Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μπαρμπαγιάννης.

Μετά το εμπάργκο των δυτικών έναντι της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανική κρίση, φυσικό ήταν να ακολουθήσουν και τα αντίποινα από Ρωσικής πλευράς. Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Αμερικανοί και εν συνεχεία ακολούθησε η Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας δεν άφησαν αλώβητη την Ελληνική αγορά. Η ζημιά που θα υποστούμε ενδεχομένως να κοστίσει στην πατρίδα μας περισσότερα από
400.000.000 ευρώ.

        Έτσι, σήμερα η χτυπημένη Ελλάς από την κρίση δέχεται ακόμη ένα χτύπημα κάτω από την μέση το οποίο δεν της αξίζει. Οι αψιμαχίες Δύσης και Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανική κρίση και την ενεργειακή στρατηγική πολιτική των παραπάνω στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και όχι μόνο, επηρεάζουν αρνητικά τις Ελληνικές εξαγωγές με πρώτους παθόντες τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας. Ο κρυφός πόλεμος των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου δυτικών και Ρωσίας σε Ευρώπη και Ασία ίσως να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο με θύματα όμως πάντα τους μικρότερους παίκτες της περιοχής. Σίγουρα οι Ευρωπαίοι δεν θα θέλουν ρισκάρουν περαιτέρω στο πλευρό των Αμερικανών καθώς η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

        Ωστόσο οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα των δυτικών καθώς ενώ σήμερα πλήττεται το ροδάκινο έπεται και συνέχεια με τους παραγωγούς ακτινιδίων, πορτοκαλιών κλπ.

        Η πρόταση δημιουργίας γραφείου εύρεσης εναλλακτικών – νέων αγορών για τα αγροτικά προϊόντα την οποία είχα προτείνει με άρθρο μου προ 3 ετών και την οποία κατέθεσα την περίοδο των περιφερειακών εκλογών στο φυλλάδιο μου σχετικά με την δημιουργία του προαναφερθέντος γραφείου είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ και δυστυχώς αναφέρεται σήμερα από αρκετούς σε τηλεοπτικά παράθυρα. Ίσως κάποιοι να μην είχαν καλά αντανακλαστικά όμως θα πρέπει αυτό το γραφείο να δημιουργηθεί σε κάθε Περιφέρεια και Περιφερειακή ενότητα, καθώς οι εμπορικοί ακόλουθοι στις πρεσβείες της χώρας μας είναι επιφορτισμένοι με διάφορες εργασίες και έτσι δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα για τον Έλληνα αγρότη και όχι μόνο.

        Η χώρα μας εξάγει περίπου το 25% νωπού ροδακίνου και της κομπόστας και το 40%-45% των οπωροκηπευτικών της στη Ρωσία. Ο μεγάλος κερδισμένος του εμπάργκο των Ελληνικών προϊόντων είναι φυσικά η Τουρκία καθώς ήδη η Μόσχα έχει αυξήσει σημαντικά τις παραγγελίες από την γειτονική χώρα. Ο δε Υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας δήλωσε πως προσφέρεται η ευκαιρία στην Τουρκία να αυξήσει τις εξαγωγές της στη Ρωσία καθώς όπως φαίνεται το εμπάργκο θα συνεχιστεί και αυτό αποτελεί ευκαιρία για την πατρίδα τους να εισέλθουν και να παραμείνουν στη Ρωσική αγορά.

        Η σιωπή και η μη αντίδραση του Βενιζέλου ως Υπουργού Εξωτερικών, έφερε τους Έλληνες παραγωγούς σε ακόμη δυσκολότερη θέση. Θα έπρεπε κατά την ταπεινή μου γνώμη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να ζητηθεί να εξαιρεθούν τα γεωργικά μας προϊόντα από το εμπάργκο και να συμπεριληφθούν σε αυτό άλλα προϊόντα τα οποία εξάγονται σε μικρότερη κλιμακα, καθώς έτσι θα πληγόταν μία μικρή μερίδα των Ελληνικών προϊόντων και όχι τα αγροτικά προϊόντα και ο αγροτικός πληθυσμός ο οποίος είναι τεράστιος.

        Ακόμη πρόβλημα αποτελεί και η ανακοίνωση από την Κομισιόν με την λίστα των προϊόντων που θα τύχουν ενίσχυσης από την Ευρώπη. Έτσι από το πακέτο ύψους 125 εκατ. Ευρώ που προβλέπεται ως αποζημίωση για το ρωσικό εμπάργκο δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα, αλλά ορισμένα οπωροκηπευτικά.

         Η περίοδος που διανύει ο Έλληνας παραγωγός είναι δύσκολή και η αποζημίωση από την ΕΕ δεν αποτελεί λύση ή αν θεωρηθεί λύση τότε είναι προσωρινή. Πρέπει άμεσα να ζητηθεί από τους εταίρους μας στην ΕΕ την μειώσει των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και να ζητηθεί από την Ρωσία η εξαίρεση των αγροτικών μας προϊόντων καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί βιομηχανική χώρα όπως η Γερμανία η Γαλλία η άλλες αλλά είναι κατεξοχήν αγροτική χώρα και βασίζεται στη Ρωσική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.