Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΗΠΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑNΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΕ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ


«Δεν υπάρχουν εθνοτικές, κοινωνικές ή πολιτικές διαιρέσεις στην πολυεθνική «Μακεδονία », όταν πρόκειται για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ που παρουσίασαν την κοινή τους θέση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 με τίτλο συζήτησης: «Η «Μακεδονία» και το ΝΑΤΟ: Από Αποδέκτη Ασφάλειας σε Πάροχο Ασφάλειας ». Ωστόσο, η δήλωση αυτή ήταν μακράν της αλήθειας.

Οι θέσεις που παρουσίασε το πάνελ (που αποτελείτο από πολιτικούς της ΠΓΔΜ: τους βουλευτές του VMRO-DPMNE, Αντώνιο Μιλοσόσκι και Παύλε Σάζντοβ, τον βουλευτή του SDSM Ιγκόρ Ιβανόβσκι και την βουλευτή του Αλβανικού κόμματος DUI Ντεσίρα Ιμέρη), απέβλεπε στο να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει ομοφωνία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, στο Σικάγο το Μάιο του 2012. Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε μια μικρή αίθουσα του πέμπτου ορόφου του Woodrow Wilson Center (WWC) στην Ουάσινγκτον με ένα ακροατήριο που δεν υπερέβαινε τους είκοσι πέντε συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ.

Ο κ. Μιλοσόσκι άρχισε την ομιλία του με μια εσκεμμένα προκλητική παρατήρηση εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας ότι όταν η χώρα του απέκτησε την αυτονομία της το 1991, η Ελλάδα προσπάθησε να τους σταματήσει με πρόσχημα την ονομασία. Αργότερα ο Μιλοσόσκι και οι υπόλοιποι του πάνελ ανέφεραν ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα τους.

Θέσεις και σκέψεις των Μελών της Παμμακεδονικής: Εμείς, τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη διαστρεβλωμένη λογική τους. Εάν η Ελλάδα δεν ήθελε να υπάρχει αυτή η χώρα γιατί άραγε έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της; Η συνεχής επίθεση κατά της Ελλάδας συνεχίστηκε και από τους άλλους ομιλητές, αναμειγνύοντας μυθοπλασία με μια μικρή δόση αλήθειας και η κατάσταση έγινε πιο παράξενη ενόσω παρουσιάστηκε μια δήθεν πραγματικότητα με πολλά κενά αλήθειας. Για όσους από εμάς παρακολουθούμε τα γεγονότα που εξελίσσονται στην ΠΓΔΜ με όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της χώρας, λεξιλόγιο όπως «Μακεδονία »… «Πάροχος Ασφαλείας» φαινόταν πολύ γελοίο. Οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ αποτελούν περίπου το 30 % του πληθυσμού της. Νιώθουν ότι θα πρέπει να αποτελούν μια κοινότητα με ισότιμο λόγο, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μειονότητα που βάλλεται από τους Σλάβους. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ένας Σλάβος αστυνομικός σκότωσε δυο νεαρούς Αλβανούς. Στα Σκόπια, δεκαπέντε Αλβανοί μαθητές υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό από Σλάβους, λόγω της εθνικής τους καταγωγής. Η απελπιστική κατάσταση της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο το 2001, και τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί πολύ από τότε. Υπάρχουν συζητήσεις ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου για διάσπαση από την ΠΓΔΜ και τη δημιουργία ξεχωριστής οντότητας, προκειμένου να ξεφύγουν από την καταπίεση. Θα μπορούσε ποτέ να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή, αν οι Αλβανοί αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

Κατά τη διάρκεια των ερωταποκρίσεων που ακολούθησε τη μονόπλευρη παρουσίαση των μελών του πάνελ, μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης έθεσαν μια σειρά ερωτήσεων απευθείας στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και τώρα βουλευτή, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι:

«Δημόσιοι υπάλληλοι στην πατρίδα σας χρησιμοποιώντας προπαγάνδα προωθούν την «αρχαιοποίηση» των Σκοπίων. Μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια της πρωτεύουσάς σας έδωσαν συνέντευξη και είπαν ότι τα «πραγματικά» σύνορα της χώρας σας φτάνουν μέχρι τη Θεσσαλία, κάτω από τον Όλυμπο. Επιμένουν πως αυτά τα πράγματα τα διδάσκονται από τους δασκάλους τους. Εσείς ο ίδιος είπατε σε συνέντευξή σας σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, και στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek ότι δεν υπήρξε «καμία Μακεδονία στην Ελλάδα πριν το 1988». Οι συμπατριώτες σας είναι εξίσου προκλητικοί κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό τραγουδώντας αλυτρωτικά τραγούδια εναντίον της Ελλάδας ενώ σε παραδοσιακές σας γιορτές καίγετε ελληνικές σημαίες και χρησιμοποιείτε συνθήματα κατά της Ελλάδας. Κατά τη περσινή διάρκεια εκδήλωσης για την ανεξαρτησία της χώρας σας από τη Γιουγκοσλαβία, εμφανίστηκε σε πανό ένας τεράστιος χάρτης της αποκαλούμενης «Ενωμένης Μακεδονίας». Περιλάμβανε εδάφη που ανήκουν στους γείτονές σας, πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Βουλγαρία. Ένας τραγουδιστής τραγούδησε αλυτρωτικό τραγούδι του οποίου οι στίχοι ζητούσαν να «ενωθούν» με τη χώρα σας ελληνικά και βουλγάρικα εδάφη ζητώντας να φύγουν «οι κατακτητές». Υπάρχει βίντεο που δείχνει τον πρωθυπουργό σας και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία να απολαμβάνουν το τραγούδι, εν μέσω επευφημιών των πολιτών.

Χάρτης της «Ενωμένης Μακεδονίας», εμφανίστηκε επίσης σε ένα δημοτικό σχολείο τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Ήλιος της Βεργίνας, ένα επίσημο ελληνικό σύμβολο που η χώρα σας απαγορεύεται νομικά να χρησιμοποιεί, τοποθετείται συχνά σε τέτοιους χάρτες. Οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες σας ποζάρουν με υπερηφάνεια εμπρός σε αλυτρωτικούς χάρτες. Υπάρχουν πρόσφατες φωτογραφίες από μια συλλογή, με παρουσία του Πρέσβη σας στον Καναδά και του Γενικού Προξένου σας στο Τορόντο. Το σύμβολο αυτό υπάρχει και στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο αναγέρθηκε πρόσφατα στην πλατεία της πρωτεύουσάς σας. Ο Μέγας Αλέξανδρος, σύμφωνα με όλους τους γνωστής φήμης ιστορικούς σε κορυφαία πανεπιστήμια, ήταν Έλληνας. Πιστεύετε ότι οι πρακτικές αυτές προωθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή;»

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ ανταποκρίθηκαν με πολιτικές μη-απαντήσεις, αναμεμειγμένες με μικρή δόση αλήθειας. Ένας από τους ομιλητές υπαινίχθη ότι στην πραγματικότητα οι Έλληνες δεν ενοχλούνται αν τα Σκόπια ονομαστούν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες είναι πράγματι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη χώρα του.

Σκέψεις των μελών της Παμμακεδονικής: Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις παρέχουν περίπου είκοσι χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ. Από την άλλη πλευρά, όμως, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 85% του ελληνικού πληθυσμού δεν θέλει να συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας. Όσο για τον αλυτρωτισμό κατά της Ελλάδας ο οποίος προέρχεται από μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε ότι και άλλες βαλκανικές χώρες προωθούν αλυτρωτισμό, όπως η Βουλγαρία που επιθυμεί μια «Μεγάλη Βουλγαρία» και η Αλβανία που στοχεύει σε μια «Μεγάλη Αλβανία». Αυτό είναι άσχετο με την ερώτηση, αλλά ακόμη και αν αυτό ήταν ένα γεγονός, δεν απαλλάσσει την ΠΓΔΜ από το γεγονός ότι προωθεί αλυτρωτισμό και μάλιστα μέσω κυβερνητικών φορέων εναντίον των γειτόνων της.

Όλοι οι ομιλητές δήλωσαν ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει σχέδια αλυτρωτισμού στην περιοχή, αλλά όταν ρωτήθηκαν γιατί διδάσκουν τη νεολαία τους, ότι η βόρεια περιοχή της Ελλάδας, η Μακεδονία, είναι «υπό κατοχή» και πως χρειάζεται να «ενωθούν» τμήματα ελληνικών και βουλγαρικών εδαφών, δεν απάντησε κανείς. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η φράση «παράλογη στάση της Ελλάδας» επαναλήφθηκε πολλές φορές. Τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης υπενθύμισαν στους ομιλητές ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει στηρίξει την οικονομία τους μέχρι τώρα. Όταν ένα μέλος της Παμμακεδονικής ζήτησε από τον κ. Μιλοσόσκι, «τι έκανε η χώρα σας για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος» η απάντησή του ήταν: «αλλάξαμε τη σημαία μας».

Ωστόσο, η φλυαρία της αντιπροσωπείας ήταν αξεπέραστη όταν ο Δρ Doug Bandow από το Ινστιτούτο CATO έθεσε την εξής ερώτηση στον Αντόνιο Μιλοσόσκι:

«Καταλαβαίνω γιατί η ΠΓΔΜ θέλει να είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά αναρωτιέμαι ποιο είναι το συμφέρον των ΗΠΑ αν θα ενταχθούν τα Σκόπια στη Συμμαχία. Εγγυήσεις ασφαλείας είναι σοβαρές δεσμεύσεις, αλλά η ΠΓΔΜ είναι ένα μικρό κράτος μη στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ και ποτέ δεν θεωρήθηκε ως σημαντικό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν οικονομική βοήθεια για την αναβάθμιση μιας πολύ μικρής στρατιωτικής δύναμης η οποία παρέχει μικρή βοήθεια στο Αφγανιστάν. Είναι μια χώρα με κακές διμερείς σχέσεις με ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και με εσωτερικά προβλήματα που συνδέονται με προηγούμενες συγκρούσεις στα Βαλκάνια. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν θα ήταν μάλλον μία οικονομική και στρατηγική επιβάρυνση για την Αμερική και όχι ένα θετικό στοιχείο;»

Η απάντηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών ήταν: «Δεδομένου ότι όλες οι γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα ωφεληθούν αν και η «Μακεδονία» ήταν επίσης μέλος της Συμμαχίας».

Θέσεις και σκέψεις των μελών της Παμμακεδονικής: Η Απάντηση του κ. Μιλοσόσκι ήταν ένα συνονθύλευμα απερισκεψίας. Η στρατηγική θέση της Ελλάδας είναι αναμφίβολη δεδομένου ότι είναι ο σύνδεσμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου (με στρατηγικό σκορ 10/10). Οι στρατηγικές θέσεις της Βουλγαρίας και Αλβανίας είναι επίσης πολύ καλές, διότι διευκολύνουν τη διαδρομή μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και την Αδριατικής στην Κεντρική Ευρώπη (αντίστοιχων στρατηγικό σκορ: ​​7.5/10). Ωστόσο, η θέση της ΠΓΔΜ εξαρτάται από τους γείτονές της, πράγμα που σημαίνει ότι στρατηγικά η βαθμολογία της είναι περίπου 3 στα 10. Ως εκ τούτου, η θέση της ΠΓΔΜ είναι στην πραγματικότητα χειρότερη από μέτρια.

Επιπλέον, ο κ. Μιλοσόσκι πρέπει να γνωρίζει ότι οι κανόνες του ΝΑΤΟ είναι σαφείς και απαιτούν πως τα επίδοξα μέλη πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για ένταξη που περιγράφονται στο κεφάλαιο 5 της Μελέτης του ΝΑΤΟ για Διεύρυνση το 1995. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προσφέρει ένταξη εάν μια χώρα δεν έχει τα εξής:

α) Σεβασμό των κανόνων του ΟΑΣΕ και στις αρχές, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης των εθνικών διαφορών και αλυτρωτικών αξιώσεων (εσωτερικών και εξωτερικών) μέσω ειρηνικών μέσων

β) Δέσμευση για κοινωνική δικαιοσύνη και σταθερότητα

γ) Κατάλληλο δημοκρατικό και πολιτικό έλεγχο της αμυντικής δύναμης, και

δ) Εγγυήσεις ότι υπάρχουν πόροι και είναι αφιερωμένοι στην επίτευξη των στόχων αυτών.

Μεταξύ των κριτηρίων του ΝΑΤΟ είναι ότι οποιαδήποτε χώρα φιλοδοξεί ένταξη πρέπει να είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, και να έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Είναι σαφές ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό χωρίς βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλους ξένους φορολογούμενους.

Ο κ. Μιλοσόσκι γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι το ΝΑΤΟ έχει προσθέσει επίσης μια ειδική προϋπόθεση για την ΠΓΔΜ που είναι η επίλυση της διαφοράς της με την Ελλάδα.η επίλυση του ονόματος της χώρας του με την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. είναι επίσης, προϋπόθεση για τη λήψη πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Παρά την πολυλογία του κατηγορώντας την Ελλάδα για τη μη επίλυση του ζητήματος, ο ίδιος παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει πάνω από 40 εναλλακτικές λύσεις για το όνομά τους από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 1995. Η χώρα του όμως απέτυχε να μετακινηθεί από το όνομα που έχει αυθαίρετα πάρει και εξακολουθεί να είναι η ρίζα του προβλήματος και στην πραγματικότητα δεν έχει να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις.

Αφού η χώρα του κ. Μιλοσόσκι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη, γιατί ο ίδιος εκτιμά ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.