Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Θεσσαλονίκη, Βαλαωρίτου 9, 2310552406,
iek@xinis.net , www.iekxini.edu.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ποιότητα ζωής στην Βόρεια Ελλάδα εν καιρώ οικονομικής κρίσης

Μεγάλη έρευνα πραγματοποίησαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, με θέμα την ποιότητα ζωής στην Βόρεια Ελλάδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την μορφή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (μέσω διαδικτύου), και είχε ως κύρια θέματά της την ανεργία, την οικονομική κατάσταση των οικογενειών, την έλλειψη πρασίνου, τις μεταφορές κ.α.

Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από κατοίκους όλης της Βόρειας Ελλάδας, από περιοχές όπως Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Πέλλα έως και τον Έβρο, και από τα αποτελέσματα που προκύπτουν, αναδεικνύονται ξεκάθαρα τα προβλήματα της εποχής.

Η πραγματοποίηση της έρευνας εντάσσεται στο πλαίσιο της επιστημονικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας.

Αποτελέσματα Έρευνας

Δείγμα

Oι 8 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα είναι κάτω των 35 ετών.

Το 21% είναι έγγαμοι με παιδί, το 11% έγγαμοι χωρίς παιδιά και το 68% άγαμοι.

Οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες είναι απόφοιτοι ή φοιτητές ανώτερης

εκπαίδευσης, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έχουν τελειώσει το Λύκειο.

Εργασία-Ανεργία-Δυνατότητες Απασχόλησης

Το 56% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εργάζεται, ενώ το 44% όχι.

Επίσης το 57% των ανέργων είχε δουλειά αλλά την έχασε, ενώ το 41% ολοκλήρωσε της σπουδές του αλλά δεν έχει βρει ακόμη δουλειά.

Το 37% των ανέργων έχει κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ, ενώ το 57% δεν είναι καταγεγραμμένο από τον ΟΑΕΔ.

Το 27% των ανέργων, δηλώνουν πως στην οικογένειά τους υπάρχει ακόμη ένας άνεργος, και το 8% πως στην οικογένειά τους υπάρχουν 2 ακόμη άνεργοι.

Αντίστοιχα σε όσους εργάζονται το 25% δηλώνει πως υπάρχει 1 άνεργος στην οικογένεια, και το 7% πως υπάρχουν 2 άνεργοι στην οικογένεια.

Οικονομική Κατάσταση

Το 69% του δείγματος δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο το εισόδημά του μειώθηκε έστω και λίγο, το 17% ότι έμεινε στάσιμο ενώ μόλις το 11% δηλώνει πως το εισόδημά του τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε.

Από την άλλη μεριά τα πάγια μηνιαία έξοδα της οικογένειας αυξήθηκαν για το 67% των ερωτηθέντων, και για το 20% έμειναν ίδια με πέρυσι.

Ψυχαγωγία-Διασκέδαση-Διακοπές

Φέτος το 40% αυτών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δεν πήγαν διακοπές. Το 43% πήγαν από μία έως δύο εβδομάδες διακοπές στο εσωτερικό της χώρας, αλλά με δυσκολία και στερήσεις από άλλους τομείς, ενώ το 14% έκαναν διακοπές της επιλογής τους, σε Ελλάδα ή εξωτερικό.


ΠΡΑΣΙΝΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί μέτρια την ύπαρξη πάρκων και χώρων πρασίνου στην περιοχή όπου ζει, ενώ το 34% θεωρεί μηδενική την ύπαρξη πρασίνου στην περιοχή του. Από την άλλη μεριά ένα 22% μένει σε περιοχή με αρκετό πράσινο.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Το 37% θεωρεί πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή του είναι πολύ έντονο, και το 36% πως είναι μέτριας έντασης, ενώ υπάρχει και ένα 25% που πιστεύει πως στην πόλη του δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Το 62% πιστεύει πως οι χώροι στάθμευσης στην περιοχή του δεν επαρκούν, ενώ το 36% θεωρεί πως υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης στην περιοχή του.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ρωτήθηκαν τι θα προτιμούσαν να δημιουργηθεί στην περιοχή τους, σε περίπτωση που υπήρχε διαθέσιμη έκταση, parking ή χώρος πρασίνου. Το 74% επιλέγει χώρο πράσινου και μόλις το 23% επιλέγει Parking.


ΥΓΕΙΑ

Το 48% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί τις υποδομές υγείας στην περιοχή του μέτριες, και το 25% τις τοποθετεί πολύ κάτω του μετρίου, ενώ ένα 23% τις θεωρεί ικανοποιητικές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα μεγάλο ποσοστό (43%) θεωρεί ικανοποιητικές τις υποδομές και τις ευκαιρίες εκπαίδευσης στον νομό που κατοικούν, και ένα 35% τις θεωρεί μέτριες, ενώ το 20% θεωρεί τις εκπαιδευτικές υποδομές της περιοχής του πολύ κατώτερες του μετρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.