσπασμα του οποίου δημοσιεύουν σήμερα "Τα Επίκαιρα".

"Θυμάμαι ότι σε εκείνο το συνέδριο είχε γίνει μεγάλος καβγάς για τα εθνικά θέματα", αναφέρει ο Καραμανλής στον συγγραφέα.

Δημοσιογράφος που παρέστη σε αυτό θυμάται πως ο Καραμανλής προειδοποίησε τους διοργανωτές πως "αν δεν σεβαστείτε τα εθνικά μας συμφέροντα για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τότε υπάρχουν οι Ρώσοι και οι Άραβες, στους οποίους μπορούμε να στραφούμε".

Μπαίνοντας στο 2004, ο Καραμανλής επικαιροποίησε τις απόψεις του.

Σε μία συνάντησή του στο γραφείο του στη Ρηγίλλης με τον Μανώλη Κοττάκη, ο οποίος τον είχε επισκεφτεί για να του δώσει το βιβλίο του για τη μειονότητα της Θράκης, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πει: "Στο λέω όχι για να το γράψεις, αλλά για το έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου: Δεν συμφωνώ με το σχέδιο Αναν!".

Στο περιοδικό "Επίκαιρα" περιγράφεται το πώς κύλησαν οι επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Πώς από το "Όχι" του Μπους, περάσαμε στην εκδίκηση των ΗΠΑ και το ελληνικό βέτο στις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ διπλωματικές και συμμαχικές σχέσεις. Από τις 27 Ιουνίου 2007, ο Κώστας Καραμανλής γράφτηκε οριστικά στη "μαύρη λίστα των συμμάχων".

Ο Μανώλης Κοττάκης προβαίνει σε μία ακόμη αποκάλυψη για το συστηματικό άνοιγμα στη Ρωσία και την αγορά S-300 του Πούτιν, ενώ περιγράφει λεπτομερώς την εμμονή Γαλλίας και Γερμανίας να αγοράσουμε οπλικά συστήματα.

Σε αυτό το σημείο, η αντίδραση Καραμανλή για το κόστος και η αντιπρότασή του να δώσουμε τα 40 παλιά Mirage, προκειμένου να αγοράσουμε από Γαλλία Rafal σε χαμηλότερη τιμή, πυροδότησε την αντίδραση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντάς της ότι θα γίνουν αγορές και από Γερμανία.

Η παρτίδα μπορούσε να σωθεί;

Την ημέρα που παρέδωσε ο Καραμανλής την πρωθυπουργία στον Παπανδρέου ήταν Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009 και το δημόσιο χρέος ανέρχονταν σε 280 δις ευρώ.

Τα 130 από τα 280 δις ευρώ μάς τα είχαν δανείσει δύο μόνο ευρωπαϊκές τράπεζες. Η γερμανική Deutsche Bank και η γαλλική BNP Paribas. Το χρέος ήταν μεγάλο, αλλά η διαπραγματευτική ισχύς του Κώστα Καραμανλή απέναντι σε Μέρκελ και Σαρκοζί θα ήταν εξίσου μεγάλη, σε περίπτωση που μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όπλο της στάσης πληρωμών.

Όμως ο Παπανδρέου είχε άλλα στο μυαλό του. Στενοί συνεργάτες και συνομιλητές του Καραμανλή την εποχή εκείνη προσθέτουν: "Πιθανότατα θα είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ, αν είχαμε πάρει εμείς μέτρα που εξήγγειλε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ.Η παρτίδα σωζόταν και το έλλειμμα θα διατηρούνταν σε λογικά επίπεδα. Φαντάζεστε τον Καραμανλή με τρόικες πάνω από το κεφάλι του;".

Τα μηνύματα βέβαια είχαν ξεκινήσει από την αρχή του έτους, όταν τα διεθνή "κοράκια" και οι κερδοσκόποι είχαν αντιληφθεί τα επίπεδα ελλείμματος και ετοίμαζαν την επίθεσή τους, καθώς ο τότε Γερμανός υπουργός Στάινμπουρκ ρωτούσε να μάθει για τη δυνατότητα δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Παπαθανασίου.

Ο Καραμανλής επικοινώνησε με τον Γιούνκερ που τον συμβούλευσε: "Προσέξτε το χρέος, διότι οι αγορές θα σας δανείζουν με όρους ΔΝΤ".

Αμέσως ο Καραμανλής έδωσε εντολή ο Παπαθανασίου να βγει στις αγορές να βρει δανεικά. Η Ευρώπη όμως ζητούσε μόνιμα μέτρα, γι' αυτό αμέσως μετά την επιστροφή του από την τότε Σύνοδο Κορυφής κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου και τους ζήτησε τη συναίνεσή τους σε έξι σημεία.

"Ο Παπανδρέου δεν άκουσε. Στη συνάντηση που είχε με τον Καραμανλή απέρριψε την πρόταση, με το επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να βρει άλλοθι για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές".

Η αποσταθεροποίηση συνεχίστηκε και κυρίως αυτή του Καραμανλή, που λόγω της ενεργειακής του πολιτικής και της απίστευτης σκανδαλολογίας προκάλεσαν ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομία μας.

Συνεργάτες του Καραμανλή υπογραμμίζουν ότι αν από το 2009 το ΠΑΣΟΚ συναινούσε σε ηπιότερα οικονομικά μέτρα, η πορεία του τόπου θα ήταν διαφορετική.

Πηγή: "Επίκαιρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.