Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σκύδρα:" Όχι στο στρατόπεδο των λαθρομεταναστών"

Η ΣΚΥΔΡΑ ΜΙΛΗΣΕ : ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΕ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Οι κάτοικοι του Δήμου Σκύδρας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργήσει στρατόπεδο κράτησης λαθρομεταναστών στον τόπο τους. Την Κυριακή των Βαΐων 8 Απριλίου 2012, σε κεντρικό σημείο της πόλης (Αίθουσα Εκδηλώσεων Ι.Ν. Αγ. Στεφάνου και στον αύλειο χώρο του) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με συμμετοχή πλήθους κόσμου που ανταποκρίθηκε στο ανοιχτό κάλεσμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Δημοτών Σκύδρας*. Αντικείμενο της πολυπληθούς αυτής μάζωξης ήταν η δηλωμένη αντίθεση των Σκυδραίων, μέσω υπογραφής, στην εγκατάσταση στρατοπέδου κράτησης λαθρομεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «ΔΟΥΜΤΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» της πόλης τους.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομάδας Πρωτοβουλίας Δημοτών Σκύδρας, η κα Ε. Αδαμίδου απεύθυνε ομιλία στην ομήγυρη με αναφορά, μεταξύ άλλων:

1. στο ιστορικό και στην ανάγκη σύστασης της Ομάδας Πρωτοβουλίας Δημοτών Σκύδρας, καθώς και στην υπερκομματική δραστηριοποίηση και λειτουργία της

2. στο σκοπό της προκείμενης συνάθροισης

3. στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας

4. στη μέχρι σήμερα αποδεδειγμένη αντιρατσιστική θέση των κατοίκων της Σκύδρας, η οποία πιστοποιείται από την πολύχρονη συμπαράσταση και ειρηνική συνύπαρξή τους με τους χιλιάδες διερχόμενων είτε και στη συνέχεια εγκατεστημένων μεταναστών στη Σκύδρα και την ευρύτερη περιοχή της τα τελευταία χρόνια

5. στην επικίνδυνη απόφαση της κεντρικής εξουσίας να λειτουργήσει στρατόπεδο κράτησης λαθρομεταναστών στη Σκύδρα , δίχως προηγουμένως να ενημερώσει τον λαό της, ούτε καν την Τοπική Αυτοδιοίκηση που τους εκπροσωπεί.

6. στους σημαντικούς λόγους (φυσιογνωμία της περιοχής, βιοποριστικές δραστηριότητες των κατοίκων της, προοπτικές ανάπτυξης) που αποδεικνύουν την καθόλα άστοχη επιλογή του πρώην στρατοπέδου «ΔΟΥΜΤΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» και της Σκύδρας γενικότερα, για εγκατάσταση κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών, και τέλος,

7. στο ψήφισμα ματαίωσης της εγκατάσταση στρατοπέδου κράτησης λαθρομεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «ΔΟΥΜΤΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» στη Σκύδρα, το οποίο κλήθηκαν, καταρχήν, οι παρευρισκόμενοι και στη συνέχεια όσοι από τους κατοίκους επιθυμούν, να αποδεχτούν ενυπόγραφα.

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με ανάγνωση του ψηφίσματος, το οποίο υποδέχτηκε το ακροατήριο με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Ακολούθησε η διαδικασία λήψης υπογραφών, που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Απώτερος σκοπός της συνάντησης είναι η αποτύπωση της θέσης του σκυδραϊκού λαού σχετικά με τη ματαίωση εγκατάστασης στρατοπέδου κράτησης λαθρομεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «ΔΟΥΜΤΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ», καθώς και της ανάδειξης των λόγων που συνηγορούν σε αυτό. Στη συνέχεια το ψήφισμα θα προωθηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους πολιτειακούς φορείς και άτομα, όπως και στα ΜΜΕ.

Η ΣΚΥΔΡΑ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος.

* Υπερκομματική κίνηση συλλόγων και πολιτών του Δήμου Σκύδρας


ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ΣΚΥΔΡΑ ΜΙΛΗΣΕ : ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΕ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Η υπογραφή μας στο κείμενο αυτό βεβαιώνει τη ρητή και συνειδητή μας άρνηση να δεχθούμε τη δημιουργία κέντρου εγκατάστασης λαθρομεταναστών που η κυβέρνηση σχεδιάζει να λειτουργήσει στο πρώην στρατόπεδο «ΔΟΥΜΤΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» στην πόλη μας.

Οι κυβερνώντες στην βία τους να επιλύσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, (το οποίο οι ίδιοι επέτρεψαν να έχει τη σημερινή του έκταση) περιφρονητικά ΑΓΝΟΗΣΑΝ τη βούληση των κατοίκων της κωμόπολής μας και περιφρόνησαν τα βασικά μας δικαιώματα να κινούμεθα και να αναπνέουμε ελεύθερα στον τόπο που γεννηθήκαμε, δουλεύουμε και εγκαταβιώνουμε με τις οικογένειές μας, αφού δεν ζήτησαν όχι μόνον από εμάς, αλλά ούτε καν από τους τοπικούς μας άρχοντες, την άποψή μας πριν από την λήψη της απόφασης να δημιουργήσουν κέντρο υποδοχής και φύλαξης λαθρομεταναστών στην Σκύδρα.

Σε απόλυτη αρμονία με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας της 30ής Μαρτίου 2012, που δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την οποιαδήποτε εγκατάσταση λαθρομεταναστών στο παραπάνω στρατόπεδο.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΟΤΙ:

Ο χώρος, οπού οι κυβερνώντες σχεδιάζουν την εγκατάσταση του κέντρου λαθρομεταναστών, βρίσκεται μέσα στον πολεοδομικό και οικονομικό ιστό της πόλης μας. Συγκεκριμένα:

1) συνυπάρχει με 120 κατοικίες οικογενειών με ανήλικα παιδιά στο λόφο ΤΟΥΜΠΑ

2) βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κέντρο Υγείας Σκύδρας και Περιχώρων, το οποίο επί σειρά ετών καλύπτει τις ανάγκες για επείγουσα περίθαλψη όλων των κατοίκων του κάμπου της Σκύδρας

3) είναι παρακείμενο στο Δημόσιο Κλειστό Γυμναστήριο Σκύδρας και στο Ανοιχτό Γήπεδο Σκύδρας, όπως επίσης και σε ιδιωτικούς χώρους άθλησης

4) είναι όμορος με τους πολυπληθείς οικισμούς Ριζού και Σεβαστειανών

5) βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από το ναό του Διός, μνημείο του 3ου αιώνα πχ, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της βόρειας Ελλάδας

6) γειτνιάζει με τις γεωργικές καλλιέργειες κάθε είδους (ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα, σταφύλια, λαχανικά)

7) χωρίζεται από το πλάτος μόνο μιας επαρχιακής οδού από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που παράγουν μηχανήματα επεξεργασίας και υλικά συσκευασίας φρούτων, λαχανικών και κάθε είδους τροφίμων, κονσερβοποίησης φρούτων, διαλογής και συσκευασίας νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς και τους αποθηκευτικούς τους χώρους

8) βρίσκεται απέναντι από δημόσιες υπηρεσίες (Τελωνείο, Χημείο), αλλά και από ιδιωτικές επιχειρήσεις

9) αποτελεί τη μοναδική ελεύθερη έκταση αυτού του μεγέθους (πλέον των 500 στρεμμάτων) στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Σκύδρας για λειτουργία αναπτυξιακών προγραμμάτων (όπως Κέντρο Καινοτόμων Δραστηριοτήτων και Αειφόρου Ανάπτυξης -έργο που έχει ήδη ενταχθεί στον υφιστάμενο σχεδιασμό της Αντιπεριφερειακής Ενότητας Πέλλας και το οποίο κινδυνεύει να ματαιωθεί από την ενδεχόμενη εγκατάσταση στον ίδιο χώρο του κέντρου λαθρομεταναστών).

Για τους προαναφερόμενους λόγους η εγκατάσταση λαθρομεταναστών στο παραπάνω στρατόπεδο είναι άκρως επικίνδυνη:

Α) για την δημόσια υγεία και

Β) για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της πόλης μας.

Γ) για την ανάπτυξη του παρακμάζοντα τόπου μας

Εξηγούμεθα:
Α) Κατά γενική ομολογία αλλά και ιδιαίτερα των αρμοδίων Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, οι παράνομοι λαθρομετανάστες που πρόκειται να εισαχθούν στα κέντρα φύλαξης και επομένως και σε αυτό που σχεδιάζουν να γίνει στην Σκύδρα είναι κατά 1000 % περισσότερο φορείς μολυσματικών ασθενειών από τον μέσο πολίτη της χώρας μας. Οι μέχρι σήμερα ιατρικές εξετάσεις σε λαθρομετανάστες έχουν αποδείξει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πάσχουν από ασθένειες όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα B & C, AIDS, ακόμη και ελονοσία, αλλά και από άλλες ασθένειες προκαλούμενες από ξεχασμένους ιούς από αιώνων στον Δυτικό κόσμο, που μεταδίδονται από τον αέρα. Καταγγέλλουμε για το λόγο αυτό τον άμεσο κίνδυνο να προκαλέσει η εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην πόλη μας μολυσματικές ασθένειες στα ανήλικα παιδιά μας, αλλά και στους ενήλικες κατοίκους της, ακόμη και στα παραγόμενα από εμάς αγροτικά προϊόντα στα οποία στηρίζουμε σήμερα την επιβίωσή μας.
Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην εξασφάλιση των ενδεδειγμένων μέτρων φύλαξης και των κατάλληλων συνθηκών υγιεινής από το κράτος των Αθηνών, αφού επί σειρά ετών αποφασίζει για εμάς με κίνητρο το δικό του μόνο συμφέρον.
Η μέχρι σήμερα στοίβαξη των λαθρομεταναστών σε άθλιες συνθήκες, όπου διαπιστώνεται η εγκαταβίωσή τους, δε μας αφήνει καμιά αμφιβολία ότι τα ίδια και χειρότερα θα ισχύσουν εάν επιτρέψουμε να δημιουργηθεί κέντρο φύλαξης αυτών στην πόλη μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτό θα αποσταλούν λαθρομετανάστες σαν «ανθρώπινα ερείπια», πάνω στα οποία οι κυβερνώντες την υφήλιο στήνουν τα σχέδιά τους και κανένας δεν θα προστατεύσει την υγεία μας.

Β) Παράλληλα κανένας δεν θα νοιαστεί για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας μας από εγκληματικά στοιχεία που αναπόφευκτα περιλαμβάνονται στους λαθρομετανάστες, όπως καθημερινά ομολογείται από την καταγραφή εγκληματικών πράξεων στα ΜΜΕ.
Η εγκληματικότητα στους λαθρομετανάστες είναι ομολογημένη και κατανοητή, αφού η έλλειψη γνωστής ταυτότητάς τους και η ανάγκη επιβίωσης τους καθιστά πολλούς από αυτούς πειθήνια όργανα εγκληματικών αλλά και τρομοκρατικών οργανώσεων.

Γ) Η ενδεχόμενη λειτουργία του κέντρου λαθρομεταναστών είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει τις εμπορικές συναλλαγές της περιοχής μας, στην οποία στηρίζεται η επιβίωση των κατοίκων της, ακόμη κι εάν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Καταγγέλλουμε ότι η φημολογία και μόνον περί ίδρυσης κέντρου λαθρομεταναστών ήδη επηρέασε αρνητικά τη σύναψη ή ανανέωση εμπορικών συμβάσεων αναφορικά με την εμπορία και διακίνηση φρούτων και λαχανικών).

Συμπερασματικά:

I. Καμιά υπερβολή δεν συνιστά ότι η άρνησή μας να συναινέσουμε στην ίδρυση κέντρου λαθρομεταναστών στην πόλη μας, αποβλέπει μόνον στην ομαλή συνέχιση της ζωής μας, που απορρέει από την υπερεκατονταετή ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων, οι οποίοι από γενιά σε γενιά γνωριζόμαστε μεταξύ μας, εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και η ταυτότητα καθενός μας είναι γνωστή στο διπλανό του.

II. Δεν εμφορούμεθα από ρατσιστικές αντιλήψεις, ούτε πάσχουμε από ξενοφοβία. Η Σκύδρα αποδεδειγμένα έχει απορροφήσει, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία, τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών αναλογικά με το μικρό πληθυσμό της κι έχει συμβάλλει, όσο κανένας άλλος τόπος στην Ελλάδα, στην επίλυση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Τα τελευταία τριάντα χρόνια στην πόλη μας έχουν φιλοξενηθεί χιλιάδες οικογένειες λαθρομεταναστών όλων των εθνικοτήτων και πλείστες από αυτές έχουν λάβει νόμιμες άδειες διαμονής και ζουν πλέον μόνιμα στη Σκύδρα εργαζόμενοι είτε στις τοπικές επιχειρήσεις, είτε στις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ ικανός αριθμός είναι επιτυχημένοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, τέλος δε τα τέκνα τους σπουδάζουν στα ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Η πόλη μας όμως πλέον δεν αντέχει να δεχθεί άλλους λαθρομετανάστες σήμερα, διότι η οικονομική κρίση την έπληξε καίρια και αυτήν και εμάς τους κατοίκους της.

III. Επίσης είναι ανιστόρητο κι επικίνδυνο να ξεχνά ο καθένας μας, ότι η Σκύδρα βρίσκεται σε ευαίσθητη παραμεθόριο περιοχή και για το λόγο αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ η σύνθεση του πληθυσμού της από την παρουσία λαθρομεταναστών.

IV. Καθόλου δεν αδιαφορούμε για τους λαθρομετανάστες που ζουν στη χώρα μας παράνομα, χωρίς καμιά προοπτική και σε άθλιες συνθήκες. Αντιθέτως τους συμπονούμε κι ενδιαφερόμαστε για αυτούς πραγματικά. Πιστεύουμε όμως ότι αν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σοβαρή και θέλει να τους βοηθήσει αληθινά, είτε να επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους, είτε να προωθηθούν σε τρίτες χώρες, είτε ακόμη να μείνουν στην πατρίδα μας μόνιμα (αν συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι νόμιμες προϋποθέσεις), πρέπει να δημιουργήσει τα κέντρα φιλοξενίας τους σε χώρους φυλασσόμενους από φυσικά σύνορα π.χ. σε ένα νησί ή σε ένα οροπέδιο ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Εκεί να δημιουργήσει ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ χώρους υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας των λαθρομεταναστών, όπου να τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, νομική προστασία και τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Για την παροχή εγκαίρως των υπηρεσιών αυτών τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας λαθρομεταναστών πρέπει να βρίσκονται κοντά στο κέντρο λήψης αποφάσεων, δηλαδή κοντά στην Αθήνα, αλλά και κοντά στο σημείο εξόδου των λαθρομεταναστών από την Ελλάδα, δηλαδή κοντά στο μοναδικό Διεθνές Αεροδρόμιο της χώρας, το «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ».

Την παραπάνω άποψή μας επιβάλλει η κοινή λογική και η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος της υγιεινής διαβίωσης και της ελεύθερης και ασφαλούς εγκαταβίωσης των Ελλήνων πολιτών στους τόπους κατοικίας τους.

Αυτό θέλουμε κι εμείς, με σεβασμό και αγάπη για το συνάνθρωπό μας, ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδιο κυβερνητικό φορέα και αρχή και δηλώνουμε ότι:

Αρνούμεθα να επιτρέψουμε την δημιουργία κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών στην Σκύδρα, για τη ματαίωση του οποίου θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.