Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η λουτροθεραπεία χαρίζει ευεξία

Η ψυχολογική ανάταση είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρουν τα ιαματικά λουτρά.

Από τα αρχαία χρόνια τα ιαματικά λουτρά ήταν μια γνωστή και αποδεκτή μέθοδος θεραπείας πολλών ασθενειών.
Με το πέρασμα των χιλιετιών και τη μετάβαση στη σύγχρονη εποχή, η προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει θεραπεία για τα
προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, σε συνδυασμό με την ανάγκη του για ξεκούραση και επιστροφή στο φυσικό περιβάλλον, κάνουν τις ιαματικές πηγές δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Τα σύγχρονα ιαματικά λουτρά προσφέρουν στους επισκέπτες πλήρη πακέτα ιατρικών και τουριστικών υπηρεσιών, τα οποία περιλαμβάνουν πολλές παροχές ώστε η θεραπεία να γίνεται με ασφάλεια και άνεση. Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των ασθενών, ενώ οι ξενοδοχειακές υποδομές είναι υψηλής αισθητικής και προσφέρουν ποιοτικές διακοπές.

Εξηγώντας τη δράση του νερού των ιαματικών λουτρών, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και παθολόγος Σωτήρης Δρίτσας λέει «μπορεί να είναι μηχανική, θερμική και χημική. Με τη μηχανική δράση ευνοείται η χαλάρωση του οργανισμού λόγω της βοήθειας που δίνει η άνωση. Επιπλέον, η κινητικότητα των άκρων και των άλλων μελών του σώματος γίνεται πιο εύκολη, ενώ η υδροστατική πίεση του νερού βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και την καλή αιμάτωση των νεφρών.

Η θερμική δράση, η οποία όπως λέει και το όνομά της, εντοπίζεται στα λουτρά όπου η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη, είναι κυρίως μυοχαλαρωτική. Οταν το ζεστό νερό έρχεται σε επαφή με το δέρμα διευρύνει τα τριχοειδή αγγεία, σε αντίθεση με το παγωμένο νερό που τα συσπά. Επίσης, επηρεάζεται η χροναξία των αισθητικών και κινητικών νεύρων, ενώ ταυτόχρονα εκλύονται ουσίες που επηρεάζουν την κυκλοφορία και την ανταλλαγή της ύλης.

Κατά τη διάρκεια της χημικής δράσης, μεταλλικές ουσίες όπως τα θειούχα, τα ιόντα, τα άλατα, τα αρσενικούχα κ.λπ. έχουν τη δυνατότητα είτε ως ιόντα είτε σε μοριακή μορφή, να περάσουν από το ανθρώπινο σώμα και να δράσουν θεραπευτικά.

Πάντως πρόκειται για μια παράμετρο που αμφισβητείται έντονα από πολλούς επιστήμονες».

Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερη επιστημονική έρευνα για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό οι ιαματικές πηγές βοηθούν τους ασθενείς. «Παρά την ευρεία χρήση τους κατά την αρχαιότητα, υπάρχει έλλειψη μεγάλων αξιόπιστων επιστημονικών μελετών. Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών που έχουμε στη διάθεσή μας, η ιαματική λουτροθεραπεία συντελεί στη θεραπεία των ρευματολογικών νοσημάτων, των νευρώσεων, των μεταβολικών διαταραχών. Πρέπει να πούμε οπωσδήποτε ότι η ιαματική λουτροθεραπεία δρα συμπληρωματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής».

Τα ιαματικά λουτρά απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, παρά την προκατάληψη που υπάρχει περί του αντιθέτου. «Η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη για την ιαματική ή τη θαλάσσια λουτροθεραπεία. Επιπρόσθετα οι ευεργετικές επιδράσεις των ιαματικών λουτρών αφορούν και τους υγιείς. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τα ιαματικά λουτρά αντιμετωπίζονται ως σημαντικό συστατικό στοιχείο μιας πλούσιας ταξιδιωτικής εμπειρίας. Δυστυχώς στην Ελλάδα λανθασμένα η ιαματική λουτροθεραπεία θεωρείται από πολλά άτομα δραστηριότητα για γέρους και αρρώστους ενώ τα θαλάσσια λουτρά θεωρούνται δραστηριότητα για νέους και υγιείς», επισημαίνει η κ. Μοσχοβάκη.


Για τους περισσότερους επιστήμονες, ωστόσο, το μεγάλο κέρδος από τα ιαματικά λουτρά είναι η τεράστια ψυχολογική βοήθεια που προσφέρουν στους ασθενείς. «Η ψυχολογική ανάταση είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρουν τα ιαματικά λουτρά σε όσους τα επισκέπτονται. Αυτό που πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι ότι η αρρώστια και ο πόνος αντιμετωπίζονται καλύτερα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον όπως αυτό των λουτροπόλεων της χώρας μας.

Οι παράγοντες που βοηθούν είναι η καλή παρέα, η ξενοιασιά, η απομάκρυνση από τα προβλήματα της καθημερινότητας και η αλλαγή της ψυχολογίας προς το καλύτερο. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την καλή διατροφή, την άσκηση και το θεραπευτικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα γίνονται ακόμα καλύτερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι όταν κάποιες παθήσεις όπως η ημικρανία οφείλονται μόνο σε ψυχολογικούς λόγους, συνήθως εξαφανίζονται μετά την επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά», καταλήγει ο κ. Δρίτσας.

Πηγή: med24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.