Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ανανέωση του μεγαλύτερου επιστημονικού ελληνικού portal

Το openarchives.gr, το μεγαλύτερο ελληνικό portal επιστήμης και πολιτισμού ανανεώθηκε δίνοντας τη δυνατότητα αναζήτησης σε 68 ψηφιακές συλλογές με 460.000 ψηφιακά τεκμήρια, σε ένα νέο διαδικτυακό περιβάλλον, με νέους τρόπους πλοήγησης.

Στο καινούργιο περιβάλλον, ο χρήστης μπορεί, από ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης, να πραγματοποιήσει αναζήτηση σε επιστημονικά περιοδικά και αρχεία περιοδικών, ερευνητικές δημοσιεύσεις, διδακτορικές διατριβές, διπλωματικές εργασίες, φωτογραφικό υλικό, βίντεο, χάρτες, παρτιτούρες, γκραβούρες κλπ, που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματικών περιοχών όπως την Ιστορία, τη Μουσική, τα Οικονομικά ή το Μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται το operarchives.gr, το περιεχόμενο αυτό, βρίσκεται
κατανεμημένο σε επιμέρους ψηφιακές βιβλιοθήκες, αποθετήρια και συλλογές στο διαδίκτυο και εντοπίζεται δύσκολα από τις καθιερωμένες μηχανές αναζήτησης.

Οι συλλογές προέρχονται από 50 έγκριτους φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς πολιτισμού, επιστημονικές εταιρείες, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές ιδρυμάτων.

Το openarchives.gr εμπλουτίζεται συνέχεια, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών και την ανάδειξη νέων συλλογών. Στο πλαίσιο αυτό, φορείς οι οποίοι διαθέτουν έγκριτο πολιτιστικό και επιστημονικό περιεχόμενο και ενδιαφέρονται να το καταστήσουν διαθέσιμο μέσω της μηχανής αναζήτησης openarchives.gr, μπορούν να έρθουν σε επαφή με το ΕΚΤ.

Αυτή η αναβάθμιση της πύλης openarchives.gr πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.