Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Διακοπές και Internet: Γιατί η ενασχόληση σου με τα social media κατά τη διάρκεια των διακοπών βλάπτει

Σωρεία επιστημονικών μελετών τονίζουν τη σπουδαιότητα των διακοπών τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Κατά τη διάρκεια των διακοπών μειώνονται τα επίπεδα του άγχους, βελτιώνονται οι πνευματικές μας ικανότητες, δυναμώνουν οι οικογενειακοί δεσμοί και απολαμβάνουμε τη ζωή. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το άτομο που πάει διακοπές είναι συνεχώς συνδεδεμένο στο ίντερνετ; Πόσο πολύ επιτυγχάνεται η αποφόρτιση του νου όταν συνεχώς ανεβάζει φωτογραφίες από τις διακοπές του στο facebook, το twitter και το instagram;



Το μυαλό για να ξεκουραστεί, να αποφορτιστεί από τα πολλά προβλήματα, να αδειάσει και κατά συνέπεια να γίνει πιο αποτελεσματικό απαιτεί από το άτομο να αποκοπεί όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά από τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς του. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να απομακρυνθεί από το ΤΗΛΕΦΩΝΟ, τον υπολογιστή του και ό,τι αυτό συνεπάγεται (έλεγχος του e-mail συστηματικά, επαγγελματικές συζητήσεις, ανάρτηση φωτογραφιών, διαδικτυακή συνομιλία). Αρκεί κάποιος να ανοίξει μία σελίδα του facebook για να παρατηρήσει πόσες πολλές φωτογραφίες είναι αναρτημένες από μέρη διακοπών. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι πάνω από το 79% των ανθρώπων χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Γιατί όμως η σύνδεση στο ίντερνετ και η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διακοπών βλάπτουν;

1. Δεν αποφορτίζεται το μυαλό. Πόσες φορές έχεις βρει τη λύση σε ένα πρόβλημα που σε δυσκολεύει όταν χαλαρώσεις και ηρεμήσεις; Αυτό ακριβώς συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια των διακοπών απομακρύνεσαι από την απαιτητική και γεμάτη άγχος καθημερινότητα δίνοντας στον εαυτό σου την ευκαιρία να σκεφτεί καθαρά. Ο εγκέφαλος αποφορτίζεται και κατά συνέπεια αντιμετωπίζει τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά. Όταν, όμως, εσύ συνεχίζεις να ελέγχεις τα e-mail σου καθημερινά και να είσαι με το κινητό στο χέρι, δε δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ηρεμήσει για να μπορέσει να ξεκουραστεί και ο εγκέφαλός σου.

2. Δεν μειώνονται τα επίπεδα του άγχους. Όταν βιώνουμε έντονο άγχος το σώμα μας εκκρίνει κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες), υψηλά επίπεδα της οποίας ευθύνονται για την καταστροφή του ιππόκαμπου (περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη). Η ηλεκτρονική «αποτοξίνωση» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας βοηθά να ηρεμήσουμε και κατά συνέπεια να μειωθεί και η έκκριση κορτιζόλης. Ο εγκέφαλος χρειάζεται ένα διάλειμμα από την καθημερινή χρήση του υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου. Τόσο το σώμα μας όσο και ο εγκέφαλός μας δε διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια για να διαχειριστούν το χρόνιο άγχος που αποτελεί κομμάτι της ζωής του 21ου αιώνα.

3. Δεν απομακρύνεσαι ουσιαστικά από την καθημερινότητά σου. Όταν συνεχίζεις ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών σου να ελέγχεις τα e-mail της δουλειάς και να είσαι συνεχώς αγχωμένος μήπως σε πήρε ΤΗΛΕΦΩΝΟ κάποιος συνάδελφος από το γραφείο, σού είναι αδύνατο να νιώσεις πραγματική χαλάρωση. Αποτελέσματα ερευνών τονίζουν πως το 77% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως οι διακοπές χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές θα τους απελευθέρωναν αλλά παραδέχονται πως είναι δέσμιοί τους. Το ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ και ο υπολογιστής έχουν γίνει προέκταση των χεριών μας και το άτομο δυσκολεύεται να αποκοπεί από αυτά κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αρκετοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως τους χαλαρώνει η ενασχόληση με τις συσκευές αυτές, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από συνήθεια.

4. Δεν απολαμβάνεις την πραγματική εμπειρία. Έχεις πάει σε μία πανέμορφη παραλία, με καταγάλανα νερά και αντί να κοιτάς το όμορφο αυτό τοπίο και να ηρεμείς, ανεβάζεις τη μία φωτογραφία μετά την άλλη. Ανεβάζεις φωτογραφίες με τοπία προσπαθώντας να μοιραστείς την εμπειρία σου αυτή με φίλους και στην προσπάθειά σου όμως αυτή τελικά δεν απολαμβάνεις τις διακοπές σου! Για ποιο λόγο λοιπόν πρέπει να ανεβάσεις φωτογραφία της παραλίας που βρίσκεσαι όταν είσαι ήδη εκεί;

Παραπάνω αναφέρθηκαν οι λόγοι για τους οποίους η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει ανεπανόρθωτα τα σημαντικά οφέλη των διακοπών. Μόλις φτάσεις λοιπόν στον προορισμό της επιλογής σου απενεργοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο και αφέσου στην ολοκληρωτική και πραγματική απόλαυση των διακοπών σου! Μη χαραμίσεις άδικα αυτή την τόσο ιδιαίτερη και σημαντική χρονική περίοδο για την ψυχική και σωματική σου ευεξία χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλές διακοπές και καλό καλοκαίρι!

*Από την Ελευθερία Μουστάκα, MSc Κλινικός Ψυχολόγος, Συνεργάτης Βαριατρικού τμήματος Λαπαροσκοπικής Μονάδας, Γ.Ν.Α Ιπποκράτειο ( emoustaka@hotmail.com)

Πηγή: joytv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.