Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Εισήγηση του υπ. Δημάρχου Αλμωπίας Γιάννη Σηφάκη από την συνέντευξη τύπου για τις προτάσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στην Αλμωπία

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Η ευρεία δημοτική κίνηση μας συμπαραστέκεται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της Αλμωπίας και όλης της χώρας που παλεύει για την επιβίωση του.
Τελευταίο χτύπημα στα πλαίσια της πολιτικής σκληρής λιτότητας και εγκατάλειψης της υπαίθρου που ακολουθείται όλα τα τελευταία χρόνια είναι τα μέτρα για την φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ, τα χαράτσια στα αγροτεμάχια και το τέλος επιτηδεύματος. Ακόμα το ασφαλιστικό για το οποίο θα δοθούν από του χρόνου σκληρές μάχες.
Η ύπαιθρος πρέπει να ζήσει, ο πρωτογενής τομέας που είναι από τους ελάχιστους που μπορεί να παράγει στις συνθήκες που ζούμε πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά. Να μην εγκαταλείπονται τα χωράφια, αντίθετα να καλλιεργηθεί περισσότερο η γη για να αντιμετωπιστεί και το τεράστιο πρόβλημα ανεργίας των νέων.
Με αυτή την ευκαιρία η δημοτική μας κίνηση παρουσιάζει τις προτάσεις της για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει όταν αναλάβει μετά τις εκλογές την Δημοτική διαχείριση για να ενισχυθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αλμωπίας. Το καθήκον αυτό είναι πρώτιστο σε μια κυρίως αγροτική περιοχή, όπως είναι η Αλμωπία.
Η περιοχή της Αλμωπίας θα μπορούσε να είναι βασικός προμηθευτής ποικιλίας ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Αλμωπίας ( πολύ καλό κλίμα, εξαιρετικό έδαφος, απόλυτο υψόμετρο από 100m ως 1700m, γευστικές τοπικές ποικιλίες) δίνουν μια μοναδικότητα στην περιοχή μας που θα επέτρεπε να γίνει πράξη η δυνατότητα αυτή.
Υπάρχουν παραδείγματα στην χώρα μας ( Βελβεντό, Επισκοπή, Ζαγορά, γενικά περιοχή Πηλίου, Ιεράπετρα κλπ) που παρά τις συνολικά ακολουθούμενες πολιτικές οι τοπικές ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν επώνυμα δυναμικά προϊόντα διεκδικώντας με επιτυχία αγορές σε διεθνές επίπεδο. Προφανώς για να γίνει αυτό έχουν συμβολή πολλοί παράγοντες, κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας. Υπήρξαν εκεί γεωπόνοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι που κατάφεραν ένα τέτοιο επίπεδο αυτοοργάνωσης δημιουργώντας δυνατούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κλπ και ενέπνευσαν στα μέλη τους λογικές ποιότητας δουλειάς, πιστοποίηση προϊόντων, καλό μάγκετιγκ, δίκτυο πώλησης κλπ. Με υποβοήθηση από τον Δήμο στην κατεύθυνση αυτή μπορούμε και στην Αλμωπία να καταφέρουμε αντίστοιχα αποτελέσματα.
Κάποια συγκεκριμένα ζητήματα που θα βοηθήσουν είναι τα ακόλουθα :
  • Αναβάθμιση του γραφείου αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου. Σήμερα απασχολείται στο γραφείο αυτό ένας γεωπόνος και οι άλλοι δύο γεωπόνοι που δουλεύουν στον Δήμο απασχολούνται σε αντικείμενα άσχετα με την ειδικότητα τους, σε θέματα που καμιά σχέση δεν έχουν με τα αγροτικά ζητήματα. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι οφθαλμοφανής η υποβάθμιση από την δημοτική αρχή, ίσως, του σημαντικότερου τομέα που έπρεπε να απασχολεί την καθημερινότητα του Δήμου.
Το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να στελεχωθεί με όλους τους υπαλλήλους με αντίστοιχες ειδικότητες και να ασχοληθεί με την ενημέρωση του αγρότη για προγράμματα, με την ενίσχυση των θεσμών επιστημονικής γεωργίας, με την υποβοήθηση των αγροτών και κτηνοτρόφων σε γραφειοκρατικά θέματα, με την υποστήριξη των κτηνοτρόφων για την διεκδίκηση της ομαλής πληρωμής τους από τις εταιρίες, με την προσπάθεια λειτουργίας της διεπαγγελματικής για το συμπύρηνο ροδάκινο και προτάσεις προς την πολιτεία για θέματα που που δεν έχουν ρυθμιστεί νομοθετικά.
  • Παρότρυνση και πρωτοβουλίες του Δήμου για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης Αλμωπίας (κόκκινο πιπέρι, φασόλι παπούδα, αρωματικά φυτά, πατάτα Αρχαγγέλου και Νότιας, πράσο και λάχανο Δωροθέας, φέτα Θεοδωρακίου κλπ). Η κατοχύρωση των προϊόντων αυτών ως προϊόντα ονομασίας προέλευσης Αλμωπίας θα βοηθήσει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους και την καλύτερη προώθηση τους, με ένα καλό μάρκετιγκ, στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Ακόμη η υποβοήθηση της προβολής της ποιότητας άλλων δυναμικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ( ροδάκινο Αλμωπίας, κεράσι Αλμωπίας, κρεατικά Αλμωπίας κλπ) πρέπει να είναι στους στόχους του Δήμου.
  • Να βοηθήσει ο Δήμος στην αυτοοργάνωση των αγροτών και να συμβάλει στην συνεργασία τους με τις εταιρίες μεταποίησης του συμπύρηνου ροδάκινου και άλλων φρούτων στον καθορισμό τιμής απορρόφησης των προϊόντων με τρόπο που και ο αγρότης να είναι ικανοποιημένος, να μπορεί να ζήσει την οικογένεια του και η μεταποίηση να εξακολουθήσει σε διεθνές επίπεδο να είναι ανταγωνιστική και πρωτοπόρα. Ενδεικτική τιμή που πιστεύουμε ότι μπορούν να δεχτούν και τα δύο μέρη για το συμπύρηνο ροδάκινο είναι περί τα 35 λεπτά το κιλό για την καλή ποιότητα.
  • Πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση φτηνής άρδευσης. Συγκράτηση των επιφανειακών νερών με μικρές λιμνοδεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα. Χαρακτηριστική περίπτωση η ρυθμιστική λιμνοδεξαμενή Λυκοστόμου- Σωσάνδρας- Προμάχων που έχει προμελετηθεί, ξεκίνησαν τα χωματουργικά προ ετών αλλά σταμάτησε και ματαιώθηκε εν τη γενέσει. Αξιοποίηση υπαρχουσών λιμνοδεξαμενών ( π.χ. Πρόμαχοι). Ορθολογική χρήση που να αξιοποιεί καλύτερα τις λιμνοδεξαμενές Βορεινού και Νεοχωρίου. Να μπεί σε λειτουργία η λιμνοδεξαμενή στο Θεοδωράκι . Κατασκευή λιμνοδεξαμενής στον Πρόδρομο κάτω από το υφιστάμενο υδροηλεκτρικό, σύστημα μικρών λιμνών στην θέση των υφιστάμενων φυσικών μικρών δεξαμενών στην περιοχή από Αρχάγγελο προς Λιβάδια. Να μελετηθούν και να επιδιωχθεί η ένταξη τους σε προγράμματα. Παράλληλα να αντιμετωπιστούν προβλήματα αποστράγγισης όπου υπάρχει υπάρχει πρόβλημα. Εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα με έργο που να παροχετεύει τους χειμερινούς μήνες νερό από τις ίδιες τρύπες των γεωτρήσεων. Διεκδίκηση φτηνού αγροτικού ρεύματος. Ορθολογική ( με βάση τις ανάγκες) πρόσληψη υδρονομέων.
  • Η εξασφάλιση αγροτικής οδοποιίας με στόχο την εξοικονόμηση πόρων με την σταδιακή ασφαλτόστρωση τουλάχιστων των κεντρικών αγροτικών οδών κάθε χωριού.
  • Προσπάθεια για καλλιέργεια σχέσεων με όλους τους βόρειους γείτονες μας στην κατεύθυνσης της εξασφάλισης αγορών για τα αγροτικά προϊόντα αλλά και το τουριστικό και πολιτιστικό «προϊόν» της Αλμωπίας.
  • Υποβοήθηση στην κατεύθυνση της επιστημονικής γεωργίας με διοργάνωση εκδηλώσεων με φορείς και γεωπόνους
  • Πρωτοβουλίες προς τους άλλους Δήμους της Πέλλας και Ημαθίας και τους βασικούς φορείς που εκπροσωπούν τους αγρότες για συνεργασία στην ίδρυση ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ αγροτικών προϊόντων στην περιοχή της Σκύδρας. Να μπορεί ο αγρότης να παραδίδει το ποιοτικό αγροτικό προϊόν του χωρίς μεσάζοντες και με χρήση του διαδικτύου να διατίθεται στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
  • Να πιέσει ο Δήμος για να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα των βοσκοτόπων και να εκταμιεύονται ομαλά οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους. Ακόμη να πρωτοστατήσει ο Δήμος στην διεκδίκηση δυνατότητας χρηματοδότησης στους κτηνοτρόφους για να μπορούν να αγοράσουν φτηνές ζωοτροφές. Να συντηρηθούν οι ποτίστρες και να γίνουν νέες.
Το πρόγραμμα αυτό προήλθε από συζήτηση με φορείς του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου αλλά και μεμονωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους. Είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που μπορεί να ενσωματώσει και προτάσεις που θα προκύψουν στην πορεία της δημοτικής διαχείρισης. Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού συλλόγου, των συνεταιριστών, των ομάδων παραγωγών και την ευαισθητοποίηση όλης της τοπικής κοινωνίας για να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη βοήθεια του Δήμου προς την κατεύθυνση αυτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.