Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η συνέντευξη του Δημήτρη Γιάννου που θα συζητηθεί...

 Διαβάστε παρακάτω, την συνέντευξη που παραχώρησε στο pella-news.blogspot.gr ο Δήμαρχος Έδεσσας κι εκ νέου υποψήφιος κ. Δημήτρης Γιάννου, πέντε ημέρες πριν τις εκλογές...

● Ο Δήμος Έδεσσας πέρασε από σαράντα κύματα σε ότι αφορά στα οικονομικά του και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο για την χώρα και την αυτοδιοίκηση. Πείτε μας τι έχετε κάνει για να λύσετε τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου και τι θα κάνετε εν όψει των χειρότερων ημερών που αναμένεται ότι θα έρθουν;

Τα προβλήματα που παραλάβαμε ήταν εξαιρετικά σημαντικά. Δεν είναι μόνο τα 11 εκατομμύρια χρέη και τα 5 εκατομμύρια μαύρη τρύπα στο Ταμείο. Είναι και μία λογική προχειρότητας και ανομίας που έπρεπε να αλλάξουμε, γιατί εμείς δεν δεχθήκαμε να λειτουργήσουμε με πρόχειρο τρόπο, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.
Πρώτα απ’ όλα εγκαταστήσαμε τις νόμιμες διαδικασίες σε όλες τις συναλλαγές του Δήμου.
Στη συνέχεια δώσαμε βαρύτητα στην εξόφληση των δυσθεώρητων χρεών που μας κληροδότησε η προηγούμενη διοίκηση. Με μεγάλη προσπάθεια και πραγματικά μία μοναδική διαδικασία νοικοκυρέματος της ξεχαρβαλωμένης κατάστασης που παραλάβαμε, αλλά και τις κατάλληλες ενέργειες, καταφέραμε να ξεχρεώσουμε τις οφειλές που μας κληροδότησε η προηγούμενη διοίκηση. Είναι απίστευτο αλλά ο Δήμος Έδεσσας δεν χρωστάει! Σε περίοδο κρίσης και μειωμένων εσόδων καταφέραμε να ξεπληρώσουμε τα χρέη που μας άφησαν οι προηγούμενοι από τα χρόνια της οικονομικής άνθησης!

Βεβαίως, πρέπει να τονίσουμε ότι άλλο είναι το χρέος και άλλο είναι το έλλειμμα στο Ταμείο. Το Ταμείο δεν μας παραδόθηκε ποτέ, διότι είχε και έχει έλλειμμα 5 εκατομμυρίων ευρώ και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Επειδή η θέση μου είναι λεπτή και θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει το θέμα δεν θέλω να πω τίποτε άλλο επί του θέματος.
Σε ότι αφορά στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, δηλαδή τι θα κάνουμε, είναι πολύ απλό: εμείς τα καταφέραμε σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Τώρα τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα, αλλά δεν θα χρωστάμε. Άρα ο Δήμος Έδεσσας έχει επανακτήσει την αξιοπιστία του και την αυτοπεποίθησή του ως διοίκηση και ως μηχανισμός. Αυτό σημαίνει ότι ξέρουμε ότι θα διαχειριστούμε εμείς τα λίγα χρήματα που μας αντιστοιχούν. Δεν θα έχουμε εξωγενείς παράγοντες να τινάζουν στον αέρα κάθε προγραμματισμό σε ημερήσια βάση.
Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ιδανικά, και φυσικά δεν είναι όπως ήταν παλιότερα, αλλά τουλάχιστον δεν χρωστάμε. Αυτό είναι μία βάση για να ξεκινήσουμε μία νέα πολιτική προσέγγισης των καθημερινών προβλημάτων, αλλά και προετοιμασίας των μεγάλων αναπτυξιακών έργων του τόπου.

● Ποιες είναι οι αναπτυξιακές σας προτεραιότητες για την επόμενη δημοτική περίοδο;

Θεωρώ ότι η επόμενη δημοτική περίοδος ανήκει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Με πολύ απλά λόγια αγροτική ανάπτυξη και τουρισμός.
Η τοπική μας οικονομία δοκιμάζεται, όπως το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας. Είμαι από τους ανθρώπους που δεν σταυρώνουν τα χέρια στην πρώτη δυσκολία. Μου αρέσει να το παλεύω μέχρι τέλους και να προσπαθώ για το καλύτερο, κυρίως στα δύσκολα!
Έτσι πιστεύω ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, ειδικά για τον τόπο μας που έχει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα, αλλά και ένα τουριστικό προϊόν που μπορούμε να το πουλήσουμε γιατί έχει μοναδικά στοιχεία.
Έτσι ο Δήμος θα προσπαθήσει με τις υποδομές που θα δημιουργήσουμε στον αγροτικό τομέα, αλλά και πρωτοποριακές δράσεις όπως η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, να διευκολύνει τις συνθήκες παραγωγής και να βοηθήσει τους αγρότες μας να προωθούν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές και συνθήκες.
Αντίστοιχα με την ενιαιοποιηση του τουριστικού μας προϊόντος θα το βελτιώσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις που ήδη έχουμε σχεδιάσει και προετοιμάσει, θα δημιουργήσουμε σοβαρές προτάσεις για τουριστικά πρακτορεία και μεμονωμένους επισκέπτες. Στόχος μας είναι ο επισκέπτης να γνωρίζει τον τόπο μας και να έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει τα χρήματά του σε δραστηριότητες που θα τον συναρπάσουν. Αυτή είναι η «συνταγή» ενός πετυχημένου τουριστικού προϊόντος.
Βεβαίως, δεν θα αφήσουμε τις προτεραιότητές μας για τις υποδομές που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη ή αυτές που προστατεύουν το περιβάλλον. Είναι μία συνεχής και αδιάλειπτη διαδικασία στην οποία έχουμε δώσει εξετάσεις και πετύχαμε.

● Προφανώς αναφέρεστε στα έργα που υλοποιείται στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Ακριβώς!
Θεωρώ εξαιρετικά πετυχημένη αυτή την περίοδο στην υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ και όχι μόνο…
Πραγματοποιούμε εξαιρετικά σημαντικές παρεμβάσεις στην αστική ανάπτυξη, που επιλύουν χρόνια προβλήματα και βελτιώνουν την αισθητική του χώρου που ζούμε. Έχουμε κάνει μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη αλλά και τα χωριά του Δήμου μας. Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει μελέτες για πολλαπλάσια έργα, που θα αναμορφώσουν μεγάλα τμήματα της πόλης και των χωριών του Δήμου Έδεσσας.
Στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Συνδέθηκαν όλα τα γύρω χωριά με τον βιολογικό της Έδεσσας και κατασκευάζουμε αποχετευτικά δίκτυα, ενώ περιμένουμε από μέρα σε μέρα την έγκριση του βιολογικού της Άρνισσας. Τα δίκτυα ύδρευσης στο Κλησοχώρι και τη Κεδρώνα είναι πολύ σημαντικά έργα για την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως και οι δεκάδες μικρότερες παρεμβάσεις που έδωσαν λύσεις σε προβλήματα που χρόνιζαν.
Στην αγροτική ανάπτυξη κατασκευάζουμε τέσσερα νέα αρδευτικά δίκτυα και έχουμε σημαντική παρέμβαση στις λιμνοδεξαμενές, ενώ έχουμε μελέτες για νέες παρεμβάσεις σε αρδευτικά. Θέλω να αναφέρω επίσης το φράγμα του Στραβοποτάμου που μελετάμε και θα δώσει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Στον τουρισμό ουσιαστικά χωρίς χρήματα, κάναμε παρεμβάσεις στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού και σχεδιάζουμε να ενιαιοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν όλου του Δήμου. Είναι ένας στόχος που θα φέρει χρήματα στην περιοχή, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει τον τουρισμό μας.
Γενικά νομίζω ότι ο απολογισμός είναι πλούσιος και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, που πραγματοποιήθηκε σε περίοδο ισχνών αγελάδων χάρη στην πολύ δουλειά και την οργανωμένη προσπάθεια!

● Πως χαρακτηρίζετε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σας;

Πιστεύω ότι οι υποψήφιοι που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Παράταξης Έδεσσα – Βεγορίτιδα» είναι μακράν η καλύτερη δημοτική ομάδα.
Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει ο βασικός κορμός των συνεργατών μου, που κάναμε μαζί αυτό το δύσκολο, αλλά γοητευτικό ταξίδι. Δίπλα σ’ αυτούς υπάρχουν νέοι υποψήφιοι, που είναι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο, γιατί διάλεξαν να μείνουν εδώ, δεν το κάνουν από ανάγκη. Αγαπούν τον τόπο και θέλουν να τον κάνουμε καλύτερο!
Στο Συνδυασμό μας παντρεύουμε αρμονικά την αυτοδιοικητική εμπειρία με τη νεανική ορμή και τον ενθουσιασμό. Πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο. Ένα ψηφοδέλτιο νίκης, αλλά και δουλειάς για την επόμενη ημέρα.

● Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους πολίτες πριν την κάλπη;

Οι εκλογές της 18ης Μαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Τους καλώ πρώτα απ’ όλα να ψηφίσουν, μην αφήσουν τους άλλους να διαλέξουν για την τύχη τους.
Τους καλώ επίσης να μην δουν φιλίες και σόγια, αλλά να εκλέξουν τους άξιους, τους ικανούς ανθρώπους να οδηγήσουν τον τόπο στο αύριο.
Εμείς με ευθύτητα πολιτικού λόγου, ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και αξιοπρέπεια ζητούμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον τόπο και τους πολίτες του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.