Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ευρεία σύσκεψη για την ορθολογική διαχείριση, προστασία και αξιοποίηση της Λίμνης Βεγορίτιδας

Η προστασία και αξιοποίηση της Λίμνης Βεγορίτιδας βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες (23 Οκτωβρίου) στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Βεγορίτιδας, στην Άρνισσα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Άρνισσας και Περαίας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας κ. Ηλίας Κάρτας, υπηρεσιακά στελέχη και πολίτες της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση, τα προβλήματα αλλά και οι δυνατότητες και προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης της Λίμνης. Σημαντικά ζητούμενα για την ορθολογική διαχείριση και προστασία της λίμνης αποτελούν:

1. Η ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη θεσμοθέτηση της περιοχής ως Προστατευόμενη.

2. Η Οριοθέτηση της παρόχθιας ζώνης η οποία είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των καταπατήσεων και της επιφανειακής ρύπανσης που δέχεται η λίμνη από τα υπολείμματα αγροχημικών.

3. Η κατασκευή της Μονάδας Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων για το αστικό συγκρότημα της τοπικής κοινότητας Άρνισσας-Ξανθογείων αλλά και των υπολοίπων οικιστικών συνόλων (Παναγίτσας, Ζέρβης, Αγίου Αθανασίου).

4. Η δημιουργία ενός περιφερειακού δρόμου με κατεύθυνση την Περραία, σε συνδυασμό και με τις λοιπές υποδομές τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.

Για τα παραπάνω θέματα υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος ώστε τους επόμενους μήνες να προχωρήσει ο σχεδιασμός έργων και δράσεων που διασφαλίζουν την εξυγίανση και βιώσιμη ανάπτυξη της Βεγορίτιδας.

Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε την ανάγκη διαπεριφερειακής συνεργασίας (μεταξύ των δύο Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας) και αναφέρθηκε ειδικά στις τουριστικές υποδομές που χρειάζεται η περιοχή, όπως και για την προοπτική εγκατάστασης μίας πλωτής εξέδρας στην επικράτεια της Π.Ε. Πέλλας. Μία τέτοια κατασκευή έχει το πλεονέκτημα να μην εξαρτάται από την ανύψωση ή ταπείνωση της στάθμης της επιφάνειας της Λίμνης. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας εξάλλου, επεξεργάζεται ένα ώριμο σχέδιο για την τουριστική προβολή και στρατηγική αξιοποίηση των φυσικών διαθεσίμων της Λίμνης και της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.